Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

4 Design Days 2018: sesja Projekt kuchnia. Fot. PTWP

Zobacz galerię [19 zdjęć]

4 Design Days 2018: sesja Projekt kuchnia. Fot. PTWP
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
19 lut 2018 12:56

Projekt kuchnia na 4DD: Klienta coraz trudniej zaskoczyć

Jaka jest współczesna kuchnia? Jak ją zaprojektować z sensem? Jak kształtować ofertę, aby odzwierciedlała zmieniające się myślenie kuchni jako przestrzeni do życia? O tym dyskutowano podczas sesji „Projekt kuchnia” podczas pierwszego dnia 4 Design Days.

O projektowaniu kuchni w odpowiedzi na aktualne potrzeby użytkowników oraz kształtowaniu oferty wyposażenia kuchni dostosowanej do zmieniających się potrzeb dyskutowali: Marcin Fatyga, Chief Designer Officer, Rust, Cezary Kowalczyk, Head of Projects, Grohe Polska Sp.z o.o., Ewa Łusiak, Product Marketing Manager marek Best, Küppersbush i Novy, Comitor Sp. z o.o., Przemysław Nowak, architekt, pracownia Mili Młodzi Ludzie, Włodzimierz Nieradko, specjalista do spraw sprzedaży, Comitor Sp. z o.o., Paweł Pałkus, współpracownik, M+Q, współwłaściciel, PiK Studio, dyskusję moderowała Anna Usakiewicz, dziennikarz portalu DobrzeMieszkaj.pl

Wstępem do dyskusji były prezentacje. Paweł Pałkus zaprezentował przykłady zastosowania kamienia naturalnego w projektach kuchni, Ewa Łusiak zaprezentowała nowości marki Küppersbusch do nowoczesnych kuchni, z kolei Włodzimierz Nieradko przedstawił najciekawsze propozycje z oferty zlewozmywaków marki Blanco oraz rolę tego elementu wyposażenia w projekcie kuchni.

Dyskusja oscylowała wokół aktualnych trendów aranżacyjnych przestrzeni kuchni. Punktem wyjścia do debaty była dokonująca się na przestrzeni ostatnich kilku lat zmiana myślenia o przestrzeni kuchni, zmiana jej funkcji i charakteru – z pomieszczenia małego i zamkniętego kuchnia na otwartą przestrzeń wielofunkcyjną.

Dużo miejsca w dyskusji poświęcono kuchni otwartej, a więc zdecydowanie najpopularniejszej obecnie formie zabudowy. Projektanci Paweł Pakłus oraz Przemysław Nowak , dzieląc się swoim doświadczeniem w pracy z inwestorami wskazywali na dużą świadomość klientów dotycząca aranżacji i wyposażenia takiej kuchni. Dyskutowano o tym, jak zmienia się kształt zabudowy meblowej wraz z rosnącą popularnością kuchni otwartych oraz jakie nowe rozwiązania proponują producenci mebli. O tym jak ważną rolę w ofercie odgrywają rozwiązania do kuchni otwartej mówili także producenci sprzętów AGD i wyposażenia.

Kolejnym zagadnieniem poruszonym podczas dyskusji było projektowanie i wyposażenie małej kuchni. Rozmawiano o tym, co jest najważniejsze w projektowaniu małej kuchni, z czego trzeba, a z czego nie wolno rezygnować, o tym jak wygląda oferta wyposażenia, AGD i armatury do małych kuchni oraz jakie rozwiązania na mały metraż proponują producenci mebli oraz akcesoriów meblowych.

Sporo uwagi poświecono także najnowszym trendom w aranżacji przestrzeni kuchni, wśród których producenci jak i projektanci zgodnie odnotowują rosnącą popularność ciemnych, matowych powierzchni mebli, naturalnych, autentycznych materiałów, takich, jak kamień, drewno, beton oraz efektownych wykończeni i detali w kolorze miedzi i złota, zwłaszcza obecnych na urządzenia ADG, armaturze i detalach.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH