Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Panele podłogowe w kuchni. Fot. Meble Wach - Max Kuchnie

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Panele podłogowe w kuchni. Fot. Meble Wach - Max Kuchnie
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
05 paź 2016 08:29

Panele podłogowe w kuchni – tak czy nie?

Panele podłogowe w kuchni nadal są mało popularne. Mimo dostępności szerokiej gamy kolorów, które pozwalają tworzyć ciekawe i nowoczesne aranżacje wciąż boimy się zdecydować na panele w kuchni. Dlaczego?

Świat idzie do przodu, nowoczesne technologie, innowacyjne rozwiązania – podłogi laminowane mają coraz lepsze właściwości, są bardziej trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia. Kuchnia jest dość wymagającym pomieszczeniem – podłoga musi być odporna na zabrudzenia, częstą eksploatację a także wyższą wilgotność i zmiany temperatury. Jednak czy panele w kuchni naprawdę nie mają racji bytu? Jakie panele nadają się do kuchni? 

Kuchnia jest niełatwym pomieszczeniem – wilgoć, zmiany temperatury, zabrudzenia – podłoga musi to wszystko 'znieść'. Wybierając panele laminowane powinniśmy zwrócić uwagę na kilka cech, które sprawią, że panele w kuchni będą nam dobrze służyć. Jak wybrać odpowiednie panele do kuchni?

Po pierwsze – ścieralność

Ścieralność paneli to cecha, która świadczy o ich trwałości. Im wyższa klasa ścieralności, tym większa odporność górnej warstwy podłogi. Najwyższa klasa to klasa AC5, natomiast zadowalająca (w sam raz na kuchenne warunki) będzie również AC4.

Po drugie – rdzeń

Panele do kuchni powinny zawierać rdzeń wykonany z płyty HDF, która jest specjalnie impregnowana. Ta środkowa warstwa paneli jest odpowiedzialna za podwyższoną odporność na wodę, co jest niezwykle przydatne – szczególnie w kuchni. Jeżeli krawędzie paneli były zaimpregnowane woskiem lub specjalnym preparatem będzie to dodatkowym atutem. Fajnym rozwiązaniem są również panele uszczelnione gumowym paskiem – jest to dobra metoda na trwałe zabezpieczenie podłogi przed wilgocią.

Po trzecie – klasa użyteczności

Klasa użyteczności paneli informuje nas o ich przeznaczeniu. Klasa użyteczności to cyfra składająca się z dwóch liczb – pierwsza symbolizuje pomieszczenie, do którego panele są przeznaczone. 2 – oznacza pomieszczenie mieszkalne, 3 – miejsce publiczne. Druga cyfra informuje nas o intensywności użytkowania podłogi. 1 – pomieszczenia z niskim natężeniem ruchu, niski poziom eksploatacji, 2 – średnie użytkowanie i 3 – wysoki poziom użytkowania, duże natężenie ruchu. Klasa użyteczności często występuje wraz z symbolem ścieralności i tak na przykład – panele do kuchni Kl.32/AC5.

Duży wybór, dobra cena

Panele laminowane charakteryzują się przystępną ceną oraz szeroką gamą wzorów i kolorów. Szczególnym powodzeniem cieszą się panele imitujące kamień, drewno a nawet płytki ceramiczne. Ich montaż jest dość prosty, dlatego nie sprawia większych problemów.

Dobra jakość i gotowe!

Wbrew ogólnym przekonaniom panele laminowane mogą tworzyć piękną podłogę w Twojej kuchni. Nowoczesne technologie, odpowiednia impregnacja i staranna produkcja paneli pozwala uzyskać naprawdę dobry materiał godny wykorzystania. Warto jednak wybrać typ, który spełni nasze oczekiwania i sprawdzi się w naszej kuchni.

 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Wiktoria, 2018-07-13 10:00:40

    Mam u siebie panele w kuchni i wyglądają bardzo ładnie. Myje sie je też bardzo łatwo, więc nie muszę się praktycznie niczym przejmować.

POLECAMY W SERWISACH