Fot. Pfleiderer

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Fot. Pfleiderer
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
29 cze 2016 09:03

Bezpieczna kuchnia - antybakteryjne blaty

Wbrew pozorom do najbrudniejszych miejsc w naszych mieszkaniach i domach nie należy toaleta, ale... kuchnia - a dokładniej lodówka, zlew i blat kuchenny. Czy można ustrzec dzieci przed kontaktem z niebezpiecznymi drobnoustrojami?

Czy wiesz gdzie w Twoim domu jest najwięcej bakterii i wirusów? Wcale nie w toalecie! Jak pokazują badania, najbrudniejsze są... lodówki, deski do krojenia i blaty kuchenne. Czy w takim wypadku, można ustrzec dzieci przed kontaktem z niebezpiecznymi drobnoustrojami? Całkowicie nie, ale z pewnością można go znacznie ograniczyć decydując się na zastosowanie rozwiązań antybakteryjnych - na przykład blatów kuchennych z powłoką MicroPlus Pfleiderer.

Niebezpieczne dla zdrowia bakterie i wirusy są obecne w każdym domu. Jednak są miejsca, gdzie mnożą się znacznie szybciej i łatwiej, niż w innych. Wbrew pozorom do najbrudniejszych miejsc w naszych mieszkaniach i domach nie należy toaleta, ale... kuchnia - a dokładniej lodówka, zlew i blat kuchenny.

Trudno się temu dziwić, wszak to tu przygotowujemy posiłki - obieramy warzywa, kroimy mięso, a także stawiamy torby z zakupami, niekiedy siadamy, przechowujemy kuchenne drobiazgi i akcesoria. To tu – w temperaturze pokojowej i przy podwyższonej wilgotności - drobnoustroje mają najbardziej korzystne warunki do rozwoju. Jak pokazują badania laboratoryjne, wśród bytujących na kuchennych blatach i deskach do krojenia mikrobów znaleźć można m.in. pałeczki okrężnicy (E. coli), gronkowca złocistego, rotawirusy czy salmonellę. A ich obecność dzieli tylko mały krok do zatrucia pokarmowego, biegunek, zakażeń dróg moczowych, zakażeń ropnych skóry i wielu innych infekcji, groźnych zwłaszcza dla najmłodszych.

Znajdź sprzymierzeńca

Każda mama doskonale wie, że obecność malucha w domu jest równoznaczna z brakiem sterylnej czystości. Jak w takim razie zadbać o dobro i bezpieczeństwo rodziny? Nie wystarczy jedynie dokładne i regularne czyszczenie powierzchni roboczych detergentami (które zresztą też nie są obojętne dla zdrowia). Aby mieć szansę w starciu z bakteriami trzeba czegoś więcej.

Pomocne okazują się tu najnowsze zdobycze nauki i zaawansowanej technologii. Wśród nich - blaty robocze Pfleiderer, pokryte specjalną antybakteryjną powłoką MicroPlus. Powłoka ta nie tylko pomoże w utrzymaniu czystości, ale będzie też aktywnym sprzymierzeńcem w walce z mikrobami.

Redukcja bakterii o 99%

MicroPlus została stworzona z myślą o bezpieczeństwie i higienie nawet w miejscach szczególnie narażonych na działanie niekorzystnych czynników. Substancje czynne trwale wtopione w powierzchnię blatu zakłócają funkcje życiowe bakterii, które nie mogą się rozmnażać i giną. Udowodniono podczas specjalistycznych badań, że na pokrytych MicroPlus blatach liczba bakterii w ciągu doby spada o 99%. Innymi słowy po 24 godzinach z 10.000 bakterii na blacie pozostaje maksymalnie... 10. Brzmi niewiarygodnie? Tak, ale to prawda.

Poza tym antybakteryjna powłoka Pfleiderer jest nieszkodliwa dla ludzi i środowiska. Nie ma ryzyka (jak w przypadku stosowanych do czyszczenia blatów środków chemicznych) przeniknięcia do pokarmów w skutek niedokładnego spłukania. MicroPlus, nawet podczas intensywnego użytkowania blatu, nie ściera się. Produkt posiada pozytywną opinię toksykologiczną, pozytywne wyniki kontroli powietrza w pomieszczeniu, a także certyfikaty SGS Institut Fresenius GmbH oraz Isega – Forschungs – und Untersuchungsgesellschaft mbH. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH