Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Blat z konglomeratu kwarcowego Santa Marghertia Vulcano Wave. Fot. Grupa EGA

Blat z konglomeratu kwarcowego Santa Marghertia Vulcano Wave. Fot. Grupa EGA
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 01 cze 2016 12:26 (aktualizacja: 01 cze 2016 13:21)

Blat kuchenny - jak wybrać idealny?

To, jak ważny jest wybór odpowiedniego blatu kuchennego nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jak jednak dobrać ten idealny?

Finalny efekt remontu kuchni zależy od wielu elementów: jakości projektu, wybranych technologii, staranności wykonania i użytych materiałów. Jednym z najważniejszych etapów wykończenia jest wybór blatu kuchennego. Jak wybrać odpowiedni materiał, aby powierzchnia robocza była praktyczna i piękna przez lata? Opowiada Jolanta Trytko-Warczak, specjalista ds. kamienia naturalnego, konglomeratów i spieków kwarcowych w Grupie EGA.

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania kamieniem naturalnym. Materiały tego typu coraz częściej goszczą w naszych domach. Mają wiele zastosowań, pojawiają się: na ścianach, podłogach, parapetach, elewacjach, obudowach kominka oraz na blatach łazienkowych czy kuchennych. Te ostatnie cieszą się coraz większą popularnością: niesłabnące zainteresowanie kamieniem wynika m.in. z faktu, że pasuje on do niemalże każdego wnętrza – niezależnie od stylu, w jakim zostało ono urządzone. Wnętrze nowoczesne, klasyczne, minimalistyczne czy urządzone z przepychem – kamień naturalny może być piękną ozdobą każdego z nich. Szczególnie chętnie wybierany jest do kuchni, ze względu na swoje właściwości: trwałość, uniwersalność i bycie praktycznym.

Klasyczny wybór: drewno i kamień

Blaty kuchenne wykonane z drewna mają wielu zwolenników. Ich największą zaletą jest naturalność. Pasują do wielu aranżacji, nadając wnętrzu przytulnego klimatu. Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym. Dbanie o ich naturalne piękno jest dość uciążliwe: większość drewnianych blatów wymaga specjalnej impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Te, na szczęście, nie są zbyt skomplikowane – można je szlifować, lakierować i malować wiele razy. To dobra informacja, bo drewniana powierzchnia robocza źle znosi wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia i pęknięcia. Przebarwienie drewna nie jest trudne: wystarczy poddać je działaniu barwiących produktów spożywczych lub tłuszczu. 

Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego są najlepszą alternatywą dla drewna. Warto bliżej przyjrzeć się granitowi, który jest trwały i wytrzymały. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej oraz ziarnistej. Ta pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny. Kamień naturalny dostępny jest w barwach od jasnych beżów, przez szarości po brązy i czernie.

Dzięki różnorodności odcieni granitu każdy będzie mógł dostosować swój nowy blat do kolorystyki pasującej do mebli oraz wystroju wnętrza kuchni. Do największych zalet surowca - poza wartościami estetycznymi - można zaliczyć wysoką odporność na ścieranie i zarysowania oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Jeżeli zdecydujemy się na zakup jasnego granitu warto pamiętać, aby nie dopuścić do jego zaplamienia mocno barwiącymi płynami jak np. czerwone wino, buraczki czy czarna porzeczek. Na ciemniejszych powierzchniach nie będzie już takiego problemu.

Konglomerat kwarcowy – dobry pomysł

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA