Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wkład do szuflad wood in set, fot. GTV

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Wkład do szuflad wood in set, fot. GTV
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Rafał Konopka
19 sie 2016 10:02

Kilka porad na temat ergonomii w kuchni

Zderzenie z rzeczywistością kubaturową naszych mieszkań bywa bolesne i ogromna przestrzeń do gotowania, rozmów i wieczornej kawy pozostaje poza zasięgiem. Ale mała kuchnia również może być funkcjonalna i uporządkowana.

Strefy – podstawa każdego planowania

Nawet w niewielkiej kuchni może się zdarzyć, że niezauważenie pokonamy dystans kilku okrążeń boiska. Przemieszczanie się od lodówki do blatu roboczego, zlewu i szafek, w których przechowujemy produkty może stać się niezmiernie uciążliwe, jeśli wcześniej nie przemyślimy ergonomicznej aranżacji tego pomieszczenia. Jak to zrobić? Zacznijmy od podziału na poszczególne strefy. A może być ich nawet pięć.

Odpowiednie przechowywanie – by zapanować nad chaosem

Strefa przechowywania zapasów

To tu odkładamy zakupy, domowe przetwory i półprodukty, które posłużą nam do przygotowywania codziennych potraw. Ulokujmy ją jak najbliżej wejścia, by w sposób szybki i komfortowy odłożyć zakupione właśnie produkty na przeznaczone do tego miejsce. Niewielka kuchnia nie pozwoli nam zagospodarować dużo przestrzeni, dlatego skupmy się na funkcjonalnych i estetycznych rozwiązaniach, które nie tylko pomieszczą wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy, ale przede wszystkim zapanują nad kuchennym chaosem i nie zajmą wiele miejsca. – Tu strzałem w dziesiątkę będą wąskie i wysokie kosze cargo, które wpasujemy nawet w niewielką przestrzeń między poszczególnymi elementami wyposażenia– radzi Joanna Repko, ekspert firmy GTV. – To niezwykle pojemne i przejrzyste rozwiązanie, gdyż kosze czy szuflady cargo wysuwają się z całą ich zawartością, co pozwoli na szybkie odnalezienie wybranego produktu – dodaje ekspert firmy GTV.

Strefa przechowywania akcesoriów kuchennych

Niewielka kuchnia nie lubi chaosu, dlatego przechowywanie zastawy stołowej, przyborów do gotowania i akcesoriów wymaga szczególnej uwagi. Tu do wyboru mamy kilka rozwiązań, które zapewnią bezpieczne, a przede wszystkim komfortowe ulokowanie sztućców, szklanek, talerzy i kubków. Myśląc o tej przestrzeni w sposób funkcjonalny i ergonomiczny zrezygnujmy z przechowywania w dolnych strefach zabudowy – ciągłe schylanie się po odpowiedni przedmiot może być nie lada wysiłkiem dla kręgosłupa. W zamian, postawmy na funkcjonalne szafki wiszące z wygodną klapą otwieraną do góry, która uchroni nas przed niechcianym zderzeniem z drzwiczkami szafki – Dla wszystkich, którzy cenią sobie komfort, wygodę i bezpieczeństwo, przygotowaliśmy podnośnik ELAN, który zapewnia komfortowe i bezawaryjne działanie w trakcie całego okresu eksploatacji. Specjalny mechanizm podnoszący umożliwia ultralekkie otwieranie, a także zatrzymanie frontu w dowolnej pozycji powyżej 30°. Dodatkowym atutem modelu ELAN jest wbudowany spowalniacz dla miękkiego i cichego domykania, który zapobiega głośnemu trzaskaniu o front mebla, dbając zarówno o trwałość szafki, jak i dobre samopoczucie użytkowników – rekomenduje Joanna Repko. - Tam z powodzeniem ulokujemy domową porcelanę.

Sztućce i drobne dodatki rozmieśćmy w poręcznych organizatorach. Obecnie producenci dysponują szeroką gamą wkładów na sztućce i akcesoria, bloków na noże i przyprawy, a nawet funkcjonalnych uchwytów na folię znajdujących uznanie w oczach nawet najbardziej wymagających klientów.

Zapasy rozlokowane? Przybory kuchenne uporządkowane? Zatem przechodzimy do stref, w których bez wątpienia dzieje się najwięcej.

Trzy strefy w centrum dowodzenia

Strefa przygotowywania

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH