Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Wkład do szuflad wood in set, fot. GTV

Wkład do szuflad wood in set, fot. GTV
  • Autor: Rafał Konopka
  • 19 sie 2016 10:02 (aktualizacja: 21 sie 2016 07:29)

Kilka porad na temat ergonomii w kuchni

Zderzenie z rzeczywistością kubaturową naszych mieszkań bywa bolesne i ogromna przestrzeń do gotowania, rozmów i wieczornej kawy pozostaje poza zasięgiem. Ale mała kuchnia również może być funkcjonalna i uporządkowana.

Strefy – podstawa każdego planowania

Nawet w niewielkiej kuchni może się zdarzyć, że niezauważenie pokonamy dystans kilku okrążeń boiska. Przemieszczanie się od lodówki do blatu roboczego, zlewu i szafek, w których przechowujemy produkty może stać się niezmiernie uciążliwe, jeśli wcześniej nie przemyślimy ergonomicznej aranżacji tego pomieszczenia. Jak to zrobić? Zacznijmy od podziału na poszczególne strefy. A może być ich nawet pięć.

Odpowiednie przechowywanie – by zapanować nad chaosem

Strefa przechowywania zapasów

To tu odkładamy zakupy, domowe przetwory i półprodukty, które posłużą nam do przygotowywania codziennych potraw. Ulokujmy ją jak najbliżej wejścia, by w sposób szybki i komfortowy odłożyć zakupione właśnie produkty na przeznaczone do tego miejsce. Niewielka kuchnia nie pozwoli nam zagospodarować dużo przestrzeni, dlatego skupmy się na funkcjonalnych i estetycznych rozwiązaniach, które nie tylko pomieszczą wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy, ale przede wszystkim zapanują nad kuchennym chaosem i nie zajmą wiele miejsca. – Tu strzałem w dziesiątkę będą wąskie i wysokie kosze cargo, które wpasujemy nawet w niewielką przestrzeń między poszczególnymi elementami wyposażenia– radzi Joanna Repko, ekspert firmy GTV. – To niezwykle pojemne i przejrzyste rozwiązanie, gdyż kosze czy szuflady cargo wysuwają się z całą ich zawartością, co pozwoli na szybkie odnalezienie wybranego produktu – dodaje ekspert firmy GTV.

Strefa przechowywania akcesoriów kuchennych

Niewielka kuchnia nie lubi chaosu, dlatego przechowywanie zastawy stołowej, przyborów do gotowania i akcesoriów wymaga szczególnej uwagi. Tu do wyboru mamy kilka rozwiązań, które zapewnią bezpieczne, a przede wszystkim komfortowe ulokowanie sztućców, szklanek, talerzy i kubków. Myśląc o tej przestrzeni w sposób funkcjonalny i ergonomiczny zrezygnujmy z przechowywania w dolnych strefach zabudowy – ciągłe schylanie się po odpowiedni przedmiot może być nie lada wysiłkiem dla kręgosłupa. W zamian, postawmy na funkcjonalne szafki wiszące z wygodną klapą otwieraną do góry, która uchroni nas przed niechcianym zderzeniem z drzwiczkami szafki – Dla wszystkich, którzy cenią sobie komfort, wygodę i bezpieczeństwo, przygotowaliśmy podnośnik ELAN, który zapewnia komfortowe i bezawaryjne działanie w trakcie całego okresu eksploatacji. Specjalny mechanizm podnoszący umożliwia ultralekkie otwieranie, a także zatrzymanie frontu w dowolnej pozycji powyżej 30°. Dodatkowym atutem modelu ELAN jest wbudowany spowalniacz dla miękkiego i cichego domykania, który zapobiega głośnemu trzaskaniu o front mebla, dbając zarówno o trwałość szafki, jak i dobre samopoczucie użytkowników – rekomenduje Joanna Repko. - Tam z powodzeniem ulokujemy domową porcelanę.

Sztućce i drobne dodatki rozmieśćmy w poręcznych organizatorach. Obecnie producenci dysponują szeroką gamą wkładów na sztućce i akcesoria, bloków na noże i przyprawy, a nawet funkcjonalnych uchwytów na folię znajdujących uznanie w oczach nawet najbardziej wymagających klientów.

Zapasy rozlokowane? Przybory kuchenne uporządkowane? Zatem przechodzimy do stref, w których bez wątpienia dzieje się najwięcej.

Trzy strefy w centrum dowodzenia

Strefa przygotowywania

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA