Mała kuchnia: funkcjonalna strefa zmywania. Projekt: Łukasz Sabat. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Mała kuchnia: funkcjonalna strefa zmywania. Projekt: Łukasz Sabat. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
17 gru 2016 10:15

Mała kuchnia – 10 pomysłów na strefę zmywania

Jakie wyposażenie zapewni komfort użytkowania wnętrza pomimo ograniczonego metrażu?

W niewielkich mieszkaniach, w których przestrzeń przeznaczona na kuchnię mierzy kilka metrów kwadratowych lub jest połączona z salonem, funkcjonalna aranżacja wymaga wykorzystania specjalnych rozwiązań. 

Niewłaściwe zaplanowanie i urządzenie kuchennej przestrzeni może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla wygody domowników. Przenikanie zapachów przyrządzanego jedzenia, niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania sprzętów czy trudności z manewrowaniem pomiędzy elementami wyposażenia – uciążliwości związanych ze złą aranżacją niedużej kuchni jest wiele. Jak ich uniknąć? Kluczem do uzyskania funkcjonalnego i przestronnego wnętrza jest uwzględnienie na etapie projektowania specyfiki prac i przyzwyczajeń domowników, a także wyposażenie go w zwiększające komfort rozwiązania.

Ergonomia w jednym ciągu

W przypadku aneksów i niewielkich kuchni, popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe. Urządzając taką przestrzeń, należy zadbać o stworzenie spójnej całości. – Ergonomię wnętrza uzyskamy dzięki aranżacji zgodnie ze specyfiką naszej codziennej pracy w kuchni i kolejności wykonywanych czynności – podpowiada Katarzyna Choniawko, ekspert Grupy Armatura. – Pierwszym punktem zabudowy powinna być lodówka, służąca do przetrzymywania żywności. Dalej – w celu ułatwienia segregacji i przygotowania produktów spożywczych, ustawiamy blat o długości 60 cm oraz zlewozmywak z dopasowaną armaturą. Trzecia w kolejności jest strefa przyrządzania posiłków, którą wyposażamy w blat. Na końcu ciągu montujemy piekarnik wraz z płytą grzewczą – dodaje ekspert. Optymalną długość, jaką powinien uzyskać cały szereg jest ok. 150 cm. Takie ułożenie stref pozwoli na wygodne działanie krok po kroku bez konieczności przenoszenia akcesoriów czy produktów spożywczych pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy. W przypadku aneksu, warto pomyśleć także nad wyposażeniem wspólnej przestrzeni w wąską wyspę w formie lady, która oddzieli kuchnię od salonu i dodatkowo – posłuży do przechowania garnków lub suchej żywności.

Od sufitu po podłogę

Przy jednorzędowej zabudowie dobrze sprawdzają się szafki podwieszane, montowane na ścianie ponad blatem roboczym. Tego typu ustawienie mebli pozwala na organizację przestrzeni wedle podziału poziomego, który zakłada segregację sprzętów, akcesoriów i żywności zgodnie z potrzebami domowników. Przedmioty, z których korzystamy codziennie - takie jak: talerze, sztućce, kubki czy produkty śniadaniowe, umieszczamy w szafkach na wysokości wzroku lub w najwyższych szufladach pod blatem. Urządzenia i przedmioty o większych gabarytach – garnki, blachy czy roboty kuchenne, chowamy do dolnych szafek. Na wysokości powyżej 170 cm przetrzymujemy natomiast rzadko używane elementy - elegancką zastawę czy porcelanę.

Kuchenne „centrum dowodzenia”

Strefa zmywania to jeden z najważniejszych punktów w kuchni, który ułatwia utrzymanie czystości oraz pozwala na szybkie przygotowanie produktów spożywczych do dalszej obróbki. Dopasowaniu wyposażenia do tej przestrzeni – zlewozmywaka i baterii – należy poświęcić więc szczególną uwagę. Jeśli w planach pomieszczenia uwzględniono obecność zmywarki, w zabudowie warto umieścić jednokomorowy zlew z ociekaczem. Modele charakteryzuje zwykle szerokość ok. 80 cm. – W zestawieniu z tego typu wariantami sprawdzają się baterie, których konstrukcja umożliwia sterowanie wylewką i kierunkiem padania strumienia – podpowiada Katarzyna Choniawko, ekspert Grupy Armatura. – Duży komfort użytkowania zapewniają rozwiązania z ruchomą wylewką o kącie obrotu równym 180⁰ lub 360⁰. Nie tylko pozwalają na wygodne umycie naczyń czy żywności wewnątrz komory, ale także na opłukanie ociekacza lub napełnienie garnka czy wiadra stojącego obok zlewozmywaka – dodaje ekspert. Ciekawym uzupełnieniem strefy zmywania w małej kuchni będą również specjalne baterie z ergonomicznym uchwytem umiejscowionym z boku, co ułatwia wygodną regulację siły i strumienia wody.

W kuchniach, w których naczynia myte są ręcznie, sprawdzi się natomiast dwukomorowy zlewozmywak z ociekaczem. Do tego typu modeli szczególnie dobrze pasują baterie wyposażone w wyciąganą wylewkę. Szeroki zasięg, zapewniony przez wąż natrysku o długości ok. 20 cm, ułatwia manewrowanie strumieniem pomiędzy komorami, a także napełnianie naczyń znajdujących się w obrębie zlewozmywaka. Decydując się na zakup takiej armatury, warto zwrócić uwagę, czy wylewka umożliwia zmianę intensywności strumienia, np. na tryb prysznicowy, dzięki któremu łatwo usuniemy uporczywe zabrudzenia.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH