Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Porcelana Astra India. Fot. Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież

Porcelana Astra India. Fot. Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież
  • Autor: Anna Usakiewicz
  • 05 sty 2017 13:30 (aktualizacja: 07 sty 2017 11:05)

Piękna porcelana - pomysły na stylizację stołu

Warto, więc zatroszczyć się o to co i jak jemy, a także na czym podajemy jedzenie.

Amatorzy i mistrzowie kuchni, wirtuozi cukiernictwa oraz odkrywcy królestwa owoców i warzyw – wszystkie te niezwykle inspirujące osoby co dzień podpowiadają Polakom, co zjeść na śniadanie, gdzie przegryźć lunch i jak ugotować pyszny obiad dla całej rodziny. Kulinarni eksperci już kilka lat temu skradli naszą uwagę i skupiają ją na odkrywczych przepisach, unikalnych połączeniach smakowych oraz przepięknych fotografiach. Słowem, kuszą! To bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. Przyjrzyjmy się najciekawszym zjawiskom związanym z trendem kulinarnym.

Foodart

Kuszące, wywołujące dreszczyk emocji – gotowanie stało się sztuką, a wykonane dania i przekąski arcydziełami oraz obiektami pożądania. To, co niegdyś sprawiało, że „ślinka aż cieknie”, dziś intryguje i działa również na inne zmysły. Nie można przejść obojętnie obok stylizacji kulinarnych prezentujących nowatorskie dania z największą dbałością o szczegóły. Kucharze, arcyrzemieślnicy i celebrity chefowie w jednej osobie na nowo definiują tradycyjne przepisy i wyznaczają trendy. Kluczowe stało się nie tylko to, co jemy, lecz też w jaki sposób i na czym podany jest posiłek. Aby danie stanowiło kompletne „dzieło”, było apetyczne, pobudzało zmysły i podbiło serca followersów, powinno być niebanalnie podane. Bogate, orientalne dekoracje kolekcji Astra India z ćmielowskiej manufaktury mogą podkreślać smak kolorowych potraw rodem ze wschodu. Czasem jednak wystarczy biel klasycznego fasonu Bolero z Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież zdobionego delikatnym złoceniem, aby wydobyć koloryt i fakturę sezonowych owoców czy strukturę świątecznego tortu.

Food experience

Estetyka sama w sobie nie jest najważniejsza. Liczy się doświadczenie. W tym kierunku podąża kultura stołu. Dlaczego? Oczekujemy czegoś więcej niż tylko apetycznych bodźców. W efekcie obserwujemy zwrot ku naturalności i przytulności, indywidualnego podejścia. Widać to w nowopowstających przestrzeniach wspólnych – restauracjach, piekarniach, cukierniach, ale także na blogach. Same spotkania przy stole ponownie urastają do rangi sacrum, sprzyjają kulturze rozmowy i rozwojowi relacji z drugim człowiekiem. Podobnie jest z rzeczami, którymi się otaczamy – nie ma mowy o przypadkowości, wszystko powinno być harmonijne, dawać satysfakcję, mieć styl i osobowość. Doznania te zapewnia porcelana o ponadczasowym pięknie. Misterne zdobienia serwisu Rococo Polskich Fabryk Porcelany Ćmielów i Chodzież lub soczysta kolorystyka fasonu Blossom od Ćmielów Design Studio są wyjątkowe – każdorazowo wywołują ciepłe uczucia. Atmosfera miejsc oraz design codziennych przedmiotów zyskują ogromną wagę. Ten potencjał doceniają nie tylko foodies, czyli osoby, które interesują się prawdziwie dobrym jedzeniem i skrzętnie dokumentują każdy posiłek, lecz też ludzie, którzy na co dzień gotują w domowym zaciszu.

Slow food

Pochwała piękna, celebrowanie posiłków i skupienie uwagi na potencjale codziennych chwil to główne przesłania slow food. Każdy z nas przykłada coraz większą uwagę do jakości i pochodzenia produktów, których używa. Staramy się kupować świadomie, a w rezultacie jeść zdrowo i „czysto”. Jednakowo wzrasta nasze uznanie dla lokalnych producentów żywności, tradycyjnych sposobów produkcji. Wiele osób wraca do korzeni i podejmuje wyzwanie uprawiania własnych zielników, działek. 

 

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA