System  iMove dla szafek wiszących umożliwia łatwe, bezszelestne wysunięcie w dół i otwarcie zawartości na zewnątrz. Cięższe przedmioty przechowywane są na dolnym korpusie, lżejsze produkty na wyższych półkach ruchomych. Fot. Peka

Zobacz galerię [10 zdjęć]

System iMove dla szafek wiszących umożliwia łatwe, bezszelestne wysunięcie w dół i otwarcie zawartości na zewnątrz. Cięższe przedmioty przechowywane są na dolnym korpusie, lżejsze produkty na wyższych półkach ruchomych. Fot. Peka
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 cze 2016 13:09

Przechowywanie w kuchni: 10 praktycznych rozwiązań

Każdą kuchnię wypełniają nie tylko smakowite zapachy, ale również liczne akcesoria, talerze, produkty. Dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania jest kluczem do komfortu podczas kulinarnych wyczynów.

Talerze, sztućce, akcesoria, a także produkty spożywcze i detergenty. Wszystkie te przedmioty znajdziemy w każdej kuchni. Trudniej jest niekiedy znaleźć natomiast miejsce do ich przechowywania. Swobodnie porozrzucane po blacie, poupychane po kątach otwartych półek zbierają kurz, tłuszcz i wilgoć obecną w kuchni. Dlatego też najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest schowanie za frontami kuchennymi. Dostępne na rynku rozwiązania pozwolą nie tylko uzyskać porządek wizualny w kuchni, ale także tak zorganizować zawartość szafek, aby wszystko miało swoje miejsce.

Szczególną popularność w ostatnich latach zyskały wyciągi typu cargo. Te praktyczne rozwiązania pozwalają za jednym ruchem ręki wysunąć na zewnątrz zawartość całej szafki. Mogą występować w różnych rozmiarach – przeznaczone do wysokiej zabudowy, carga w wersji midi oraz dedykowane do zabudowy dolnej carga mini. Wybierać możemy nie tylko wysokość, ale i szerokość proponowanego rozwiązania, łącznie z bardzo wąskimi cargami, które można przeznaczyć np. na przechowywanie zestawu herbat czy przypraw.

Mówiąc o przechowywaniu w kuchni nie można oczywiście zapomnieć o popularnych szufladach. Tym, co odróżnia te współczesne od ich odpowiedników sprzed lat są różnorodne organizery, ułatwiające utrzymanie porządku. Na straży ładu stoją drewniane kołeczki, specjalnie wyprofilowane rowki na umieszczanie niewielkich ścianek czy po prostu praktyczne pojemniki wewnątrz szuflad.
Jeśli nie w szufladach, przechowywać możemy w metalowych koszach zamontowanych na wewnętrznej stronie frontów kuchennych, czyli w miejscu często pozostawionym bez zagospodarowania. Takie kosze mogą oferować regulowanie półek, a także specjalne wieszaki i uchwyty – na patelnię, pokrywki do garnków czy chociażby papierowe ręczniki.

Niezagospodarowanym, ze względu na trudny dostęp, miejscem w kuchni często okazują się również narożniki. Poradzić sobie z ich problemem pomogą systemy przechowywania stworzone specjalnie z myślą o tej newralgicznej lokalizacji. Możemy zdecydować się chociażby na szafki narożne z wysuwanymi półkami montowanymi na osi badź poruszające się po prowadnicy carga.

Typową zasadą urządzania ergonomicznej kuchni jest podział szafek górnych na półki, w których przechowywać będziemy podręczne akcesoria (na dole) oraz wyższe półki, gdzie przechowywane będą rzadziej użytkowane przedmioty. Zasadę tę możemy jednak obalić stosując specjalne windy dedykowane do szafek górnych. Dzięki nim, zawartość górnej półki łatwo wysuniemy na zewnątrz pociągając za wygodny uchwyt.

To, które rozwiązanie zastosujemy w naszej kuchni zależy od rodzaju zabudowy kuchennej oraz naszych preferencji. Wśród wielu opcji z pewnością znajdziemy najbardziej odpowiednią dla nas i naszej kuchni.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH