Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Autor: Anna Usakiewicz
20 gru 2016 13:19

Świąteczny stół: naczynia na potrawy wigilijne

Świąteczne gotowanie może być dobrą okazją do pozbycia się starych, wysłużonych sprzętów, czy obtłuczonych garnków i zastąpienia ich nowymi, które usprawnią i umilą kuchenną krzątaninę.

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na nadchodzące Boże Narodzenie, by znowu choć przez chwilę poczuć się dzieckiem niecierpliwie wypatrującym pierwszej gwiazdki i z wypiekami na twarzy rozpakowującym prezenty.

Aby z radością celebrować wspólne chwile z bliskimi, ciesząc się czystym, pięknie udekorowanym domem i stołem pełnym smakowitych potraw, nie unikniemy pewnego wysiłku związanego z przygotowaniami do Świąt. Wystarczy jednak dobrze zaplanować wszystkie niezbędne czynności, zaangażować w nie domowników, a prace te zaczną sprawiać nam przyjemność i posłużą zacieśnianiu rodzinnych więzi. Czas poświęcony na gotowanie, smażenie, czy pieczenie w szczególny sposób przywołuje smaki i zapachy dzieciństwa. To na Wigilię często przyrządzamy dania według dawnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nierzadko są to potrawy, które jadamy tylko ten jeden raz w roku, a to, czy na stole zagoszczą barszczyk, grzybowa, kluski z makiem, makówki, czy raczej kutia wiele mówi o korzeniach naszej rodziny.

Właściwe zorganizowanie pracy sprawi, że wykonamy ją z łatwością. Warto zacząć od przygotowania wszystkich niezbędnych naczyń, akcesoriów i składników. Świąteczne gotowanie może być dobrą okazją do pozbycia się starych, wysłużonych sprzętów, czy obtłuczonych garnków i zastąpienia ich nowymi, które usprawnią i umilą kuchenną krzątaninę. Wszyscy specjaliści jednogłośnie potwierdzają, że najlepsze garnki to te wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Szczególnie praktyczne są garnki z dopasowaną szklaną pokrywką, pozwalającą na podgląd zawartości i zoptymalizowanie czasu gotowania. Przydatna może też okazać się miarka na wewnętrznej ściance. Podejmując decyzję o zakupie, warto zwrócić uwagę, by naczynie miało poręczne antypoślizgowe uchwyty, nadawało się do wszystkich rodzajów kuchenek i mycia w zmywarce.

Niezbędne będą też patelnie różnej wielkości. Do przygotowania na przykład zasmażki przyda się pokryta nieprzywieralną powłoką, niewielka patelnia aluminiowa, która jest solidna, trwała, a przy tym szybko i równomiernie się nagrzewa.

Podczas kolacji wigilijnej, zupę najlepiej podać w niewielkich naczyniach – przecież musimy skosztować jeszcze 11 innych potraw! Możemy użyć na przykład bulionówek z bezbarwnego szkła, które podczas przygotowań do wieczerzy wykorzystamy także jako praktyczne miseczki do segregowania składników dań. Niezastąpione okażą się też pojemniki w różnych rozmiarach przeznaczone do przechowywania rozmaitych kuchennych produktów i przypraw. Najlepiej sprawdzą się te z przezroczystego szkła, dzięki czemu natychmiast zorientujemy się, co zawierają. Wiele czasu i sił zaoszczędzimy, zaopatrując się w szereg przydatnych gadżetów, jak solidna wyciskarka do czosnku, czy młynek do bakalii. Dzięki nim unikniemy także niepotrzebnego bałaganu i zabrudzeń.

Odpowiednio zorganizowani naprawdę możemy sprawnie i z łatwością „wyczarować” smakowite dania, które z dumą postawimy na wigilijnym stole. Na koniec przepis na wigilijną – postną zupę z suszonych grzybów.

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów):

3 dkg suszonych grzybów

25 dkg włoszczyzny bez kapusty

1 ¾ litra wody

4 dkg tłuszczu

3 dkg mąki

sól

Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na pół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrojone grzybki, osolić. Podawać z łazankami lub lanym ciastem.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH