Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Fot. Galicja dla Twojego Domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
20 gru 2016 13:19

Świąteczny stół: naczynia na potrawy wigilijne

Świąteczne gotowanie może być dobrą okazją do pozbycia się starych, wysłużonych sprzętów, czy obtłuczonych garnków i zastąpienia ich nowymi, które usprawnią i umilą kuchenną krzątaninę.

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na nadchodzące Boże Narodzenie, by znowu choć przez chwilę poczuć się dzieckiem niecierpliwie wypatrującym pierwszej gwiazdki i z wypiekami na twarzy rozpakowującym prezenty.

Aby z radością celebrować wspólne chwile z bliskimi, ciesząc się czystym, pięknie udekorowanym domem i stołem pełnym smakowitych potraw, nie unikniemy pewnego wysiłku związanego z przygotowaniami do Świąt. Wystarczy jednak dobrze zaplanować wszystkie niezbędne czynności, zaangażować w nie domowników, a prace te zaczną sprawiać nam przyjemność i posłużą zacieśnianiu rodzinnych więzi. Czas poświęcony na gotowanie, smażenie, czy pieczenie w szczególny sposób przywołuje smaki i zapachy dzieciństwa. To na Wigilię często przyrządzamy dania według dawnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nierzadko są to potrawy, które jadamy tylko ten jeden raz w roku, a to, czy na stole zagoszczą barszczyk, grzybowa, kluski z makiem, makówki, czy raczej kutia wiele mówi o korzeniach naszej rodziny.

Właściwe zorganizowanie pracy sprawi, że wykonamy ją z łatwością. Warto zacząć od przygotowania wszystkich niezbędnych naczyń, akcesoriów i składników. Świąteczne gotowanie może być dobrą okazją do pozbycia się starych, wysłużonych sprzętów, czy obtłuczonych garnków i zastąpienia ich nowymi, które usprawnią i umilą kuchenną krzątaninę. Wszyscy specjaliści jednogłośnie potwierdzają, że najlepsze garnki to te wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Szczególnie praktyczne są garnki z dopasowaną szklaną pokrywką, pozwalającą na podgląd zawartości i zoptymalizowanie czasu gotowania. Przydatna może też okazać się miarka na wewnętrznej ściance. Podejmując decyzję o zakupie, warto zwrócić uwagę, by naczynie miało poręczne antypoślizgowe uchwyty, nadawało się do wszystkich rodzajów kuchenek i mycia w zmywarce.

Niezbędne będą też patelnie różnej wielkości. Do przygotowania na przykład zasmażki przyda się pokryta nieprzywieralną powłoką, niewielka patelnia aluminiowa, która jest solidna, trwała, a przy tym szybko i równomiernie się nagrzewa.

Podczas kolacji wigilijnej, zupę najlepiej podać w niewielkich naczyniach – przecież musimy skosztować jeszcze 11 innych potraw! Możemy użyć na przykład bulionówek z bezbarwnego szkła, które podczas przygotowań do wieczerzy wykorzystamy także jako praktyczne miseczki do segregowania składników dań. Niezastąpione okażą się też pojemniki w różnych rozmiarach przeznaczone do przechowywania rozmaitych kuchennych produktów i przypraw. Najlepiej sprawdzą się te z przezroczystego szkła, dzięki czemu natychmiast zorientujemy się, co zawierają. Wiele czasu i sił zaoszczędzimy, zaopatrując się w szereg przydatnych gadżetów, jak solidna wyciskarka do czosnku, czy młynek do bakalii. Dzięki nim unikniemy także niepotrzebnego bałaganu i zabrudzeń.

Odpowiednio zorganizowani naprawdę możemy sprawnie i z łatwością „wyczarować” smakowite dania, które z dumą postawimy na wigilijnym stole. Na koniec przepis na wigilijną – postną zupę z suszonych grzybów.

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów):

3 dkg suszonych grzybów

25 dkg włoszczyzny bez kapusty

1 ¾ litra wody

4 dkg tłuszczu

3 dkg mąki

sól

Grzyby starannie opłukać, zalać zimną wodą na kilka godzin, dodać cebulę, przyprawy, gotować. Gdy grzyby są na pół miękkie wywar osolić, włożyć oczyszczoną włoszczyznę, dogotować. Z tłuszczu i mąki przyrządzić jasnozłotą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem na jednolitą, rzadką masę. Wlać do zupy, zagotować. Dodać pokrojone grzybki, osolić. Podawać z łazankami lub lanym ciastem.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH