Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Prezenty to jeden z najpiękniejszych świątecznych zwyczajów. Fot. Dekoria.pl
Prezenty to jeden z najpiękniejszych świątecznych zwyczajów. Fot. Dekoria.pl
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
21 gru 2017 11:21

Wigilijne zwyczaje Polaków - tak świętujemy w różnych regionach

Choinka, prezenty od św. Mikołaja, wieczerza wigilijna złożona z dwunastu dań, wolne miejsce przy stole, opłatek, wspólne śpiewanie kolęd i pastorałek to tylko kilka ze świątecznych zwyczajów, w które obfituje polska tradycja.

Jednak ze względu na swoją bogatą historię każdy region może pochwalić się, czymś wyjątkowym. We Wrocławiu popularne są jarmarki bożonarodzeniowe, wieńce adwentowe, a także kluski z makiem czy kutia. W Poznaniu makiełki i herody, a także Gwiazdor przynoszący wigilijne prezenty. W dawnej Warszawie natomiast parzysta liczba biesiadników oraz zupa migdałowa. Pomimo wspomnianych różnic w całej Polsce Święta obchodzi się jednak podobnie – w zbliżony sposób dekoruje się także mieszkania.

Nie tylko wnętrza naszych mieszkań przypominają o Świętach; przyozdabiamy także balkony, tarasy czy ogródki. Moda na ozdabianie zewnętrznej części domów czy mieszkań przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, na początku lat 90. Dobrze widzimy to na przykładzie naszej inwestycji w Warszawie. Mieszkańcy przywiązują dużą wagę do dekoracji tych przestrzeni. Balkony zwykle ozdabiane są różnego rodzaju światełkami np. taśmami LED, kurtynami świetlnymi, ale też łańcuchami i girlandami - komentuje Teresa Witkowska, Dyrektor Sprzedaży RED-Real Estate Development.

Co region to inny zwyczaj!

Podobieństw jest bowiem wiele, istnieją jednak pewne różnice w poszczególnych regionach Polski. Przejdźmy zatem do wybranych miast. Czym wyróżniają się Święta obchodzone we Wrocławiu, Poznaniu i w Warszawie?

Wrocławskie jarmarki bożonarodzeniowe

Charakterystycznym elementem niemieckiej tradycji, która częściowo przetrwała na Dolnym Śląsku i we Wrocławiu są zwyczaje związane z okresem adwentu. Jednym z nich są jarmarki bożonarodzeniowe, które zwykle na miesiąc przed Świętami Bożego Narodzenia zapełniają się świątecznymi smakołykami np. słodyczami, grzanym winem czy wyszukanymi wędlinami. Drugim zwyczajem bezpośrednio wywodzącym się z tradycji ewangelickiej jest wieniec adwentowy – wykonany z jedliny i czterech świec. Warto podkreślić, że region południowo-zachodniej Polski szczególnie kojarzy się z dwoma potrawami wigilijnymi – kutią (słodka potrawa na bazie gotowanej pszenicy i maku) oraz kluskami z makiem, czasami zastępowanymi łamańcami (występują pod różnymi postaciami, ich podstawą jest przyrządzona z miodem i bakaliami masa makowa). Dodatkowo, na Dolnym Śląsku popularne są inne rzadko spotykane w pozostałych rejonach polski potrawy np. pierogi z kaszą gryczaną, świszcz (kasza gryczana zmieszana ze śliwkami suszonymi i podawana na słodko) oraz kotlety z kaszy jaglanej i grzybów. To jednak nie wszystko! Niektórzy przygotowują również naleśniki z makiem, świąteczny kapuśniak z grzybami, a także tradycyjny wigilijny chleb z ziołami.

Poznański Gwiazdor, herody i makiełki

Zaraz po wigilijnej wieczerzy wielkopolskim dzieciom prezenty przynosi Gwiazdor. Jednak nie ma on nic wspólnego ze św. Mikołajem, który również obdarowuje przeróżnymi niespodziankami, ale w Mikołajki, czyli w dniu swojego święta. W Poznaniu bardzo popularną potrawą wigilijną są makiełki, czyli bułka moczona w wodzie lub mleku z makiem i miodem. Dla Wielkopolski charakterystyczne są też herody - grupy kolędników chodzących po domach. Co ciekawe, w tym regionie Polski w XIX wieku na wigilijnym stole stawiano zwykle dziewięć potraw, zamiast dwunastu. Wśród nich można było skosztować m.in. ryb, klusek z miodem i makiem, grzybów, suszonych owoców, z których gotowano kompot lub dodawano do innych potraw, kaszy oraz kapusty z grzybami lub grochem. Dodatkowo, już ponad sto lat temu do poznańskiej tradycji wigilijnej dołączył barszcz z uszkami.

Parzysta liczba biesiadników w XIX-wiecznej Warszawie

Do stolicy na stałe przybywa coraz więcej osób z różnych regionów Polski oraz cudzoziemców. Z tego względu prawdziwie warszawska tradycja obchodzenia Wigilii powoli miesza się z innymi zwyczajami. Dawna Warszawa była za to niezwykle bogata w wigilijne zwyczaje. Dawni mieszkańcy stolicy dbali o to, żeby do stołu zasiadała parzysta liczba biesiadników. Jeżeli ktoś z zaproszonych gości nie mógł przybyć, dopraszano innych. Nieparzysta liczba wróżyła bowiem nieszczęście. Na pustym talerzu kładło się też opłatek, co miało symbolizować pamięć o nieobecnych. Warto dodać, że w XIX-wiecznej Warszawie popularna była zupa migdałowa, jarmuż z kasztanami, kluski na słodko ze śliwkami lub gruszkami oraz legumina makowa.

Źródło: RED Development

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH