Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Hygge w warszawskim wydaniu. Projekt: Zuzanna Kuc/ZU projektuje. Fot. Luxrad

Zobacz galerię [22 zdjęć]

Hygge w warszawskim wydaniu. Projekt: Zuzanna Kuc/ZU projektuje. Fot. Luxrad
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
18 gru 2018 10:44

Apartament w stylu skandynawskim: przytulny, ale z charakterem

Jak stworzyć przestrzeń tylko dla nas, w naszym stylu i klimacie? Wie o tym najlepiej projektantka Zuzanna Kuc, która zaprojektowała przestrzeń o powierzchni 107 m² w jednej z warszawskich dzielnic.

Inwestorzy zgłosili się do Zuzanny Kuc z pracowni ZU projektuje już na etapie wyboru mieszkania. Wspólnie wybrali jedno z trzech, które ich interesowało i już wtedy pojawiła się ogólna koncepcja. Zmian w projekcie było dużo, m.in. przeniesienie kuchni do jednego z pokoi. Przygotowany został projekt zmian lokatorskich uwzględniający postawienie nowych ścian oraz instalację elektryczną, hydrauliczną i c.o. Deweloper wybudował mieszkania według wytycznych inwestorów i projektantki, dzięki czemu czas wykończenia po odbiorze kluczy został znacznie skrócony.

Inwestorzy chcieli mieć bardzo spójne stylistycznie i przytulne wnętrze, w stonowanych barwach, ale z małym pieprzykiem. Baza jest utrzymana w tonacji bieli, szarości i drewna, wszystkie trzy łazienki wykończone są w tych samych płytkach, żeby utrzymać spójność całego projektu. Przełamanie tworzą miedziane dodatki (lampy, lustro, dekoracje, nawet garnki klientka wybrała w tym wykończeniu) i niebieskie akcenty w postaci krzeseł na miedzianych nogach i płytek w kuchni, które są nawiązaniem do Majorki, którą Inwestorzy odwiedzali wiele razy i darzą szczególnym sentymentem - mówi Zuzanna Kuc.

Zobacz także: Salon z kuchnią i jadalnią. 20 wnętrz z polskich domów

Inspiracje Zuzanna Kuc czerpała ze stylu skandynawskiego ocieplonego dodatkami z drewna, tworząc klimat w stylu hygge. Kuchnia wykończona we wzorzystych płytkach nawiązuje do Południa Europy, a wejście do kuchni z witrynami nieco idzie w stronę klasycznego podejścia.

Wyzwaniem było stworzenie szczegółowego projektu zmian lokatorskich dla dewelopera uwzględniającego wszystkie nowe instalacje, czasu było bardzo mało i projekt musieliśmy złożyć przed przygotowaniem wizualizacji, więc tworzony był wówczas na płasko. Obawiałam się, że po obejrzeniu modelu 3D inwestorzy będą dużo zmieniać, dopiero gdy będą mogli to wszystko zobaczyć. Jednak zdecydowana większość założeń okazała się trafiona - mówi projektantka.

To Cię zainteresuje: Dom parterowy – tak urządzisz 150 metrów

Uwagę w mieszkaniu zwraca przede wszystkim zabudowa z belek przechodząca przez cały salon, tworząc swego rodzaju bramę, podświetlona profilami LED po obu stronach.

Chciałam stworzyć coś szczególnego, co sprawi, że mieszkanie będzie wyjątkowe. Połączyłam ścianę na wejściu do salonu ze strefą TV za pomocą belek na ścianach i na suficie, idealnie to wypadało kompozycyjnie i wymiarowo. Belki miały za zadanie dodać przytulności wnętrzu i rozdzielić strefę jadalni od strefy wypoczynku - mówi Zuzanna Kuc.

W tym wnętrzu wszystkie meble, dodatki, czy też elementy wyposażenia wnętrza idealnie ze sobą współgrają. Nie ma przypadku. Tak jest również z grzejnikami. Ten wybrany przez projektantkę – Zeus marki Luxrad idealnie komponuje się z zabudową z belek, która jest główną dekoracją i sercem mieszkania. Dzięki temu, że jest utrzymany w tym samym stylu, tworzy jej kontynuację i harmonijnie współgra z belkami.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH