Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Po wyburzeniu ściany działowej, kuchnię otwarto na salon. Pomieszczenia spaja wizualnie szary kolor, w salonie dodatkowo ożywiony czerwonymi akcentami, ocieplającymi optycznie przestrzeń. Projekt: LLI Design. Fot. Zdjęcia: Alex Maguire Photography.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Po wyburzeniu ściany działowej, kuchnię otwarto na salon. Pomieszczenia spaja wizualnie szary kolor, w salonie dodatkowo ożywiony czerwonymi akcentami, ocieplającymi optycznie przestrzeń. Projekt: LLI Design. Fot. Zdjęcia: Alex Maguire Photography.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
20 kwi 2015 10:45

Nowoczesne wnętrze w modnych szarościach

Młode, pracujące małżeństwo z dwójką dzieci mieszkało w niezbyt komfortowym i mało funkcjonalnym domu. O pomoc zwrócili się do pracowni LLI Design. Zobaczcie efekt metamorfozy!

Według kalkulacji architektów z pracowni LLI Design, blisko 40% powierzchni tego domu nie było użytkowane przez domowników. Mimo, iż budynek w Butterton w południowej Anglii był stosunkowo nowy, rozkład pomieszczeń był typowy dla tradycyjnych domów z angielskich przedmieść, przez co nie spełniał oczekiwań mieszkańców i był mało funkcjonalny. 

Aby przejść z kuchni - usytuowanej z tyłu domu, z widokiem na ogród - do jadalni, trzeba było przemierzyć cały dom, gdyż ta druga zlokalizowana była w przedniej części budynku. Sprawiło to, że domownicy niemal w ogóle z niej nie korzystali. Z kolei jeden z czterech pokoi, zaprojektowanych jako przestrzeń przyjmowania gości, był usytuowany w źle oświetlonym miejscu i urządzony w mało przytulny sposób, co zniechęcało nie tylko gości, ale i domowników do przebywania w pomieszczeniu. 

Lepsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni było jednym z najważniejszych celów przeprowadzonego przez architektów remontu. Drugim było stworzenie wnętrza o nowoczesnym charakterze, które nie byłoby jednak nadmiernie chłodne i sterylne - tak jak zażyczyli sobie właściciele.

Architekci zaproponowali rodzinie bardziej otwarty podział przestrzeni. Przede wszystkim wyburzono ścianę pomiędzy kuchnią i jadalnią, co zaowocowało - ze względu na ich lokalizację, po przeciwnych stronach domu - powstaniem jednej dużej strefy dziennej, w obrębie której powstały funkcje salonu, nowej kuchni i jadalni. Wyeliminowanie ściany pozwoliło również na rozświetlenie całej strefy dziennej, wypełniając ją naturalnym światłem, wpadającym do wewnątrz przez okno ze strony ogrodu. 

Po zmianie organizacji przestrzeni, kuchnia stała się faktycznym sercem domu, a projektanci sami przyznają, że chcieli osiągnąć w pomieszczeniu "efekt wow". W centrum stanęła duża, długa wyspa z dolnym podświetleniem i efektownym szklanym blatem, a pod ścianą wpasowano wysoką, pojemną zabudowę. Wszystko wykończono w modnej szarości i zamknięto w oszczędne, minimalistyczne formy. 

Inną istotną zmianą była adaptacja wspomnianego mało przytulnego pokoju na kącik TV, przekuwając tym samym, to co było tym samym największą wadą tego pomieszczenia, w najistotniejszą zaletę. Drugi z pokoi z kolei został przemieniony w pokój nauki dla dzieci - pełen jasnych i żywych kolorów. 

Całość aranżacji domu łączy w sobie nowoczesny charakter z przytulną, domową atmosferą - czyli wszystko to, czego oczekiwali właściciele.

Projekt: LLI Design, llidesign.co.uk

Zdjęcia: Alex Maguire Photography

Projekt wygrał prestiżową nagrodę International Property Awards - in association with Gaggenau & Rolls Royce Motor Cars w kategorii Interior Design Private Residence, South East, UK.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH