Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Telewizor zawieszono bezpośrednio na ścianie. Sprzęt RTV „przycupnął” w kąciku, na drewnianej półce biegnącej w dolnej partii geometrycznej ściany, przez całą szerokość pokoju. Fot. Monika Filipiuk.

Telewizor zawieszono bezpośrednio na ścianie. Sprzęt RTV „przycupnął” w kąciku, na drewnianej półce biegnącej w dolnej partii geometrycznej ściany, przez całą szerokość pokoju. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 25 lut 2009 09:49 (aktualizacja: 27 gru 2013 12:59)

Salonowa geometria

Zaskakujący wzór kółek i walców zawitał w salonie. Nie do końca wiadomo, czemu właściwie ma służyć taka ażurowa, rozświetlona ściana. Jedno tylko jest pewne – efekt daje niesamowity.

Podświetlane, geometryczne nisze zostały zaaranżowane w jednej ze ścian w części salonowej warszawskiego mieszkania. Należy ono do młodego małżeństwa z dziećmi. Ich tryb życia można nazwać typowo miejskim. Pracują dużo i intensywnie, w wolnym czasie podróżują. Lubią zarówno dalekie wyprawy, jak i podmiejskie wycieczki rowerowe. W domu spotykają się zwykle dopiero wieczorem. Dlatego chcieli, by dom był urządzony przede wszystkim nowocześnie i funkcjonalnie.

Ściany do wymiany

Głównym warunkiem, jaki został postawiony architektowi Marcinowi Konopce, było przebudowanie ścian. W wersji oryginalnej mieszkanie wybudowane zostało na planach „sprzed kilku dekad” (zamknięta całość, poszczególne strefy oddzielone). Po wyburzeniu niektórych ścian powstało przestronne wnętrze łączące salon, kuchnię i jadalnię. Jest tutaj bardzo jasno i nieco chłodno. Za to bezsprzecznie nowocześnie. O taki właśnie efekt chodziło właścicielom. Część salonową zdominowały obszerne fotele i sofa. Jednak to nie meble „rzucają się w oczy” już od wejścia. Najciekawszym elementem jest „kontrowersyjna” ściana za fotelami. Kontrowersyjna, ponieważ budzi w obserwatorach skrajne uczucia – od komentarzy w rodzaju „koszmarek”, po zachwyt. A wszystko prawdopodobnie dlatego, że nie posiada żadnej określonej funkcji. Wykuto w niej geometryczne nisze, które zostały podświetlone halogenami. Światło takie, w połączeniu z jasna barwą ściany, daje dziwny efekt – obserwator nie jest pewien, czy patrzy na niszę, czy może na zwierciadła.

Trochę kwiatów

W bocznych półokrągłych otworach zamontowane zostały niewielkie szklane półeczki. I to właśnie one spełniają jedyną chyba użyteczną funkcję w tej niecodziennej aranżacji – służą jako kwietniki. Ustawione na nich donice z zieloną roślinnością, wyglądają estetycznie i ożywiają jasne, monochromatyczne otoczenie. Na drugiej ścianie, za dużą sofą, zawieszono planszę do gry w strzałki. Jest to „najświeższe” hobby pana domu. Jak twierdzi jest amatorem, ale ten rodzaj rozrywki daje mu dużo satysfakcji.

Zazwyczaj rzucamy do tarczy w gronie znajomych – uśmiecha się pan Cezary, właściciel mieszkania. – To doskonały „przerywnik” podczas kolacji z przyjaciółmi. Doskonały pretekst, aby „ruszyć się” od stołu.

 Kącik ze stołem jadalnianym jest ciekawe oświetlony reflektorkami na długich, „pajęczych” ramionach. Są ruchome i zawieszone w zasięgu ręki, co daje możliwość dowolnego manipulowania światłem. Równie ciekawie, problem intensywności oświetlenia, został rozwiązany w części kuchennej. Poza sufitowymi reflektorkami, światło zostało także wpuszczone w nisze nad zabudową z lodówką, a z podświetlanych szafek i półeczek wydobywa się tzw. blask odbity.

Kolorystyka

WASZE KOMENTARZE (5) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA