Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Duże przeszklenia otwierają panoramiczny widok na otaczający las. Kominek w centrum otwartej przestrzeni dzieli salon na dwie części: jadalnianą i wypoczynkową. Jego prostą formę podkreśla czarne granitowe wykończenie w poziomie paleniska. Fot. Bartosz Jarosz.

Duże przeszklenia otwierają panoramiczny widok na otaczający las. Kominek w centrum otwartej przestrzeni dzieli salon na dwie części: jadalnianą i wypoczynkową. Jego prostą formę podkreśla czarne granitowe wykończenie w poziomie paleniska. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 10 lut 2014 05:52

Wnętrze glamour, a jednak nowoczesne? To możliwe!

Położenie ponad dwustumetrowego domu zachwyca. Dookoła las. Drzewa tuż pod oknami... Takiej ciszy i spokoju nie sposób nie pokochać.

Po kilkakrotnych przeprowadzkach i eksperymentach ze zmianą miejsca zamieszkania, gospodarze mają nadzieję, że dom w lesie jest właśnie tym wyszukanym i upragnionym miejscem do życia. Willa mieści parter ze strefą dzienną i gospodarczą, półpiętro z przestronnym gabinetem oraz piętro stanowiące trzy sypialnie.

Katarzyna Moraczewska, projektantka i inwestorka jednocześnie, dokonała kilku istotnych zmian w układzie funkcjonalnym. Otrzymane „zielone światło” od męża, który od początku całkowicie jej ufał i wiedział, że w sprawach wnętrzarskich jest profesjonalistką, pozwoliło na swobodne kształtowanie własnej przestrzeni życiowej.

Pani Kasia, od kilku kilku lat projektantka z zamiłowania i aranżatorka wnętrz, swój własny dom rozplanowała i urządziła w stylu nie dającym się łatwo zaszufladkować, a jak deklaruje, to dopiero początek jej pracy projektowej w Warszawie.

Przestrzeń dzienna

Gabinet został otwarty i zastąpiony pokojem telewizyjnym stanowiącym teraz jedynie aneks salonu. Telewizor, uznawany przez gospodarzy tego domu za „urządzenie do tracenia czasu”, nie miał szans aby stać się główną atrakcją wnętrza. Rolę tę otrzymała centralna, modernistyczna bryła kominka. To ogniste serce domu. Kominek uświetnia swym blaskiem zarówno relaks i wypoczynek na sofie jak też wytrawną kolację dla większego grona gości, znajduje się bowiem w bezpośrednim sąsiedztwie jadalni.

Jadalnia w stylu glamour

Stylizowane, dekoracyjne krzesła w stylu glamour to odważny zakup pani domu, poprzedzony zamówieniem jednego „testowego” siedziska. Wzornictwo zachwyciło projektantkę i zaowocowało zamówieniem całego kompletu. Meble te wprowadziły do salonu elegancję z odrobiną przepychu. Sama jadalnia pozostawia intrygujące wrażenie luksusu. W ten wyrafinowany współczesny design właścicielka wplata motywy naturalne, nieustannie inspirując się przyrodą obecną w bezpośrednim sąsiedztwie domu.

Takich zestawień, zdawałoby się „nie do połączenia” pani Katarzyna się nie boi. Komfort urządzania swojego domu pozwolił na śmiałe decyzje, do których nie musiała nikogo przekonywać. Stąd na ścianie z półką z płyty gipsowo-kartonowej znalazł się kamienny łupek w spokojnych zgaszonych barwach ziemi. A ustawiona przy tej ścianie sofa w beżowej skórzanej tapicerce (w zestawieniu z fotelem) stanowi idealne miejsce kontemplacji otaczającego dom lasu.

Kuchnia otwarta na salon

Otwarta na salon i jadalnię kuchnia w neutralnej bieli i orzechowym drewnie stanowi plan dalszy dziennej strefy. I pomimo kontrastowego zestawienia kolorystycznego zachowuje równowagę i stylistyczną oszczędność. Cała podłoga parteru została wyłożona jasnymi płytkami (Marazzi). Za sprawą ogrzewania podłogowego zimą posadzka jest ciepła, a latem przyjemnie chłodna.

Ogrzewanie podłogowe eliminuje użycie drewnianej posadzki, ponieważ jest ona słabym przewodnikiem ciepła. W efekcie salon uzyskał jednorodną spójną płaszczyznę, nadającą mu rys świeżości i elegancji.

Ważne oświetlenie

Niewątpliwie na uwagę w tym domu zasługuje aranżacja oświetlenia sztucznego. To „konik” pani domu. Pani Kasia jako były pracownik firmy oświetleniowej doskonale orientuje się w sztuce doboru oświetlenia. Salon wyposażony w wiszące lampy, wbudowane punktowe oświetlenie sufitowe, oświetlenie ledowe, czy podświetlana wanna w łazience to prawdziwy majstersztyk. Kolejna reorganizacja przestrzeni nastąpiła na piętrze domu.

Mała łazienka oraz zbędny korytarz zabierający powierzchnię zupełnie nie odpowiadały pani domu. Korytarz zlikwidowano, otwierając tym samym na siebie dwie strefy: łazienkową i sypialną. Te przestrzenie przenikają się, nie mając wyraźnej granicy, a drewno tekowe zastosowane na podłodze dodatkowo je spaja. Obłożenie wanny tekowymi deskami zaowocowało wykreowaniem niecodziennej kąpielowej enklawy w sypialni.

PROJEKTANT

Katarzyna Moraczewska

Lovely Ideas

WASZE KOMENTARZE (8) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA