The Box.Projekt: arch. Fred Bamesberger, arch. Spencer Blaney, arch. Fabiola Yep. Powierzchnia użytkowa: 292 m kw. Fot. Bamesberger Architecture

Zobacz galerię [15 zdjęć]

The Box.Projekt: arch. Fred Bamesberger, arch. Spencer Blaney, arch. Fabiola Yep. Powierzchnia użytkowa: 292 m kw. Fot. Bamesberger Architecture
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
17 sie 2017 12:40

Dom letniskowy: zobacz niezwykły projekt z USA

Architektura, umożliwiająca relaks na łonie natury bez rezygnacji z cywilizacyjnych komfortów otwiera przed nami szereg możliwości. Zobaczcie The Box - dom letniskowy z widokiem na amerykańskie mokradła.


Z trudnym krajobrazem przyszło się zmierzyć architektom z amerykańskiej pracowni Bamesberger Architecture. Inwestor pragnął bowiem małego domu zlokalizowanego na zboczu wzgórza z widokiem na mokradła. I chociaż według polskich standardów ciężko uznać 292 metry kwadratowe za mały dom, to rzeczywiście architekturze budynku trudno odmówić kameralnego uroku i wrażenia mniejszego formatu. Inwestycję stanowią bowiem usytuowane w szeregu budynki o formie pudełek (stąd też nazwa projektu – The Box). Wnętrza domu skrywają otwartą przestrzeń urządzoną w kolorach ziemi, z dużą ilością drewnianych akcentów i przytulnymi tekstyliami oraz odrobiną klimatu loftowego. Z otoczeniem wizualnie łączą się za pomocą mniejszych niż w poprzednich projektach, ale za to znacznie liczniejszych okien, które przecinają całą asymetryczną elewację.

Największe wrażenie robi jednak sposób w jaki architekci poradzili sobie z trudną lokalizacją. Sposób, w jaki The Box połączony jest z krajobrazem nadaje całemu projektowi niemal organiczny charakter. Główną strefę dzienną wbudowano (dosłownie) we wzgórze. Wydobyte podczas prac budowlanych skały zostały natomiast użyte jako baza pod stalowy kominek oraz próg wejściowy do domu. Z kolei znalezione na miejscu prac stare drzewo orzechowe wykorzystano do wykonania drzwi wejściowych.

Projekt: arch. Fred Bamesberger, arch. Spencer Blaney, arch. Fabiola Yep

Powierzchnia użytkowa: 292 m²

Zdjęcia: Bamesberger Architecture, www.bamesberger.com

Zobacz także urządzony w wyremontowanej stodole pensjonat i dom na Mazurach 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH