Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Kuchnia i salon tworzą wspólną otwartą przestrzeń, którą umownie rozgranicza jedynie niewielka ścianka, zamykająca kuchenny blat, na której zamontowano grzejnik. Projekt: Magdalena Ilmer, Boho Studio. Fot. Boho Studio.

Kuchnia i salon tworzą wspólną otwartą przestrzeń, którą umownie rozgranicza jedynie niewielka ścianka, zamykająca kuchenny blat, na której zamontowano grzejnik. Projekt: Magdalena Ilmer, Boho Studio. Fot. Boho Studio.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 08 sty 2015 08:08 (aktualizacja: 23 sty 2015 08:05)

Małe mieszkanie młodej singielki. Zobacz 43-metrowe wnętrze

Niewielkie mieszkanie było ciemne, ciasne i zabudowane. Zobacz jak przemieniono je w rozświetlone, piękne wnętrze!

Właścicielce mieszkania zależało na tym, aby do wąskich, słabo oświetlonych pomieszczeń wpuścić więcej światła i poszerzyć przestrzeń. Swoją wizję przedstawiła architekt Magdalenie Ilmer z pracowni Boho Studio. Rezultatem tej współpracy jest piękne, jasne wnętrze, ożywione kolorem. 

Więcej przestrzeni

Przede wszystkim, z korytarza usunięto ścianki działowe, zyskując przez to bardziej otwartą przestrzeń, ze swobodnym przepływem światła. Kuchnię otwarto na salon, łącząc obie funkcje w obrębie jednej open space. Oprócz korytarza i strefy dziennej w mieszkaniu znajdują się również sypialnia i łazienka - czyli wszystko, co niezbędna dla życia młodej dynamicznej kobiety. 

Dynamiczne jest również samo wnętrze. Podłogi wykończono panelami w naturalnym kolorze drewna, na ścianach dominuje rozświetlająca wnętrze biel. W łazience na podłodze położono wzorzystą posadzkę z trójwymiarowym wzorem projektu Macieja Zienia, a ścianę nad blatem kuchennym wykończono okładziną imitującą naturalną czerwoną cegłę. Jasne barwy i materiały wykończeniowe, imitujące naturalne surowce dodają przestrzeniom świeżości. 

Dynamiczne i żywe

Wnętrze ożywa dzięki intensywniejszym akcentom kolorystycznym. Kanapa w salonie otrzymała kolor lekko zgniłej zieleni, a krzesła towarzyszące niewielkiemu stołowi jadalnianemu mają tapicerowane siedzenia w kolorze jesiennej żółci. Oryginalnym elementem, przyciągającym wzrok jest efektowny, czarno-biały regał, który przywodzi na myśl szachownicę, a geometryczną formą koresponduje luźno z płytkami w łazience. 

Całe mieszkanie zyskało charakter, w którym połączono klimat starej kamienicy z nowoczesną stylistką, widoczną w meblach w salonie czy posadzce w łazience. Jest jasno, świeżo i elegancko. 

Projekt: arch. Magdalena Ilmer, Boho Studio.

Zdjęcia: Boho Studio.

 

 

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA