Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrza wykończono z dbałością o każdy szczegół. Otwarta klatka schodowa współgra wizualnie z resztą wnętrza: stopnie schodów wykończono taką samą posadzką jak podłogi, a poręcze korespondują stylistyką z oświetleniem w przedpokoju. Pod schodami zaplanowano niewielki podest. W powstałym kąciku można usiąść lub ustawić dekoracje. Projekt: HAO Design Studio. Fot. Joey Liu.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Wnętrza wykończono z dbałością o każdy szczegół. Otwarta klatka schodowa współgra wizualnie z resztą wnętrza: stopnie schodów wykończono taką samą posadzką jak podłogi, a poręcze korespondują stylistyką z oświetleniem w przedpokoju. Pod schodami zaplanowano niewielki podest. W powstałym kąciku można usiąść lub ustawić dekoracje. Projekt: HAO Design Studio. Fot. Joey Liu.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
08 kwi 2017 09:19

Oryginalne wnętrze w kolorach ziemi. Tak odnowiono stary dom

Ciemne mieszkanie w starym, 50-letnim budynku przeszło gruntowną renowację. Po remoncie lokum zachwyca stylowymi wnętrzami w kolorach ziemi.

Tajwańska pracownia HAO Design Studio stanęła przed nie lada wyzwaniem. Stary, 50-letni dom, położony w południowej, mniej zurbanizowanej części wyspy był ciemny, przygnębiający i pełen rozwiązań architektonicznych typowych dla dawnej architektury Tajwanu.

Projektantów to jednak nie zniechęciło. Wręcz przeciwnie - wykorzystali oni oryginalne elementy bryły budynku, tworząc nietuzinkową przestrzeń, do której różnymi otworami, dyskretnie wpada światło. Stąd też wzięła się nazwa projektu: Adventure of Light. 

Efektowna metamorfoza

Trzypiętrowy budynek posiadał dodatkową kondygnację pośrednią, usytuowaną pomiędzy pierwszym, a drugim piętrem. Blokowała ona dostęp światła do wnętrz i zasłaniała widok. Projektanci nie zdecydowali się jednak na jej całkowite wyeliminowanie, a nadali jej nową funkcję.

Ciemne i przygnębiające wnętrze. Tak wyglądała pośrednia kondygnacja przed remontem.
Ciemne i przygnębiające wnętrze. Tak wyglądała pośrednia kondygnacja przed remontem.

Wyburzając jedną ze ścian,otworzyli dom na światło dzienne, a kondygnację zaadaptowali na pokój Zen, w którym domownicy mogą się zrelaksować, podziwiając rośliny w ogrodzie, powstałym w miejscu opuszczonego tarasu. 

Na drugim piętrze, bezpośrednio nad pokojem Zen, zlokalizowano łazienkę, która zyskała obszerny widok na taras z ogrodem. Projektanci w kreatywny sposób wykorzystali starą ramę okienną, która posłużyła za podstawę do zlokalizowania wokół niej ścianki, wydzielającej ogród od pomieszczeń wewnątrz domu. 

Dom ma w sumie 200 metrów kwadratowych powierzchni. Na pierwszym piętrze zlokalizowano obszerną strefę dzienną z salonem, kuchnią i kącikiem wypoczynkowym oraz toaletą, kondygnacja pośrednia to wspomniany pokój Zen. Kondygnację drugą i trzecią przeznaczono na funkcję wypoczynkowo-prywatną. Na drugim piętrze znajdują się dwie sypialnie z łazienkami oraz taras z ogrodem, a na ostatnim piętrze kolejna sypialnia z łazienką. 

Dom w kolorach ziemi

Wnętrza domu utrzymano w modnych kolorach ziemi. Królują tutaj zieleń, brązy i szarości, ożywione gdzieniegdzie akcentem w kolorze jesiennej żółci lub błękitu. W aranżacjach odczuwa się inspiracje stylem vintage i estetyką loftową. Industrialne detale, jak odsłonięte edisonowskie żarówki, na wyeksponowanych kablach bądź loftowe, metalowe lampy, przeplatają się z dekoracyjnymi dodatkami przywodzącymi na myśl dawne epoki. 

Projekt: HAO Design Studio.

Zdjęcia: Joey Liu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH