Przestrzeń dzienna obejmuje salon, połączony w jednym rzędzie z jadalnią, która przechodzi płynnie w niewielki gabinet. Po drugiej stronie korytarza urządzono kuchnię. Projekt i zdjęcia: Archlin Studio.

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
27 gru 2016 14:17

Przytulne, nowoczesne mieszkanie. Zobaczcie je po remoncie

Stare, 40-letnie mieszkanie położone jest wśród malowniczej, zielonej scenerii. Koncepcja wnętrza musiała, więc współgrać z otaczającą go naturą.

Stare, 40-letnie mieszkanie, położone jest wśród pięknych krajobrazów Parku Narodowego Yangmin w Tajwanie, z malowniczym widokiem na porośniętą zielenią górę Shamao, który wprawił w zachwyt architektów z pracowni Archlin Studio.

Niestety, duża ilość ścian działowych i filarów skutecznie blokowała widok za oknami z niemal każdego miejsca w domu. Co więcej, samo mieszkanie było mocno wyeksploatowane i zniszczone, a stylistyka, w której je urządzono była mocno nieaktualna. Przestrzeń aż prosiła się o gruntowny remont.

Lokal o powierzchni 76 metrów kwadratowych został zakupiony przez małżeństwo seniorów, ponad wszystko kochających swoje wnuki. Mieszkanie kupili z myślą o weekendach i wakacjach, podczas, których mogliby odwiedzać to miejsce wraz z ukochanymi wnukami. Potrzeby klientów zdeterminowały jeden z głównych celów, jaki przyświecał architektom projektującym wnętrze - miało być ono dostosowane do zabaw najmłodszych i bezpieczne.

Drugi stał się dla nich jasny po pierwszej wizycie w mieszkaniu - architekci, widząc imponujący widok za oknami, wiedzieli już, że największym atutem mieszkania jest jego otoczenie. Projekt wnętrza powinien był zatem otworzyć je na widok i światło, a także korespondować z przyrodą. Przede wszystkim, wyburzono większość ścian działowych, zastępując je mobilnymi elementami działowymi.

Powstałe wnętrze to hol, połączony z nim salon, otwarty na jadalnię, która z kolei jest połączona z niewielkim gabinetem. Po drugiej stronie ciągu komunikacyjnego znalazła się częściowo zamknięta kuchnia, z którą sąsiaduje łazienka. Na końcu korytarza usytuowano dwie, zlokalizowane obok siebie sypialnie. Przestrzeń dzienną podzielono przesuwnymi regałami z półkami na przestrzał, przez które przechodzi światło i które jednocześnie umożliwiają podziwianie widoku za oknem nawet z poziomu kuchni. Sąsiadujące ze sobą sypialnie dzielą przesuwne drzwi, wykończone przytulnym fornirem. Otwarte - pozwalają czujnemu oku dziadków przypilnować wnuki, zamknięte zapewniają intymność. 

We wnętrzu dominują barwy harmonizujące z naturalnym krajobrazem za oknami. Pełno tutaj ciepłych, przytulnych kolorów ziemi. Drewniane podłogi, wykończenia w fornirze budują we wnętrzu przyjemną, domową atmosferę. Z kolei elementy stalowe nadają mu nowoczesny charakter.

Projekt i zdjęcia: Archlin Studio.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH