Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Płynne przejście parkietu z powierzchni podłogi na ścianę daje wrażenie przestrzeni oraz ociepla strefę dzienną skąpaną w bieli i szarościach. Projekt: Studio DontDIY. Zdjęcia: Asen Emilov, Ventsilsava Vasileva.

Płynne przejście parkietu z powierzchni podłogi na ścianę daje wrażenie przestrzeni oraz ociepla strefę dzienną skąpaną w bieli i szarościach. Projekt: Studio DontDIY. Zdjęcia: Asen Emilov, Ventsilsava Vasileva.
  • Autor: Urszula Grynczel-Aronowicz
  • 03 sie 2015 14:21 (aktualizacja: 12 sie 2015 10:08)

Jasne wnętrze. Zobacz piękne mieszkanie w kamienicy

Połączenie prostych form z drewnem i odrobiną koloru może dać ciekawy efekt. Zobaczcie pomysł na mieszkanie w kamienicy, podpatrzony w Bułgarii.

65-metrowy apartament prawnika, z zamiłowania fotografa, położony jest w centrum Sofii, w pobliżu starego bazaru, na którym setki lat temu kobiety rozwijały miejscowy handel. Z okien roztacza się autentyczny widok na niskie, ceglane budynki z początku XX wieku. To właśnie ta panorama była inspiracją do stworzenia aranżacji nowoczesnej i praktycznej, a zarazem z duszą charakterystyczną dla historii tego miejsca.

Wnętrze jest jasne i przestronne. Salon i sypialnię, otwarte na wschód, pomalowano na biało, przez co światło słoneczne wpadające przez okna do mieszkania odbija się od jasnych przestrzeni maksymalnie rozświetlając wnętrza. Charakter tworzą białe, proste szafki, szara tapicerka i techniczne detale, które znakomicie komponują się z widokiem na okolicę, gdzie zieleń drzew przełamuje urok starych, ceglanych kamienic. Drewniany parkiet oraz stół jadalniany z tego naturalnego surowca przełamują chłodną kolorystykę, wprowadzając odrobinę przytulności.

Duże połacie paneli ściennych oraz proste formy mebli i sprawiają wrażenie przestronności i swobody planu. Mimo że w salonie, jak i sypialni ściany wykończono tym samym parkietem przemysłowym, pełni on różne funkcje. W części dziennej ściany stanowią tło stołu i sof, które koncentrują uwagę, natomiast w sypialni zapewniają komfort oraz przytulny, intymny klimat.

Niewielką łazienkę w kolorze betonu zamknięto za pomocą drzwi przesuwnych w formie lustra. Dzięki temu zabiegowi toaleta, jak i korytarz wydają się większe.

Projekt: Studio DontDIY. Zdjęcia: Asen Emilov, Ventsilsava Vasileva.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA