Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nad blatem półwyspu, wzdłuż symbolicznej granicy kuchni z salonem zawisły trzy żarówki na odsłoniętych oplotach. Idealnie harmonizują ze stylistyką loft oraz wpisują się kolorystką w wystrój wnętrza. Projekt: Monika Olejnik. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Nad blatem półwyspu, wzdłuż symbolicznej granicy kuchni z salonem zawisły trzy żarówki na odsłoniętych oplotach. Idealnie harmonizują ze stylistyką loft oraz wpisują się kolorystką w wystrój wnętrza. Projekt: Monika Olejnik. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
03 sty 2017 10:21

Kawalerka po remoncie: aranżacja w modnym stylu loftowym

Oddając swoje mieszkanie w ręce projektantki Moniki Olejnik, inwestorka wysoko postawiła poprzeczkę. Miało być jasno i przestronnie oraz mrocznie zarazem.

Właścicielka jest niesamowicie charyzmatyczną osobą, ma ciekawe zainteresowania, które chciałam wyeksponować we wnętrzu jej mieszkania. Stworzenie aranżacji w nowoczesnym, ale też rockowym stylu było dla mnie nie tylko wyzwaniem, ale też fantastyczną zabawą – mówi autorka projektu.

Niewątpliwie największym atutem wnętrza jest antresola, która dodaje mu rozmachu. Dzięki niej niepozorna kawalerka zamieniła się w przestrzenne, 60-metrowe mieszkanie. Na parterze znajduje się strefa dzienna, miejsce do pracy, łazienka oraz kuchnia, zaś metalowe schody, prowadzą do otwartej sypialni. Projektantka postawiła na styl nowoczesny, zawężając kolorystykę wnętrza do bieli, czerni i szarości, którym wyrazu dodaje element ostrej czerwieni. Dzięki temu mieszkanie zyskało prosty i niezwykle modny wygląd. Jasne kolory podkreśliły jego przestrzeń, zaś soczysta czerwona barwa widoczna w detalach, nadała wyrazistycharakter. Jedną ze ścian mieszkania stanowią wysokie okna, dzięki czemu jest ono bardzo jasne.

Wnętrze miało oddawać charakter właścicielki, być pełne dynamiki i wyrazistych akcentów, ale też jasne i stonowane. Kontrast ten udało się zyskać przez zastosowanie czerwonych detali w połączeniu z bielą ścian. Ogromną rolę grają tu też dodatki – trójwymiarowe obrazy i zaskakujące grafiki – dodaje projektantka.

Aranżację salonu ograniczono do niezbędnego minimum. Znalazła się tu wygodna, skórzana kanapa, fotel z funkcją relaksu oraz stolik kawowy w soczystym, czerwonym kolorze. Jedną ze ścian w salonie zdobi cegła. Jej rudobrązowy kolor także jest elementem kontrastującym. Z jednej strony surowa, nadająca wnętrzu loftowy klimat, ale z drugiej znacząco ocieplająca aranżację. Głównym oświetleniem w mieszkaniu jest panel z lampami umieszczony w rogu salonu. Sięgający od podłogi aż po wysoki sufit nad antresolą wygląda niczym sceniczne reflektory.

W pozostałej części pomieszczenia projektantka postawiła na klasyczne oświetlenie punktowe, montowane w suficie oraz industrialne, metalowe lampki. Kuchnię korespondującą z salonem i domowym biurem, wykonano w bieli i szarościach. Połyskujące fronty optycznie ją powiększają, zaś duża ilość szafek i schowków zapewnia odpowiednią ilość miejsca do przechowywania. Kuchnię oddzielono od salonu wysokim barem, który nieco przesłania kuchenny rozgardiasz. Pełni rolę stołu oraz jest doskonałym miejscem towarzyskich spotkań.

Najbardziej intrygującym elementem kuchni jest jednak ściana nad blatem. To kolaż zdjęć z rockowych koncertów wykonanych przez zaprzyjaźnionego fotografa, umieszczony za szybą. Łazienka – jedna z dwóch (!) – w tym mieszkaniu, choć ma niewielki metraż, przyciąga uwagę odważną tapetą z graficznym portretem kobiety. „Maźnięta” czerwoną farbą, doskonale nawiązuje do detali całego wnętrza. Na jednej ze ścian zawieszono szerokie lustro, które optycznie powiększa łazienkę, odbija też światło, dzięki czemu pomieszczenie stało się znacznie jaśniejsze. Piętro mieszkania jest azylem właścicielki. To przestrzeń, w której może się zrelaksować i wyciszyć. Otwartą sypialnię ogradza jedynie cienka, stalowa balustrada. Dzięki temu można poczuć wokół nieskrępowaną przestrzeń.

Głównym bohaterem sypialni jest szare, tapicerowane łóżko umieszczone w niewielkiej wnęce, której brzegi zostały zaznaczone czerwoną, wyrazistą farbą. Uwagę przyciąga umieszczona za zagłówkiem, wyjątkowa fototapeta z obrazem australijskiego ilustratora Christophera Haines’a. Surrealistyczna grafika wprowadza do wnętrza odważną i mroczną stylistykę, dzięki czemu doskonale oddaje osobowość właścicielki.

Projektantka postanowiła dodatkowo oświetlić wnękę, przez co aranżacja sypialni nabrała niespotykanej głębi. Szara zabudowa z lustrem pełni rolę osobistej garderoby, ale oferuje również zestaw półek na książki, których w tym mieszkaniu jest naprawdę sporo.

Tekst: Marta Ustymowicz.

Projekt: mgr inż, arch. Monika Olejnik, Mo-Studio.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Ewa Kozioł, Marta Ustymowicz.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH