Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kawalerka po remoncie. Projekt: Monika Pniewska. Fot. Marta Behling / Pion Poziom

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Kawalerka po remoncie. Projekt: Monika Pniewska. Fot. Marta Behling / Pion Poziom
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
09 lip 2018 10:27

Kawalerka w Warszawie - piękne wnętrze po remoncie

To mieszkanie nieopodal Placu Zbawiciela na warszawskim Śródmieściu pamięta czasy pierwszych MDM-ów. Znajdujące się w kamienicy z lat 50. ub. w. nie tylko zachowało klimat sprzed ponad pół wieku, ale również niektóre elementy wyposażenia.

Mówiąc, że mieszkanie przeszło gruntowny remont z pewnością nie oddamy ogromu zmian i renowacji jakim poddana została ta niewielka kawalerka. Wyburzono wszystkie ściany działowe, zmieniono układ pomieszczeń, dobudowano antresolę, na której urządzona została dodatkowa sypialnia, pojawiła się także garderoba. Mieszkanie zmieniło się nie do poznania, chociaż zachowało niektóre oryginalne elementy, a przede wszystkim klimat – wyjątkowy charakter mieszkania w starej kamienicy w najlepszym tego słowa znaczeniu. Inwestorowi zależało na pozostawieniu starego parkietu, projektantce – na ocalaniu przepięknej czarno-białej mozaiki. Udało się zachować obie posadzki i tak oto stare, poddane renowacji okładziny podłóg stały się bazą zupełnie nowego projektu. 

Otwarty charakter przestrzeni to najbardziej dominująca cecha charakteru odnowionego mieszkania. Nie ma tu żadnych radykalnych podziałów, do wszystkich pomieszczeń (za wyjątkiem łazienki) dostęp jest otwarty. Wszystkie strefy pozostają ze sobą „w kontakcie” dając mieszkańcom pełnię swobody, a jednocześnie wrażenie przestronności. To co udało się stworzyć na tej niewielkiej, bo liczącej jedynie 35,5 mkw. powierzchni naprawdę robi wrażenie. Dawna kuchnia, została otwarta i podzieliła się przestrzenią, dzięki czemu tuż za ścianką działową pojawiła się jedna z dwóch sypialni. Jednym z licznych autorskich pomysłów architekt było dobudowanie antresoli, co powiększyło powierzchnię użytkową mieszkania o dodatkowe dziesięć metrów i zaowocowało w postaci drugiej sypialni, do której prowadzi przesuwna, metalowa drabinka. Miejsce pod antresolą natomiast zaadaptowano na garderobę. 

Kolejną cechą charakterystyczną wnętrza jest niezwykle skrupulatne wykorzystanie przestrzeni, dzięki temu w niewielkim mieszkaniu jest miejsce na wszystko. Liczne wnęki, np. za łóżkiem w sypialni czy naprzeciw łóżka na antresoli wykorzystano na szafki i schowki. To zarówno otwarte półki w ściennych niszach jak też zamykane, ulokowane w praktycznej zabudowie szafki. Właśnie zabudowa, której szkielet stanowią metalowe stelaże w połączeniu z korpusami i frontami z laminowanej płyty meblowej w dekorze dębu organizują wnętrze. Umieszczona na granicy sypialni i strefy dziennej świetnie sprawdza się w roli przepierzenia, ale także pakownego mebla. Lekka w formie, częściowo ażurowa konstrukcja pozwala zachować wizualną lekkość aranżacji. Z kolei zastosowane materiały, czyli stalowe profile, płyta w dekorze jasnego dębu, a także płaszczyzny mebli laminowanych, to elementy, które konsekwentnie powtarzają się w całym projekcie współtworząc styl mieszkania. Ten doskonale łączy współczesne wymagania, jednocześnie czyniąc ukłon w stronę przeszłości, jak przystało na vintage.

Dopełnieniem stylistyki vintage we wnętrzu jest ściana z czerwonej cegły. Na jej tle świetnie kontrastują elementy z czarnej stali, z kolei pozostające w przewadze szarości (mebli i pozostałych ścian) stanowią spokojne tło, które pięknie ją eksponują. Międzypokoleniowy dialog nawiązuje komplet drewnianych mebli w jadalni – stół jest w tym mieszkaniu od początku – świetnie dogadując się z nowoczesnymi elementami wyposażenia. Pomimo niewielkiego metrażu wnętrze emanuje przestrzenią i światłem. To zasługa także niestandardowej, ponad trzymetrowej wysokości pomieszczeń oraz okien, które dobrze doświetlają wnętrza. Zarówno cechy architektury budynku jak i projektu wnętrza sprawiają, że strefa dzienna mieszkania jest przestronna i komfortowa – zarówno dla singla jak i pary. Można tu wypoczywać, przyjmować gości, a dzięki dodatkowej sypialni, także zapraszać na dłużej.

Otwarty charakter przestrzeni także sprzyja wygodzie, ułatwiając m.in. komunikację pomiędzy salonem a kuchnią. Ta ostatnia, chociaż nieduża, jest stylowa i funkcjonalna. Oryginalna czarno-biała mozaika na podłodze prezentuje się bardzo efektownie i dobrze współgra z kolorami zabudowy. Dębowy dekor oraz szare, lakierowane powierzchnie – wspólne dla całego mieszkania – podkreślają stylistyczną spójność projektu. Z kolei narożna zabudowa z dużą lodówką zabudowaną w wysokim słupku, pozwala na wygodne przechowywanie i przygotowywanie posiłków.

Również w aranżacji łazienki zastosowano kompozycję szarości i dębowych dekorów. W głębi pomieszczenia umieszczona została obszerna kabina prysznicowa. Duża szafka podumywalkowa skrywa pralkę, a ściana za w.c. – liczne schowki zamknięte drewnopodobnymi frontami.

Projekt: arch. Monika Pniewska; Monika Pniewska Projekty Wnętrz

Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling / Pion Poziom Fotografia Wnętrz

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH