Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Salon to z jednej strony przestrzeń otwarta na jadalnię i kuchnię, a z drugiej - miejsce relaksu odgrodzone od hallu kubikowym regałem, w którym znalazło się miejsce na akwarium. Fot. Bartosz Jarosz.

Salon to z jednej strony przestrzeń otwarta na jadalnię i kuchnię, a z drugiej - miejsce relaksu odgrodzone od hallu kubikowym regałem, w którym znalazło się miejsce na akwarium. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 05 sty 2012 12:48

Łódź fabryczna

Nawet gdy nie mamy możliwości zamieszkania w prawdziwym lofcie, można przenieść industrialną stylistykę do naszej przestrzeni życiowej. W przypadku tego mieszkania punktem wyjścia stały się wspomnienia pani domu z dzieciństwa oraz 200-letnia cegła pozyskana z rozbiórek.

Choć właścicielka mieszka w Warszawie, ogromnym sentymentem darzy Łódź. Nie bez związku jest fakt, że pochodzi z tamtejszego klimatycznego osiedla Famuły. Dlatego atmosfera fabrycznego miasta przewija się na jej życzenie w całym wnętrzu, przypominając jej kamienicę, w której mieszkała jako mała dziewczynka.

Łódzka Manufaktura

Już w hallu możemy poczuć adekwatny klimat dzięki czarno-białej fototapecie ze wzorem łódzkiej Manufaktury. Idealnie zgrywa się z nią surowe oświetlenie Massive, zawieszone na suficie sięgającym trzech metrów (dwu i półmetrowe drzwi wykonano na zamówienie). W salonie i sypialni dodatkowo pojawia się podwieszany gzyms.

Jednak typowo loftowy klimat najbardziej podkreślają murowane ściany w jadalni, salonie oraz sypialni. Do ich wykończenia nie wykorzystano zwykłych klinkierówek. Projektantki wnętrza zadbały o to, by cegły miały dusze – sprowadzono je aż ze Śląska, choć niewątpliwie inspiracją było rodzinne miasto klientki. Z kolei w części jadalnianej uplasował się „ludwikowski” komplet. W pobliżu ustawiono portret dziadka, rodowitego łodzianina i powieszono łódzkie grafiki, dzięki czemu wnętrze nabrało nieco charakteru retro.

Dlatego fabryczna surowość nie jest tu tak jaskrawa, a dodatkowo uzupełniona nowoczesną zabudową z błyszczącej płyty laminowanej. Według pierwotnego założenia developera miała być w tym miejscu łazienka, ale ostatecznie zaadaptowano tam pralnię, suszarnię, garderobę i spiżarnię, dzięki czemu ukryto to, co niekoniecznie chcemy wystawiać na widok publiczny.

Ciemno-jasno

Ciemna zabudowa ma swój finał w kuchni zachowanej w identycznej stylistyce. Miejsce przygotowywania posiłków jest przede wszystkim spójne i praktyczne (AGD ukryto we wnęce), jego minimalizm przełamują płytki ułożone w karo tuż nad blatem z konglomeratu. Parkiet z dębu Kioto wyznacza przejście do strefy jadalnianej. Dla równowagi kubikowy regał w salonie jest biały i skutecznie rozjaśnia część relaksacyjną wnętrza.

Winylowa tapeta w łazience

Warto wspomnieć i o łazience, gdzie płytki oraz winylowa tapeta skutecznie nadają pomieszczeniu kąpielowemu ton retro. Optycznie wnętrze powiększają lustrzane tafle, a funkcję przechowywania spełniają pojemne szafki sięgające sufitu. Co istotne, to mieszkanie niemal całkowicie zrealizowano zgodnie z pomysłem architektów, co świadczy o tym, że inwestorzy i projektantki doskonale porozumieli się między sobą już na etapie koncepcyjnym. Tak więc efekt końcowy okazał się w pełni satysfakcjonujący dla obu stron.

PROJEKTANT


Agnieszka Ludwinowska

Aguzzi Studio

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA