Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Mieszkanie ma powierzchnię 49 mkw. Biel wykorzystano tu na każdym kroku – znajduje się zarówno na suficie, ścianach, jak i meblach. Zdjęcia: Nowa Papiernia, Fot. Maciej Lulko

Mieszkanie ma powierzchnię 49 mkw. Biel wykorzystano tu na każdym kroku – znajduje się zarówno na suficie, ścianach, jak i meblach.   Zdjęcia: Nowa Papiernia, Fot. Maciej Lulko
  • Autor: Katarzyna Masłowska
  • 18 paź 2016 12:54 (aktualizacja: 20 paź 2016 10:56)

Małe mieszkanie w nowoczesnym stylu

W tym niewielkim mieszkaniu biel połączono z cegłą i betonem. Efekt? Nowoczesne, eleganckie wnętrze zachwycające jasnymi przestrzeniami.

Miłośnicy stylu industrialnego wybierają mieszkania inspirowane loftami ze względu na ich niepowtarzalny charakter. Takie nieruchomości często powstają w dawnych fabrykach lub w ich sąsiedztwie. Ich największą zaletą są ceglane i betonowe ściany, które stwarzają nieograniczone możliwości aranżowania przestrzeni, na przykład z wykorzystaniem bieli.

Prostota bieli

Cegła jest ozdobnym materiałem o charakterystycznej kolorystyce i fakturze, z dużą ilością podziałów fugami. Połączenie z bielą korzystnie uwidacznia jej zalety, przy czym oba materiały nie stanowią dla siebie konkurencji – mówi Małgorzata Chabzda, architekt Nowej Papierni, loftów które powstały w fabryce papieru z XIX wieku. Z bielą dobrze współgra również beton. Takie połączenie optyczne powiększa wnętrza oraz dodaje im nowoczesności – dodaje.

Na nowoczesne wydanie stylu pofabrycznego postawił pan Grzegorz Pęchorzewski, mieszkaniec budynku New Line na osiedlu Nowa Papiernia we Wrocławiu. Pomogła mu w tym architekt Małgorzata Chabzda. Aranżacja udowadnia, że w pomieszczeniach inspirowanych loftami może zachwycać nie tylko cegła i beton, ale również prostota bieli. Wykorzystano ją na każdym kroku – znajduje się zarówno na suficie, ścianach, jak i meblach.

Oryginalność tkwi w szczegółach

Mieszkanie ma powierzchnię 49 mkw. Wnętrze kuchni zostało pomyślane jako funkcjonalna przestrzeń, którą utrzymano w stylu pozornego minimalizmu. Biel zostaje przełamana przez beton na ścianach, a klamrą spajającą aranżację są panele winylowe o fakturze drewna.
W kontynuacji kuchni umieszczono podwójne drzwi przesuwane - za jednym frontem kryje się wejście do sypialni, z kolei za drugim szafa. Dzięki rezygnacji z tradycyjnych drzwi udało się uniknąć załamania układu frontów. Poza tym pozostawienie białej ściany było konsekwentne z całym projektem.

Kuchnia otwiera się na salon z jadalnią. Wcześniej stała tu ściana. Właściciel zdecydował się ją usunąć, tak by optycznie powiększyć wnętrze. Ścianę zastąpiono białymi meblami, które wyraźnie wyznaczają strefy mieszkalne. Zabudowa zapewnia optymalne ilości miejsca do przechowywania, a przy tym nie zakłóca estetyki całego mieszkania.

Salon został zaprojektowany jako przestrzeń do relaksu. Centralnym miejscem jest „ceglana” ściana. Ten industrialny efekt uzyskano za sprawą płytek wyciętych z prawdziwej cegły. Tuż pod ścianą stanęła duża miękka sofa. Wraz z turkusowymi dodatkami ożywa wnętrze i nadaje mu oryginalnego charakteru. Owalny stolik kawowy służy spotkaniom towarzyskim, z kolei znajdujący się obok stół z nowoczesnymi krzesłami sprzyja codziennym posiłkom.

Łazienka z charakterem

Projekt łazienki łączy różne materiały, które stanowią bardzo zgrabny zestaw. Na ścianach białe płytki zestawiono z betonem. Nie mają wzorów i drastycznych różnic fakturowych, dlatego nie rywalizują ze sobą, za to stanowią dla siebie naturalne tło. Industrialne materiały przełamano nowoczesną, szklaną ścianką, która wydziela przestrzeń prysznicową. Dzięki niej właściciele mogą się cieszyć optycznie większą łazienką.

Styl pofabryczny w łazience to z jednej strony neutralne kolory i prostota, z drugiej przemyślany dobór dodatków, przy czym nie może być ich zbyt wiele. Tak jest również w tym przypadku - proste, wysokie aż po sufit lustro dodaje wnętrzu głębi i wysokości, zaś odpowiednio dobrane białe meble łazienkowe gwarantują i nowoczesny charakter i wyrazistość.

Zdjęcia: Nowa Papiernia, Fot. Maciej Lulko

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA