Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Niewielką ilość naturalnie wpadającego do wnętrz światła, rekompensuje duża lampa-słońce, zamontowana w centralnym punkcie mieszkania. Projekt: Mili Młodzi Ludzie. Fot. PION.

Niewielką ilość naturalnie wpadającego do wnętrz światła, rekompensuje duża lampa-słońce, zamontowana w centralnym punkcie mieszkania. Projekt: Mili Młodzi Ludzie. Fot. PION.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 11 marz 2015 09:14 (aktualizacja: 16 marz 2015 09:22)

Malutkie mieszkanie w piwnicy. Tak mieszka się na 30 metrach

W niespełna 32-metrowej piwnicy XIX-wiecznej kamienicy, architekci z pracowni Mili Młodzi Ludzie urządzili przytulne i niezwykle funkcjonalne wnętrze.

Nie wszyscy młodzi ludzie mogą pozwolić sobie na idealne warunki mieszkaniowe. Aranżacja piwnicy do funkcji mieszkaniowej stawia nietypowe wyzwania. - tak opowieść o swoim projekcie rozpoczynają architekci Przemysław Nowak i Lech Moczulski.

I rzeczywiście, przestrzeń nad którą pracowali to nietypowe miejsce. Położone w piwnicy starej kamienicy w Poznaniu mieszkanie ma powierzchnię jedynie 31,5 metrów kwadratowych. Tworząc projekt wnętrza, architektom przyświecały dwa główne założenia. Pierwszym z nich było stworzenie przytulnego, komfortowego wnętrza w oryginalnie nieprzyjaznej, zimnej przestrzeni piwnicy. Drugim istotnym aspektem było zaadresowanie problemu braku dziennego światła we wnętrzach. 

Rozwiązaniem okazała się zamontowana w centralnym punkcie mieszkania duża lampa-słońce, o średnicy, bagatela, aż dwóch metrów! Emitując ciepło światło, równomiernie rozpraszające się po przestrzeni salonu, naśladuje ona światło słoneczne, stwarzając we wnętrzu przyjemną atmosferę. Dzięki swojemu interesującemu wzornictwu, lampa pełni także rolę efektownego elementu dekoracyjnego. To jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania oryginalny przedmiot. W przygotowaniu jest także aplikacja pozwalająca na regulację natężenia i koloru światła wydobywającego się z lampy by naśladowała warunki zewnętrzne - zaznaczają twórcy wnętrza. 

Wyzwaniem aranżacyjnym była również niewielka powierzchnia użytkowa. Architekci poradzili sobie z nią jednak znakomicie. Całość mieszkania oparta jest o otwartą przestrzeń, w obrębie której urządzono salon, sypialnię i kuchnię oraz, wpasowaną w niewielką wnękę, łazienkę. Poszczególne funkcje strefy otwartej podzieliły przegrody ze sklejki, wyposażone w rolety, które można zamykać lub otwierać, w zależności od potrzeb domownika. Rolety zapewnią intymność przesłaniając strefę spania, będą także idealne np. w przypadku niespodziewanej wizyty gości i nagłej konieczności ukrycia stosu naczyń w kuchennym zlewie. 

Charakter wnętrzom nadają zastosowane materiały. Ściany zostały wykończone naturalną cegłą, sklejka brzozowa ociepla wnętrze delikatnym, jasnym kolorem drewna, a białe meble kuchenne rozjaśniają przestrzeń, nadając jej lekki wyraz. 

Projekt: arch. Przemysław Nowak, arch. Lech Moczulski / Mili Młodzi Ludzie.

Zdjęcia: PION.

WASZE KOMENTARZE (3) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA