Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Przestrzeń dzienna ma dość nieregularny układ, który wyraźnie wyznacza poszczególne strefy funkcjonalne: kuchnię, jadalnię, strefę wejściową oraz pokój dzienny. Projekt: Monika i Adam Bronikowscy. Fot. Bartosz Jarosz.

Przestrzeń dzienna ma dość nieregularny układ, który wyraźnie wyznacza poszczególne strefy funkcjonalne: kuchnię, jadalnię, strefę wejściową oraz pokój dzienny. Projekt: Monika i Adam Bronikowscy. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 06 paź 2016 09:39

Mieszkanie w stylu loft. Piękne, modne wnętrze

To nie przypadek, że w tym wnętrzu nie znajdziemy żadnych zasłon czy rolet. Przysłoniłyby one imponujący widok na miasto, które wniosło tak wiele inspiracji do stworzenia tego projektu.

Na początku projektu były dwa mieszkania, które inwestor zakupił z myślą o ich połączeniu. Z założenia miała powstać tu przestrzeń o nietuzinkowym charakterze, łącząca w sobie mocno surowe elementy industrialne z typowo domowymi sprzętami i pełną funkcjonalnością całości dla czteroosobowej rodziny. Takie zadanie otrzymali projektanci z Hola Design – Monika i Adam Bronikowscy, którzy zakomponowali wygodną przestrzeń z trzema sypialniami, przestronną strefą dzienną oraz łazienką i wc.

Wnętrze miało połączyć w sobie funkcjonalność rozwiązań z niesztampowością wystroju – opowiadają projektanci z Hola Design. To, co inwestorzy zgłosili jako swoje preferencje, było również dla nas myślą przewodnią w pracy. W przypadku tego projektu priorytety funkcjonalne szły w parze z tymi estetycznymi i, może poza kilkoma drobnymi wyjątkami, żaden z tych elementów nie zdominował drugiego. Stąd przestronny układ mieszkania podkreśla kolorystyka. I choć w całości bazuje ona na ponadczasowym zestawie bieli, szarości i czerni, to każde z pomieszczeń zyskało własny akcent – intensywny detal kolorystyczny oraz motyw stylistyczny o industrialnej symbolice. 

Salon miał być maksymalnie prosty. Jego aranżacja ograniczyła się do doboru elementów wyposażenia. Rolę dekoracji pełni surowa cegła na ścianie oraz fototapeta, odwołująca się do industrialnej tematyki. Pomysł na tego typu motywy zdobnicze wnętrza powstał w trakcie jego projektowania. W tym przypadku nie mamy do czynienia z cegłą dekoracyjną ani z modną obecnie cegłą rozbiórkową – wyjaśniają Adam i Monika Bronikowscy. Inwestor zdecydował, by ścianka dzieląca salon od łazienki została wymurowana od podstaw z najzwyklejszej, tradycyjnej cegły i pozostała nieotynkowana. Osobiście zadbał o to, by w trakcie jej realizacji wykonawca wykazał się odpowiednim poziomem „niechlujstwa”, aby finalny efekt był zgodny z pierwotnym założeniem surowej ściany ceglanej.

Podobnie jak w przypadku salonu, także jadalnia wyzbyta jest praktycznie elementów dekoracyjnych, a uwaga odbiorcy skupiona jest na elementach wyposażenia. Surowy charakter tej strefy podkreśla stalowy dwuteownik malowany na czarno, którym zakończony został występ jednej ze ścian konstrukcyjnych. Mimo, że sprawia on wrażenie elementu wspierającego strop, stanowi jedynie dekorację. 

Mocnym akcentem strefy dziennej jest natomiast kuchnia. W przeciwieństwie do salonu i jadalni, w których dominuje biel, podkreślająca aranżacyjną czystość przestrzeni, kuchnię zdominowały ciemne kolory i maksymalna zabudowa. Również sufit w tej części mieszkania zasługuje na szczególną uwagę. To stalowa konstrukcja składająca się z nośnych elementów w postaci potężnych, podwieszonych na hakach, dwuteowników stalowych i wypełniającej przestrzeń pomiędzy nimi siatki stalowej.

Pełni on jednak funkcje typowo estetyczne. Kuchnia mimo swojego charakteru jest w pełni funkcjonalną przestrzenią do gotowania. W zabudowie meblowej, zamkniętej w nieregularnie pociętej podziałami szarej bryle z matowego MDF-u, kryją się niezbędne sprzęty oraz duża ilość tak potrzebnego w kuchni miejsca do przechowywania. Blat roboczy na wyspie uzupełniony jest blatem wkomponowanym w zabudowę meblową, na którym zlokalizowany został zlewozmywak. Sama wyspa stanowi centrum estetyczne i funkcjonalne całej strefy dziennej. Wykończona stalową okładziną lakierowaną strukturalnie podkreśla, poprzez swoją formę, sposób wykończenia i detale, industrialny charakter wnętrza.

Z kolei sypialnia to zamknięta enklawa w obrębie całego mieszkania. Połączona z łazienką stanowi przestrzeń prywatną właścicieli. Smaczku dodaje jej prywatna sauna z oknem i widokiem na centrum miasta, do której dostajemy się poprzez przestronną kabinę prysznicową. Rozwiązanie o tyle wygodne, że wychodząc z sauny od razu jesteśmy w strefie prysznica.

Odważnym akcentem są dwie ściany wykończone ażurowymi płytami betonowymi rodem wprost z parkingów miejskich. Całość dopełnia intensywny kolor, stanowiący idealne tło dla wyeksponowania surowej szarości betonowych elementów. A dlaczego akurat żółty? Taki się inwestorom spodobał.

Tekst: Urszula Tatur.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Ewa Kozioł

PROJEKTANT

Monika i Adam Bronikowscy

Hola Design - Projektowanie Wnętrz

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA