Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Widoczny z wnętrza domu dziedziniec stanowi integralny element dekoracyjny wnętrza. Dzięki kształtowi bryły budynku oraz sposobowi, w jaki rozmieszczono wielkowymiarowe przeszklenia, przyjmuje on formę kubika w rogu pomieszczenia. Fot. Aeon Architecten.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Widoczny z wnętrza domu dziedziniec stanowi integralny element dekoracyjny wnętrza. Dzięki kształtowi bryły budynku oraz sposobowi, w jaki rozmieszczono wielkowymiarowe przeszklenia, przyjmuje on formę kubika w rogu pomieszczenia. Fot. Aeon Architecten.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
03 paź 2014 11:32

Nowoczesne wnętrze. Tak mieszka małżeństwo architektów

Kevin i Valerie wraz z grupą znajomych architektów postanowili kupić starą fabrykę i urządzić w niej swój nowy dom.

Grupa zaprzyjaźnionych architektów postanowiła kupić stary budynek, w którym niegdyś mieściła się fabryka włókiennictwa. Celem było odrestaurowanie i urządzenie przestrzeni w taki sposób, aby mógła pełnić funkcję budynku mieszkalnego. A w jednym z mieszkań zamieszkać miało małżeństwo architektów Kevin i Valerie.

Ich mieszkanie, nazwane Loft 8, to nowoczesna, minimalistyczna przestrzeń, zlokalizowana wokół niewielkiego patio. W mieszkaniu do dyspozycji domowników są między innymi trzy sypialnie, łazienka, garderoba, a także domowa sauna.

Przestrzeń dzienna to przestronne, bogato oświetlone pomieszczenie, w którym zlokalizowano salon, kuchnię i jadalnię. Dwie równoległe ściany kuchni i jadalni pokryto w całości wielkowymiarowymi przeszkleniami, czyniąc z przestrzeni wnętrze na przestrzał - z obu stron obficie oświetlone światłem dziennym.

Patio w roli korytarza

Poszczególne pokoje w mieszkaniu zlokalizowano wokół niewielkiego patio. Architektom zależało na osiągnięciu wrażenia naturalnego przepływu pomiędzy pomieszczeniami i rzeczywiście otwarcie wnętrza na dziedziniec dodaje mu dynamizmu. Przyczyniają się do tego również bezprogowe przeszklenia, które tworzą wrażenie przenikania się przestrzeni i pozwalają bezproblemowo i wygodny sposób przedostać się z wnętrza budynku na patio.

Wewnątrz mieszkania z kolei ciągi komunikacyjne ograniczono do minimum. Salon i kuchnia z jadalnią stanowią jedną wspólną przestrzeń, sypialnie połączono z łazienkami, a domowa sauna została zaplanowana w kubiku, wkomponowanym w przestrzeń jednej z sypialni.

Kolorowe akcenty w monochromie

Całość wnętrza utrzymano w biało-czarnej kolorystyce. Królują minimalistyczne formy, oszczędne dekoracje i surowa stylistyka. Sterylne, industrialne wnętrze zostało ożywione delikatnymi akcentami kolorystycznymi. Są nimi turkusowa ściana w holu, czerwone meble w jadalni i tekstylia w sypialni, a także... zieleń porastająca patio.

Projekt: arch. Kevin Nechelput, arch. inż. budownictwa Valerie Van Gucht, Aeon Architecten.

Zdjęcia: Aeon Architecten.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH