Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Ścianę w salonie zabudowano regałem, z wieloma mniejszymi półkami, które mogą posłużyć za biblioteczkę z imponującym zbiorem książek, jak również galerię porcelany. W rogu, przy wyjściu na taras, urządzono niewielką przestrzeń do pracy, z małym biurkiem. Projekt: Biuro Architektoniczne GAO Arhitekti. Fot. Miran Kambic.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Ścianę w salonie zabudowano regałem, z wieloma mniejszymi półkami, które mogą posłużyć za biblioteczkę z imponującym zbiorem książek, jak również galerię porcelany. W rogu, przy wyjściu na taras, urządzono niewielką przestrzeń do pracy, z małym biurkiem. Projekt: Biuro Architektoniczne GAO Arhitekti. Fot. Miran Kambic.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
23 sty 2017 15:00

Nowoczesne wnętrze w szarościach. Zobacz jak mieszka się w Słowenii

Architekci z pracowni GAO, dla których natchnieniem w aranżacji wnętrza był zgiełk wielkiego miasta, postawili sobie za cel urządzenie mieszkania w duchu nowoczesności.

Mieszkanie pokazowe w nowoczesnym kompleksie Situla, zlokalizowanym w samym centrum Słoweńskiej metropolii, jest czymś więcej niż tylko kolejnym ładnym wnętrzem. W jego aranżacji odczuwalne są inspiracje zarówno wielkomiejskim zgiełkiem, jak i sztuką Dalekiego Wschodu. 

Sztuka komunikacji

Całość mieszkania rozplanowano wzdłuż dwóch ciągów komunikacyjnych. Jednym z nich jest tradycyjny korytarz, poprowadzony od wejścia do wnętrza, wzdłuż wszystkich jego pokoi. Drugą ścieżką komunikacji we wnętrzu jest elegancki taras, zainspirowany estetyką japońskich ogrodów. Piękne atrium połączono bowiem bezpośrednio z otwartą strefą dzienną oraz trzema sypialniami, urządzonymi w rzędzie jedna za drugą. 

Wspólna przestrzeń otwartej strefy dziennej jest sercem całego domu i mieści w sobie: kuchnię z półwyspem, który pełni funkcję stołu jadalnianego oraz salon z obszerną biblioteczką. Od przedpokoju, otwartą przestrzeń oddzielono efektownym przepierzeniem, wykonanym z kortenu, które wpisuje się w surową stylistykę wnętrza. 

Ścianę w przedpokoju pokryto tapetą z motywem lasu, zaznaczającym delikatnie przejście pomiędzy strefą dzienną, a zaczynającą się dalej, strefą prywatną. Tworzą ją trzy sypialnie, dwie duże łazienki oraz pojemne szafy, wzdłuż ścian przedpokoju.

Surowe i stylowe

We wnętrzu dominują szarości, ocieplone delikatnie surowym drewnem. Duża, przytulna kanapa w salonie - choć wprowadzająca do wnętrza kolor - również komponuje się z surowym charakterem wnętrza poprzez zastosowany ciemny granat i chłodną, seledynową zieleń na tapicerce i tekstyliach. Klimat we wnętrzu tworzą fotografie lokalnych artystów, dekoracje, stanowiące mieszankę różnych stylistyk oraz artystyczna porcelana.

Projekt: Biuro Architektoniczne GAO Arhitekti.

Zdjęcia: Miran Kambic.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH