Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Industrialny klimat mieszkania uzyskano dzięki wyeksponowaniu starej cegły na ścianie, łuków okiennych i nadproży. Klimat ten nieco urozmaicono poprzez nietypowe, nowoczesne rozwiązania -  AGD i meble kuchenne, sztuczną trawę czy mosiężne włączniki. Fot. M. Maruszewska

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Industrialny klimat mieszkania uzyskano dzięki wyeksponowaniu starej cegły na ścianie, łuków okiennych i nadproży. Klimat ten nieco urozmaicono poprzez nietypowe, nowoczesne rozwiązania - AGD i meble kuchenne, sztuczną trawę czy mosiężne włączniki. Fot. M. Maruszewska
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
24 marz 2016 14:05

Nowy „duch” starego mieszkania. Zobacz odnowione wnętrze

Remont, a właściwie odbudowa ponadstuletniego mieszkania w centrum Wrocławia, dał niezwykły efekt. Wyeksponowano w nim wiekowe elementy architektoniczne, które architekci uzupełnili o nowoczesne rozwiązania.

Mieszkanie mieści się w starej, ale mocno zaniedbanej kamienicy wybudowanej w 1906 roku w centrum Wrocławia. Inwestor zdecydował się na zakup głównie ze względu na doskonałą lokalizację i niepowtarzalny klimat.

Jak było...

Mieszkanie ma łączną powierzchnię 52,8 m² i składa się z przedpokoju (5,9 m²), z którego wchodzi się do miniaturowej i niezbyt ustawnej łazienki (3 m², ale za to z oknem), równie niewielkiego pokoiku (6,7 m²) oraz dużej przechodniej kuchni (14,6 m² z oknami z dwóch stron). Z kuchni przez starą płycinową ościeżnicę drzwi można wejść do jeszcze większego salonu (22,7 m²).

W środku zachowały się dwie oryginalne drewniane ościeżnice drzwi wewnętrznych (nieco sfatygowane, ale ciągle piękne) i wymieniona już przez właściciela kamienicy stolarka okienna i drzwiowa. Do tego we wszystkich małych pomieszczeniach (przedpokój, łazienka i pokoik) zachowały się widoczne pod sufitem belki stropowe. Niestety drewno było powierzchniowo dość mocno zniszczone, nie było więc w zasadzie możliwości wyeksponowania go w naturalnym kolorze.

Co ciekawe główne pomieszczenie (które później zostanie kuchnią) ma okna na dwie przeciwległe strony – co szczególnie w jasny dzień daje wrażenie wchodzenia na most. Dwa z trzech okien są przy tym przekryte ceglanymi nadprożami w formie łuków odcinkowych, już oczyszczonymi z tynku przez poprzedniego właściciela. Wszystkie okna wychodzą na wewnętrzne podwórka – całkiem spore i zupełnie ładne od strony północnej i maleńkie i bardzo zapuszczone od południowej. Poza tym w mieszkaniu architekci zastali zdrowe drewniane stropy i mocno już sfatygowane podłogi z desek. Nie było tu natomiast żadnych instalacji.

Inwestor okazał się bardzo otwarty na bardzo nieszablonowe pomysły. W założeniu mieszkanie zostało zaprojektowane dla jednego mieszkańca, prowadzącego barwne życie towarzyskie.

Jak jest....

Architekci założyli zachowanie i wyeksponowanie jak największej ilości oryginalnych elementów. O realizacji projektu szeroko mówią architekci: Inwestor bardzo lubi również industrialną estetykę, ale po odwiedzeniu kilku typowo industrialnych wnętrz stwierdziliśmy, że żeby w tym wygodnie mieszkać – trzeba ten industrial odrobinę ocieplić – podsumowują autorzy projektu. Typowo fabryczne wnętrza kojarzą się przede wszystkim z surowymi fakturami ścian, brakiem zbędnych ozdób i czysto utylitarnym wyposażeniem (w tym natynkową instalacją elektryczną). Postanowiliśmy zachować odsłonięte ceglane nadproża okien a dodatkowo odsłonić surową cegłę na ścianie między kuchnią a salonem. Po skuciu tynku nad drzwiami ukazało się kolejne łukowe nadproże (wcześniej nie mieliśmy pojęcia o jego istnieniu), a także stalowe belki łączące dawny komin dymowy ze ścianą zewnętrzną. W ramach „ocieplania” założyliśmy wykonanie pewnej wariacji na temat architektury przemysłowej – i zamianę surowych czarnych lub białych przewodów instalacji natynkowej na kolorowe kable w oplocie. Zamiast plastikowych lub bakelitowych puszek rozgałęźnych i przełączników zastosowane zostały mosiężne elementy stosowane zwykle na statkach, co dodało całości lekko steampunkowego sznytu.

Cały ten system stał się pewnego rodzaju motywem przewodnim i głównym elementem dekoracyjnym mieszkania. Wszystkie pozostałe elementy miały być możliwie proste. Jasna drewniana podłoga, ściany w kolorze delikatnej szarości i białe sufity z wyeksponowanymi belkami.

Całości dopełniły lekkie białe obramienia wnęk okiennych. Kuchnia zyskała nowe funkcje – stała się centrum mieszkania z miejscem do gotowania, ale także jedzenia, czytania, pracy czy przyjmowania gości. Otrzymała również dość nietypowe wykończenie fragmentu podłogi, czyli sztuczną trawę, świetnie kontrastującą z prostymi białymi meblami i ceglaną ścianą.
Salon natomiast stanowi przestrzeń wypoczynkową z telewizorem, barkiem, sprzętem audio i wygodnymi sofami.

Największymi wyzwaniami było zaprojektowanie wygodnej i funkcjonalnej łazienki, a także kompaktowej sypialni. Dzięki prostemu przesunięciu drzwi w ściance działowej, małe i nieustawne pomieszczenie zmieniło się w sypialnię mieszczącą na 6,7 m² łóżko i garderobę pana domu, a także przestrzeń do przechowywania chociażby sprzętu sportowego.

Projekt: Pracownia B2
Fot. M. Maruszewska

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH