Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Gabinet od strefy dziennej odgradzają przesuwne drzwi. Zamknięte wyglądają jak wysoka zabudowa kuchenna i nie zdradzają obecności innego pomieszczenia. Fot. Hey! Cheese.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Gabinet od strefy dziennej odgradzają przesuwne drzwi. Zamknięte wyglądają jak wysoka zabudowa kuchenna i nie zdradzają obecności innego pomieszczenia. Fot. Hey! Cheese.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
24 paź 2014 09:40

Rodzinne wnętrze. Funkcjonalne mieszkanie w stylu loft

Mieszkanie stworzono z myślą o tym, aby rodzina mogła spędzić ze sobą jak najwięcej czasu. Funkcję tą ubrano w piękne naturalne barwy i odrobinę industrialnego szyku.

Gdy projektanci z pracowni House Design Studio rozpoczynali renowację mieszkania, najistotniejsze było dla nich stworzenie przestrzeni, w której Pan domu i kucharz będzie mógł spędzać czas w kuchni i jednocześnie z rodziną. Tak powstał projekt The Family Playground.

Wspólna przestrzeń rodzinna

Projektanci zerwali zatem z tradycyjnym dla domów na Tajwanie podziałem przestrzeni, w którym kuchnia jest zamknięta i odgrodzona od reszty wnętrza. Zamiast tego, postawili na przestronną otwartą przestrzeń dzienną, w której funkcja kuchni i jadalni znalazły się w samym centrum mieszkania. Połączone zostały z urokliwym salonem, który od holu oddziela oryginalne przepierzenie z metalowych rur, na których zlokalizowano podręczne półki, a także siedzenie, które można wykorzystać przy zakładaniu butów.

Przenikanie się przestrzeni jest głównym motywem aranżacji przestrzeni. W holu ściankę działową zastąpiono półkami, zamocowanymi na dwóch drewnianych płytach. Półki są przezroczyste oraz na przestrzał, przez co pozwalają dostrzec co znajduje się za nimi. 

Wspólną strefę dzienną uzupełnia gabinet, który może stanowić jej widoczną integralną część lub też być odgrodzony harmonijkowymi drzwiami w razie potrzeby. Rozłożone wyglądają jak zabudowa meblowa i nie zaburzają przestrzeni, a ich ciepły drewniany kolor i frezowana powierzchnia stanowią wręcz element dekoracji wnętrza.

Poza strefą dzienną w mieszkaniu znalazły się również trzy sypialnie, dwie łazienki oraz przestrzeń gospodarcza.

Loft w domowym stylu

Aranżacja mieszkania to połączenie loftowego stylu z ciepłem domowego ogniska. Szary tynk na ścianach imituje beton, nowoczesne industrialne lampy i metalowe elementy tworzą surowy klimat. Z kolei ziemiste kolory i barwy jesieni wprowadzają do wnętrza ciepłą atmosferę. Ścianę nad blatem pokrywają tradycyjne kafle w kolorze bladej zgniłej zieleni, wyspa i stół kuchenny stanowią jeden mebel z żółtymi nogami, dywan w salonie przywodzi na myśl świeżą trawę, a niebieskie akcenty ożywiają wnętrze. Całość zachwyca i urzeka sposobem, w jaki industrialne wnętrze zyskało domowy charakter, nie tracąc przy tym efektownego stylu loft.

Projekt: House Design Studio.

Zdjęcia: Hey! Cheese.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Ania, 2016-01-20 11:58:47

    Uwielbiam takie drewniane akcenty i taki artystyczny nieład jak z tymi krzesłami w kuchni :)
    Pozdrawiam
  • julka_a, 2014-10-26 15:17:38

    Świetna ta mniejsza sypialnia.

POLECAMY W SERWISACH