Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Rodzinne wnętrze. Projekt: Katarzyna Walawska. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Rodzinne wnętrze. Projekt: Katarzyna Walawska. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
19 sty 2018 11:26

Rodzinne wnętrze - zobacz piękne mieszkanie w zabytkowej kamienicy

Położone w samym centrum Krakowa mieszkanie usytuowane jest na poddaszu starej, zabytkowej kamienicy. Odnajdziemy w nim elementy stylu industrialnego, ale też skandynawskiego. Jest nowocześnie, ale z elementami vintage.

Położone w samym centrum Krakowa mieszkanie usytuowane jest na poddaszu starej, zabytkowej kamienicy. Mieszka tu pięcioosobowa rodzina z trójką dzieci i psem. Naturalnie więc wyznacznikiem jego aranżacji stała się wygoda, bezpieczeństwo oraz możliwość poczucia bliskości na co dzień. Zależało nam na wnętrzu niezobowiązującym, przyjaznym rodzinie, gdzie każdy będzie czuł się komfortowo, a ewentualny bałagan (naturalny i wszechobecny przy trójce dzieci) nie będzie nikogo raził – opowiada właścicielka, a zarazem projektantka wnętrza Katarzyna Walawska. Względy estetyczne były oczywiście bardzo ważne, najbardziej jednak zależało mi na stworzeniu miejsca przyjaznego rodzinie, gdzie z przyjemnością będziemy razem spędzać czas i przyjmować gości.

Nim jednak zamierzony efekt został osiągnięty mieszkanie, a właściwie dwa, musiały przejść gruntowny remont. Apartament w obecnym stanie to bowiem połączenie dwóch oddzielnych lokali. Układ jednego z nich pozostał praktycznie nienaruszony, zamieniono jedynie jeden z pokoi na garderobę i lekko powiększono łazienkę, kosztem garderoby właśnie. Drugie mieszkanie natomiast przeszło dość istotne zmiany – w miejscu kuchni powstała pralnia z suszarnią, z salonu wydzielono pokój (teraz gościnny, w przyszłości pokój któregoś z dzieci) i pomieszczenie gospodarcze.

Centrum życia rodzinnego stanowi otwarta strefa dzienna, która łączy salon z kuchnią i jadalnią. Głównym elementem jej wystroju jest duży, drewniany stół, wokół którego gromadzi się rodzina i goście. Po posiłku można odpocząć na wygodnej kanapie lub zanurzyć się w obszernym fotelu z książką i kubkiem kawy w ręku. Duża ilość przeszkleń zapewnia sporą dawkę naturalnego światła, dzięki czemu jest tu jasno i słonecznie. Stąd też rozpościera się piękny widok na Wisłę i krakowski Kazimierz.

Sam wystrój salonu nawiązuje do klimatu starego miasta. Dominuje tu cegła w ciepłym, czerwonym wybarwieniu, którą połączono ze starym drewnem, ale też stalą. Z założenia miało być loftowo, ale nie zimno, rodzinie, ale nie dziecinnie – mówi Katarzyna Walawska. Są więc elementy stylu industrialnego, ale też skandynawskiego, jest nowocześnie, ale z elementami vintage. Tak jak we wnętrzach poprzemysłowych dominują tu naturalne materiały, kolorystykę sprowadzono do minimum, pozostawiono też odkryte elementy konstrukcyjne dachu. Odnajdziemy tu także wiele stalowych detali, ale dzięki dużej ilości wiekowego drewna, odpowiedniemu oświetleniu oraz elementom w stylu retro wnętrze pozostało przytulne. Stylistycznie spaja je biel, która wraz z szarościami przewija się przez wszystkie pomieszczenia.

Dekoracją są głównie plakaty oraz czarno-białe fotografie. Większość z nich to zdjęcia dzieci,
wykonane przez właścicieli. Świetnie się wpisują w nowoczesny styl mieszkania, będąc jednocześnie rodzinną pamiątką, która nadaje wnętrzu osobisty, rodzinny charakter. Rolę ozdobników pełni tu także oświetlenie. Poprowadzone przez cały sufit szynoprzewody doskonale wpisują się w styl całego mieszkania, a zastosowanie kilku dodatkowych źródeł światła buduje odpowiednią atmosferę wieczorami.

Jak przystało na wnętrze rodzinne, kuchnia jest tu w pełni wyposażona i urządzona zgodnie z zasadami ergonomii. Poprowadzona na kształt litery U zabudowa meblowa zapewnia sporą ilość miejsca do przechowywania, także sprzętów AGD oraz duże powierzchnie blatów roboczych. Pozbawiona szafek górnych doskonale wpisuje się w skosy poddasza, tworząc tym samym reprezentacyjne tło dla części salonowej. Charakteru dodają jej płytki jak kafle zdobiące ścianę, drewniane blaty (wybarwieniem nawiązują do koloru podłogi w salonie) oraz stylowe fronty szafek z charakterystycznym ramiakiem. Utrzymana w szaro-białej tonacji doskonale wpisuje się w przyjętą koncepcję wystroju. Całość domyka podłoga ułożona z szarych płytek w kształcie heksagonów, tworząca wzór przypominający plaster miodu.

Podobny reżim stylistyczny zastosowano we wnętrzach wypoczynkowych. Biel i szarości przewijają się zarówno w aranżacji głównej sypialni właścicieli, jak i dwóch łazienkach. Jest tu loftowo, ale przytulnie. Betonową ścianę w sypialni ocieplono dużą ilością naturalnego drewna, podobną rolę pełnią miękka tapicerka łóżka oraz dekoracje. W obu łazienkach (szarej oraz białej) minimalistyczny wystrój ożywiono drewnianymi meblami. Potwierdza to, iż przyjętą stylistykę konsekwentnie realizowano w całym mieszkaniu, dzięki temu wnętrze jest spójne i przyjemne w odbiorze.

Projekt wnętrza: Katarzyna Walawska. Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Alicja Pietrowska

Tekst: Urszula Tatur

Wnętrze zostało nagrodzone w konkursie organizowanym przez magazyn Dobrze Mieszkaj. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH