Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Rezygnacja ze ścianek działowych w części mieszkalnej pozwoliła uzyskać wrażenie niczym nieskrępowanej, okazałej przestrzeni. Mieszkanie przeznaczone jest dla jednej osoby, toteż połączone w jedno pomieszczenie salon, kuchnia i sypialnia mogą stanowić komfortową, funkcjonalną strefę domową. Sypialnię od salonu odgradza umownie jedynie tył okazałej kanapy. Fot. Paulina Sasinowska, Maciej Kurkowski, Maciej Sutuła.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Rezygnacja ze ścianek działowych w części mieszkalnej pozwoliła uzyskać wrażenie niczym nieskrępowanej, okazałej przestrzeni. Mieszkanie przeznaczone jest dla jednej osoby, toteż połączone w jedno pomieszczenie salon, kuchnia i sypialnia mogą stanowić komfortową, funkcjonalną strefę domową. Sypialnię od salonu odgradza umownie jedynie tył okazałej kanapy. Fot. Paulina Sasinowska, Maciej Kurkowski, Maciej Sutuła.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
19 wrz 2014 13:28

Styl industrialny we wnętrzu - apartament, który Cię zaskoczy

Kamienica Goldstanda na ulicy Kredytowej w Warszawie mieści w sobie architektoniczną niespodziankę. Odnajdziemy w niej apartament, który jest jednocześnie mieszkaniem, jak i salą konferencyjną z częścią rekreacyjną i pokojami gościnnymi.

Na trzecim piętrze starej warszawskiej kamienicy znajduje się apartament, w którym znajdziemy strefę mieszkalną, pokoje gościnne, a nawet salę konferencyjną. Ta multifunkcyjna przestrzeń została zaprojektowana przez architektów Macieja Kurkowskiego i Macieja Sutułę.

Architekci stworzyli wnętrze, które jednocześnie może być mieszkaniem dla singla, komfortowym przystankiem dla turysty odwiedzającego Warszawę, jak również miejscem spotkań biznesowych, a nawet eventów artystycznych.

Wielofunkcyjna przestrzeń

Projektanci zmierzyli się z wyzwaniem stworzenia wielofunkcyjnej przestrzeni. Strefę mieszkalną zaplanowali w formie obszernej open space, gdzie salon, kuchnia i sypialnia przenikają się nawzajem. Sypialnię schowano, tak aby nie była widoczna z perspektywy głównego wejścia, oraz umownie odgrodzono od reszty przestrzeni poprzez miękki dywan na podłodze i bliskie sąsiedztwo z zamykaną garderobą.

Elementem granicznym pomiędzy salonem a kuchnią jest wyspa kuchenna. W sąsiedztwie kuchni zlokalizowano kubik z łazienką. Apartament mieści również salę konferencyjną, w której po przeciwległych stronach pomieszczenia urządzono kącik wypoczynkowy i gabinet, część rekreacyjną ze stołem do ping-ponga i piłkarzykami oraz pokoje gościnne.

Industrialny szyk

Inwestorom zależało, aby wnętrze utrzymać w surowym, industrialnym klimacie. Projektanci efekt ten osiągnęli dzięki stonowanym szarościom, kontrastującym bielom i czerniom oraz odważnym rozwiązaniom dekoracyjnym.

Jednym z radykalnych kroków aranżacyjnych było poprowadzenie przewodów elektrycznych bezpośrednio na ścianach i wyeksponowanie ich poprzez zamknięcie w czarnych oplotach. Przykuwają one uwagę poprzez kontrast z jasnymi, białymi lub szarymi ścianami. Zastosowany na ścianach w sali konferencyjnej oraz przestrzeni mieszkalnej szary tynk, imituje beton architektoniczny, wpisując się idealnie w industrialną stylistykę.

Tak wykreowane wnętrze nie tylko zachwyca surową elegancją, ale stanowi także idealną bazę pod docelowo odbywające się tutaj wydarzenia artystyczne. Barwne dzieła sztuki pięknie eksponować będą szarości i biele, dominujące we wnętrzu.

Projekt: Maciej Kurkowski, Maciej Sutuła

Zdjęcia: Paulina Sasinowska, Maciej Kurkowski, Maciej Sutuła 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Adam, 2016-01-22 10:02:49

    Chciałbym mieć tak przestronne i dobrze doświetlone mieszkanie! Naprawdę efekt piorunujący z tymi betonowymi ścianami i elementami drewna! :)
    Pozdrawiam

POLECAMY W SERWISACH