Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pomiędzy fasadami budynku, a jego wnętrzem zachowano niczym niezmąconą harmonię. W salonie również dominującym materiałem jest beton. Korespondują z nim szare meble wypoczynkowe, a żółte elementy ożywiają aranżację. Projekt: KANVA. Fot. Marc Cramer.

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Pomiędzy fasadami budynku, a jego wnętrzem zachowano niczym niezmąconą harmonię. W salonie również dominującym materiałem jest beton. Korespondują z nim szare meble wypoczynkowe, a żółte elementy ożywiają aranżację. Projekt: KANVA. Fot. Marc Cramer.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
06 lis 2016 10:45

Wnętrze w betonie. Niesamowity projekt

Niewielki opuszczony budynek w centrum studenckiej dzielnicy Montrealu zyskał niesamowitą oprawę, w której króluje beton. Zobaczcie popularny materiał w nietuzinkowej odsłonie!

Projektując budynek, architekci z pracowni KANVA musieli zmierzyć się z ograniczeniami, wynikającymi z faktu, że jest on zlokalizowany na zabytkowym terenie. Historyczna wartość okolicy sprawiła, że projektanci rzucili wyzwanie betonowi, wykorzystując popularny materiał w całkowicie nowy, oryginalny sposób. 

Historia miejsca, które doświadczone zostało przez potężny pożar na początku XX wieku, posłużyła również projektantom za inspirację. Na betonowych elewacjach budynku znalazły się nadruki fotografii, zaczerpniętych z ujęć ze starego, historycznego filmu "Montreal Fire Department sur ​​Runners" z 1901 roku. Utwór filmowy został wybrany nieprzypadkowo, gdyż nawiązuje do tragicznej historii miejsca. 

Użyta, innowacyjna technologia pozwoliła w niesamowity sposób udekorować płyty elewacyjne, nie przytłaczając jednak przestrzeni. Opowiada również historię, wpisując się w duch architektury "parlante", czyli architektury, która mówi. Założeniem projektowym było stworzenie miejsca, które wzmacnia doświadczenia mieszkańców, poprzez stymulację zmysłów. Ponieważ wnętrze budynku, zostało zaplanowane jako mieszkalne dla studentów, pobudzające umysł otoczenie tym bardziej okazało się być jak znalazł. 

Jako miejsce dla studentów, budynek został podzielony na część prywatną i ogólnego użytku. W części prywatnej znalazło się 30 indywidualnych pokoi oraz wspólna przestrzeń z kuchnią, lobby i salonem. W każdym z prywatnym pokoju znalazło się łóżko, wpasowane w ramę, którą tworzy zabudowa meblowa, przechodząca płynnie w aneks łazienkowy.

Tutaj również dominującym materiałem okazał się beton, który stanowi wspólny mianownik zarówno dla fasad, jak i wnętrza budynku. Cementowe powierzchnie nadają przestrzeniom surowy, industrialny charakter, tworząc wrażenie otwartości na konkluzję, którą każdy z mieszkańców dopisze sobie sam. Aby jednak pomieszczenia nie były zbyt ponure, żywe żółte akcenty pięknie ożywiają przestrzeń. 

Projekt: KANVA. Zdjęcia: Marc Cramer.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH