Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Łazienkowe meble wykonane są z zestawionych na prawach kontrastu materiałów: ciemnego drewna wenge i białej, laminowanej płyty. Szafki znajdują się nie tylko w strefie umywalki, ale także obok kabiny prysznicowej. Fot. Monika Filipiuk.

Łazienkowe meble wykonane są z zestawionych na prawach kontrastu materiałów: ciemnego drewna wenge i białej, laminowanej płyty. Szafki znajdują się nie tylko w strefie umywalki, ale także obok kabiny prysznicowej. Fot. Monika Filipiuk.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 27 gru 2013 13:30)

Miodowe lata

Zwykle dom ulega totalnej metamorfozie z chwilą, kiedy mają się w nim pojawić dzieci. Dlaczego nie zmienić jego wystroju i układu przestrzeni także wtedy, gdy latorośle opuszczają gniazdo?

To czas, gdy rodzice wreszcie mogą zrobić coś wyłącznie dla siebie. Na taki krok zdecydowali się właściciele prezentowanej rezydencji.
Jej kompletną przebudowę rozpoczęli z chwilą, gdy dzieci ruszyły w świat. Charakter domu, z rodzinnego gniazda, zaczął ewoluować w kierunku komfortowego gniazdka dla pary ciągle w sobie zakochanych małżonków. Ta ewolucja objęła także koncepcję urządzenia łazienki, do której jedyne wejście prowadzi przez alkowę. Pierwotnie w wysokiej piwnicy i w rozbudowanej oranżerii miał powstać salon kąpielowy. Sauna, w.c., prysznic w części piwnicznej, cześć wypoczynkowa – dwa leżaki i duża okrągła wanna – w oranżerii. W wersji ostatecznej przebudowano łazienkę obok sypialni właścicieli anektując garderobę, a sypialnię powiększając o powierzchnię tarasu.

Na parterze pozostała niewielka toaleta, a specjalnie z myślą o rodzinie i znajomych zatrzymujących się tu na dłużej, dawny garaż został przebudowany na komfortowy domek gościnny. Ściśle prywatny charakter łazienki nie oznacza w tym przypadku ograniczenia jej przestrzeni. Na taki krok zdecydowali się właściciele prezentowanej rezydencji. Jej kompletną przebudowę rozpoczęli z chwilą, gdy dzieci ruszyły w świat.

Charakter domu, z rodzinnego gniazda, zaczął ewoluować w kierunku komfortowego gniazdka dla pary ciągle w sobie zakochanych małżonków. Ta ewolucja objęła także koncepcję urządzenia łazienki, do której jedyne wejście prowadzi przez alkowę. Pierwotnie w wysokiej piwnicy i w rozbudowanej oranżerii miał powstać salon kąpielowy. Sauna, w.c., prysznic w części piwnicznej, cześć wypoczynkowa – dwa leżaki i duża okrągła wanna – w oranżerii. W wersji ostatecznej przebudowano łazienkę obok sypialni właścicieli anektując garderobę, a sypialnię powiększając o powierzchnię tarasu. Na parterze pozostała niewielka toaleta, a specjalnie z myślą o rodzinie i znajomych zatrzymujących się tu na dłużej, dawny garaż został przebudowany na komfortowy domek gościnny. Ściśle prywatny charakter łazienki nie oznacza w tym przypadku ograniczenia jej przestrzeni.

PROJEKTANT

Krzysztof Bąk

Praksis Pracownia projektowo-wykonawcza

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA