Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W kuchni ścierają się ze sobą dwa odmienne style. Klasyczne białe kafle, drewniany blat oraz stylizowane krzesła nadają pomieszczeniu tradycyjnego, delikatnie rustykalnego charakteru. Z kolei industrialna czarna lampa i gładkie fronty szafek na wysoki połysk to ukłon w stronę nowoczesnej stylistyki. Fot. Stadshem.

W kuchni ścierają się ze sobą dwa odmienne style. Klasyczne białe kafle, drewniany blat oraz stylizowane krzesła nadają pomieszczeniu tradycyjnego, delikatnie rustykalnego charakteru. Z kolei industrialna czarna lampa i gładkie fronty szafek na wysoki połysk to ukłon w stronę nowoczesnej stylistyki. Fot. Stadshem.
  • Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
  • 17 sie 2016 14:02

Przepis na ładne i przytulne wnętrze. Zobacz to mieszkanie!

Funkcjonalne 3-pokojowe mieszkanie oprócz wygody oferuje domownikom również niezapomniane wrażenia estetyczne.

We wnętrzu zrezygnowano z tradycyjnego podziału na strefę dzienną i nocną. Mieszkanie zlokalizowano na dwóch kondygnacjach, z czego górna jest położona na poddaszu. Taka lokalizacja stworzyła wyjątkową sposobność do osiągnięcia ciekawych efektów dekoracyjnych w znajdującym się na piętrze salonie.

Na legarach 

Odsłonięte legary pomalowano na biało i zawieszono na nich huśtawkę, której siedzisko i linki są czarne, przez co kontrastują z białymi belkami stropowymi. Skosy pod sufitem tworzą przytulny klimat we wnętrzu i posłużyły za punkt wyjściowy rozplanowania poszczególnych funkcji salonu.

W centrum pomieszczenia znalazł się komplet wypoczynkowy, we wnęce okiennej po jednej stronie pokoju zlokalizowano biurko, pełniące funkcję niewielkiego gabinetu. Pod skosami równoległej ściany urządzono małą garderobą, chowaną za ciężkimi zasłonami. Tkaniny komponują się z tekstyliami w wypoczynkowej strefie salonu i – podobnie jak one – nadają wnętrzu przytulniejszego wyrazu.

Pobudka w słońcu

Na dolnej kondygnacji mieszkania zlokalizowano aż trzy pomieszczenia: kuchnię, jadalnię z biblioteczką oraz sypialnię. Z jadalni na poddasze prowadzą efektowne schody, z drewnianymi szczeblami, pomiędzy którymi pozostawiono przestrzeń. Nadaje ona lekkości schodom, przepuszcza promienie słoneczne i sprawia, że konstrukcja nie przytłaczają wizualnie wnętrza.

Obok jadalni usytuowano sypialnię, w której zmieszczono duże podwójne łóżko i pojemną zabudowę wokół drzwi wejściowych. Oba pomieszczenia znajdują się po wschodniej stronie budynku, co gwarantuje domownikom pobudkę w skąpanym w słońcu wnętrzu. Po drugie stronie mieszkania, podzielonego przez położony w centrum hol, jest kuchnia z dodatkowym niewielkim kącikiem jadalnianym. Całości dopełnia funkcjonalna łazienka z kabiną prysznicową.

We wnętrzu dominuje biel, przełamana różnymi odcieniami szarości, wpadającej w błękity. Gdzieniegdzie dostrzeżemy czarne akcenty, efektownie kontrastujące z bazą kolorystyczną pomieszczeń. Drewniana podłoga wraz z przytulnymi tekstyliami ocieplają wizualnie wnętrze. Jest w nim zarazem sterylnie i domowo.

Mieszkanie wystawione na sprzedaż przez szwedzką agencję Stadshem.
Zdjęcia: Stadshem.

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA