W strefie dziennej domu znalazła się kuchnia z wyspą, jadalnia przylegająca do klatki schodowej oraz pojemna biblioteczka, sąsiadująca z oryginalnym przedsionkiem. Projekt: Nature Humaine. Fot. Adrien Williams.

Zobacz galerię [9 zdjęć]

W strefie dziennej domu znalazła się kuchnia z wyspą, jadalnia przylegająca do klatki schodowej oraz pojemna biblioteczka, sąsiadująca z oryginalnym przedsionkiem. Projekt: Nature Humaine. Fot. Adrien Williams.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 maj 2017 11:11

Białe wnętrze ocieplone drewnem

Wielopokoleniowy dom, który zamieszkuje trzecia już generacja tej samej rodziny, przeszedł niesamowitą metamorfozę, przemieniając się w ultra-nowoczesne wnętrze.

Architekci z kanadyjskiej pracowni Nature Humaine podjęli się reorganizacji wnętrza wielopokoleniowego domu, wybudowanego jeszcze przez dziadka obecnych właścicieli. Poprzedni układ budynku przewidywał dwa oddzielne mieszkania - właściciele chcieli je połączyć w jeden, dwupiętrowy dom.

Największym wyzwaniem okazała się lokalizacja budynku. Od frontu sąsiaduje on bowiem z dość ruchliwą i przez to hałaśliwą ulicą, co sprawiło, że pomieszczenia dziennego, najczęściej użytkowane przez domowników, trzeba było wpisać w tylną część bryły. Z kolei ze względu na usytuowanie domu względem stron świata, przestrzenie te znalazły się tym samym w słabo doświetlonej, północnej strefie domu.

Aby doprowadzić do nich naturalne światło, architekci zdecydowali się na szklany sufit na dachu, wpuszczający słońce wzdłuż otwartej klatki schodowej, rozprowadzając je po całym domu. Rozświetlić wnętrze pomaga również paleta kolorów, dominujących we wnętrzu - przeważa tutaj bowiem biel ocieplona jasnym kolorem drewna. 

To, co nadaje wnętrzom nietuzinkowy charakter to geometryczna forma zabudowy i mebli oraz oszczędność dekoracyjna. Ten nowoczesny minimalizm w połączeniu z otwartymi przestrzeniami pozwolił dodatkowo zbudować we wnętrzu świeżą, energetyzującą atmosferę. Towarzyszą jej oryginalne rozwiązania architektoniczne, jak duże, przesuwne półprzeźroczyste płyty, oddzielające przestrzeń dzielną od wejścia do domu, funkcjonujące również jako przedsionek zimą czy nietuzinkowa ławka, przeobrażająca się w zabudowę klatki schodowej. 

Projekt: Nature Humaine, www.naturehumaine.com

Zdjęcia: Adrien Williams

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH