Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne mieszkanie urządzono w stylu minimalistycznym. Oszczędność w doborze dodatków i ekonomia projektu sprawiły, że udało się wygospodarować oddzielne pomieszczenie na gabinet z pojemną biblioteczką. Projekt: 81.WAW.PL. Fot. Rafał Kłos.

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Nowoczesne mieszkanie urządzono w stylu minimalistycznym. Oszczędność w doborze dodatków i ekonomia projektu sprawiły, że udało się wygospodarować oddzielne pomieszczenie na gabinet z pojemną biblioteczką. Projekt: 81.WAW.PL. Fot. Rafał Kłos.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
28 sty 2016 08:50

Funkcjonalne wnętrze: mieszkanie z ukrytym gabinetem

Właściciele mieszkania potrzebowali gabinetu do pracy. Nie chcieli jednak, aby rzucał się w oczy. Architekci postanowili maksymalnie powiększyć strefę dzienną i tak wygospodarować miejsce na gabinet.

Nowoczesne mieszkanie na warszawskim Służewcu zaprojektowane przez architektów z pracowni 81.WAW.PL to wnętrze dla ludzi ceniących wysoką jakość i nieoczywiste rozwiązania. Mieszkanie jest nie tylko piękne, ale i praktyczne.

Podstawą zabudowy jest drewniany kubik, który stanął pośrodku części dziennej. Taka bryła jest bardzo funkcjonalna: z jednej strony spełnia rolę szafy, zaś od strony korytarza ukryta jest wnęka, która służy jako siedzisko. Siedzisko z kolei może być wykorzystywane na kilka sposobów. Możemy usiąść i założyć buty lub też odłożyć torebkę po wejściu do mieszkania. Pod siedziskiem znajduje się szuflada na obuwie – wyjaśnia arch. Anna Paszkowska-Grudziąż.

Jasne wnętrze nowoczesnego mieszkania to stonowana kolorystyka, wysokiej jakości elementy wykończeniowe i klasyczne drewno. Na ścianach dominuje biel, która została przełamana naturalnym kolorem dębowej podłogi. W takiej tonacji zaaranżowana jest strefa dzienna. Przestrzeń holu, korytarza, kuchni, jadalni oraz salonu oddzielono kamiennym pasem biegnącym w podłodze, w który wpisane zostały deski.

W mieszkaniu znalazły się dwie łazienki - jedna dla gości, druga dla domowników. Łazienka mieszkańców to konsekwentny, minimalistyczny styl – biała kamienna podłoga, drewniana umywalka i wanna. Dla podkreślenia wrażenia symetrii projektanci ujęli wannę w ramę z czarnego klasycznego marmuru oraz zaproponowali dwie symetryczne liniowe lampy. Umywalka, podobnie jak w łazience gościnnej, została specjalnie zaprojektowana i wykonana z kamienia.

Symetria, ład i harmonia rządzą także w sypialni. Łóżko obite szarą tapicerką i z wezgłowiem na całą wysokość pomieszczenia zostało wkomponowane w centralnym punkcie pokoju na wprost wejścia. Po prawej stronie łóżka znajdował się komin, który musiał pozostać na miejscu. Dlatego, aby podtrzymać efekt symetrii, architekci po lewej stronie łóżka dostawili element o identycznym kształcie, ale w formie mebla. Stoi na tyle blisko łóżka, że spełnia funkcję szafki nocnej, a powyżej jest tradycyjną szafką.

Źródło: Materiały prasowe 81.WAW.PL

Projekt: 81.WAW.PL

 

 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Jan K, 2016-01-29 09:48:01

    Ukryty gabinet super pomysł :)

POLECAMY W SERWISACH