Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W przestrzeni wejściowej, z której bezpośrednio wchodzi się do strefy dziennej, na dwóch przeciwległych ścianach znajdują się dwie duże szafy na okrycia wierzchnie i buty oraz duże lustro. Fot. Bartosz Jarosz.

W przestrzeni wejściowej, z której bezpośrednio wchodzi się do strefy dziennej, na dwóch przeciwległych ścianach znajdują się dwie duże szafy na okrycia wierzchnie i buty oraz duże lustro. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 18 lis 2016 12:35 (aktualizacja: 20 lis 2016 10:07)

Funkcjonalne wnętrze. Rodzinny dom w nowoczesnym stylu

Funkcjonalny i wygodny, elegancki i rodzinny. Taki jest ten nowoczesny dom, w którym mieszka czteroosobowa rodzina.

„Dom ma być dla nas, a nie my dla domu” – tego przede wszystkim oczekiwało młode małżeństwo z dwójką dzieci, kiedy w ręce architekt Agnieszki Hajdas-Obajtek, powierzało projekt wnętrza swojego domu. Asia i Adam chcieli, aby przestrzeń była łatwa do utrzymania w czystości, a sprzątanie nie absorbowało całego wolnego czasu. Dzieci miały czuć się tu swobodnie, a nie jak w muzeum.

Dorzucili do tego jeszcze jeden warunek. Wnętrze miało mieć charakter nowoczesny. I tyle. Resztą zajęła się już Agnieszka i w zgrabną całość połączyła tak pożądaną funkcjonalność z wygodą, elegancją, rodzinnym ciepłem, wszystkiemu nadając przy tym nowoczesną oprawę.

Razem ale oddzielnie

Dom jest duży, jasny i bardzo przestronny. Dzięki temu, że ma aż trzy kondygnacje, funkcjonalnie sprawdza się znakomicie. Piętro daje schronienie rodzicom, którzy do dyspozycji mają sypialnię z dużą garderobą i osobną łazienkę oraz dzieciom – każde z nich ma tu pokoik dla siebie. Na parterze takich podziałów już nie znajdziemy. To otwarta, jasna przestrzeń dzienna, do której wchodzi się bezpośrednio ze strefy wejściowej. Jest ciepła, a jednocześnie bardzo elegancka i efektowna.

- Salon w moim zamierzeniu miał tworzyć przestrzeń w formie galerii – opowiada Agnieszka.

W osiągnięciu tego efektu pomogło zastosowane oświetlenie – głównie ukryte w powieszanym suficie duże halogeny. Tylko w salonie jest ich aż 10! A w holu ich liczba jeszcze rośnie. Główne miejsce zajmuje tu pięknie wykończony trawertynem i czarnym, połyskującym marmurem kominek. To wokół niego skupiają się wygodne kanapy, wprost stworzone do błogiego leniuchowania. Przy salonie znajduje się także gabinet. Został zaprojektowany tak, że może stanowić przedłużenie części wypoczynkowej lub w ciągu jednej chwili stać się całkowicie osobnym pomieszczeniem. Wystarczy jedynie zamknąć lub otworzyć wysokie, składane drzwi wykonane ze szkła Lacobel.

Pomiędzy salonem a kuchnią ustawiono duży, rodzinny stół. Dzieli on obie przestrzenie, a jednocześnie do spółki z wysokim, ceglanym barkiem lekko osłania kuchnię przed strefą wypoczynkową. Gotuje się tu wyśmienicie, gdyż zarówno ilość blatów roboczych, jak i miejsca na przechowywanie starczy nie dla cztero-, ale z pewnością i dla sześcio- czy nawet ośmioosobowej rodziny.

Dobry detal

W strefie parteru uwagę przyciąga balustrada o oryginalnym, nieregularnym geometrycznym kształcie, nawiązująca swoją dekoracją do komody z równie geometrycznymi, ale i przestrzennymi frontami w kolorze bieli oraz do elementów na drzwiach wejściowych. Wybór takiej formy dekoracji podyktowany był, poza ciekawą estetyką, także względami praktycznymi. Ażurową balustradę z aluminium znacznie łatwiej jest utrzymać w czystości niż np. wykończoną szkłem. Dokładnie z tych samych względów zamiast blatu w czarnym połysku projektantka wybrała biały wykonany z corianu.

- W przypadku tego typu materiałów odbite palce widać dosłownie w mgnieniu oka – mówi projektantka.

Postawiła na funkcjonalność, co jednak w żaden sposób nie wpłynęło na reprezentacyjny charakter przestrzeni i nie odebrało jej uroku. Mniej praktyczna, ale za to bardziej rozrywkowa jest najniższa kondygnacja. Piwnica to przestrzeń w iście klubowym stylu, choć z zachowaniem domowego klimatu. Mamy tu bar, kino domowe, stół do tenisa stołowego, siłownię oraz utrzymaną w podobnym charakterze łazienkę. Właściciele mogą zniknąć i w samotności obejrzeć ulubiony film lub zaprosić gości i szaleć do białego rana. Kondygnacje zostały podzielone nie tylko funkcjonalnie, ale i kolorystycznie. Piwnica i piętro utrzymane są w szarościach, parter to królestwo kremów, brązów oraz czerni, pojawiającej się jedynie w dodatkach, ale i tak dodającej przestrzeni eleganckiego wyrazu. Wspólnie stworzyły stylowe, przytulne, reprezentacyjne wnętrze, ergonomiczne pod każdym względem i co najważniejsze, sprawiające, że cała czwórka (starsi i młodsi domownicy) czuje się w nim szczęśliwa.

PROJEKTANT

Agnieszka Hajdas-Obajtek

ArteDizain

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA