Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Obniżony sufit optycznie domyka pudełkową konstrukcję wnętrza. Półprzejrzysta, o czekoladowej barwie roleta w oknie nie burzy koncepcji dużych, jednolitych powierzchni. Fot. Bartosz Jarosz

Obniżony sufit optycznie domyka pudełkową konstrukcję wnętrza. Półprzejrzysta, o czekoladowej barwie roleta w oknie nie burzy koncepcji dużych, jednolitych powierzchni. Fot. Bartosz Jarosz
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 27 gru 2013 13:13)

Mieszkanie dla każdego

Własne mieszkanie powinno współgrać z naszym gustem, lokum przeznaczone do wynajęcia ma się podobać wszystkim. Lecz takie założenie wcale nie musi prowadzić do powstania banalnej aranżacji.

Potencjalnymi lokatorami tego warszawskiego mieszkania są młodzi ludzie, którzy przyjechali do stolicy, aby zrobić karierę. Pracownia Nasciturus design zrobiła wszystko, by dwupokojowy apartament uczynić świetną bazą wypadową dla ruszających na podbój świata. Można tu odpocząć, popracować, zaprosić znajomych, nie zaprzątając sobie głowy nadmiernym dbaniem o porządek. Nie ma tu natłoku mebli, sążnistych firan ani kolekcji bibelotów, a jednak całe mieszkanie ma niepowtarzalny klimat. W przestrzeni salonu i kuchni udało się go stworzyć poprzez konsekwentnie prowadzoną grę dużych, jednolitych, kontrastujących ze sobą powierzchni. W takiej relacji pozostają pomalowane na czekoladowy kolor fragmenty ścian i utrzymane w jasnej, złocistej tonacji elementy kuchennej zabudowy fornirowane bielonym dębem. Ten sam materiał pojawia się w salonie. Pracownia N-design zastosowała tu ciekawe rozwiązanie: zamiast wolno stojących mebli mamy obudowane drewnem ściany z wnękami, co wraz z tak samo wykończonym sufitem tworzy efektowną, rzeźbiarską konstrukcję.

Najbardziej wyrazistym elementem otwartej kuchni, organizującym jej przestrzeń, jest półwysep z imponującym zlewozmywakiem. Mamy tu też do czynienia ze śmiałym połączeniem funkcji blatu roboczego ze stołem jadalnianym. Obie powierzchnie płynnie się przenikają, różnicuje je jedynie materiał i „wysokość nad poziomem morza” – zlewozmywak wpuszczony jest w postument, który zdaje się wyrastać z powierzchni stołu. Można powiedzieć, że to właśnie zlewozmywak stanowi serce tej kuchni. W jego sąsiedztwie domownicy spożywają posiłki, to także ulubione miejsce gości, co czyni z półwyspu nie tylko blat roboczy i stół, ale także bar. Tym samym nudna czynność zmywania zmienia swój charakter, stając się okazją do towarzyskich pogawędek. 

PROJEKTANT

Agnieszka Komorowska-Różycka

Nasciturus Design


Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska - Różycka

Nasciturus Design

WASZE KOMENTARZE (3) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA