Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Niemal wszystkie funkcje mieszkania zlokalizowano w obrębie otwartej przestrzeni. W centrum postawiono drewnianą ściankę w kształcie litery L. Projekt: Chikara Ohno/Sinato. Fot. Toshiyuki Yano.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Niemal wszystkie funkcje mieszkania zlokalizowano w obrębie otwartej przestrzeni. W centrum postawiono drewnianą ściankę w kształcie litery L. Projekt: Chikara Ohno/Sinato. Fot. Toshiyuki Yano.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
06 paź 2016 12:41

Nowoczesne i funkcjonalne: mieszkanie małżeństwa z Japonii

26-letnie mieszkanie otrzymało nowe życie i nietuzinkowy charakter po renowacji, przeprowadzonej przez pracownię Sinato.

Projekt Fujigaoka M charakteryzuje niezwykle ciekawie zorganizowana przestrzeń. Projektant Chikarze Ohno zależało na tym, aby przestrzeń życiowa była wypełniona światłem oraz przepływającym bez ograniczeń powietrzem. 

Dlatego też niemal całość wnętrza stanowi otwarta przestrzeń, mieszcząca w sobie kilka funkcji. W jej obrębie znajdziemy strefę gotowania, zmywania, dwie sypialnie, jadalnię i salon. 

W centrum wnętrza zlokalizowano drewnianą ścianę, formującą przegrodę w kształcie litery L. Symbolicznie wydziela ona poszczególne funkcje otwartej przestrzeni, jednocześnie pełniąc rolę elementu spajającego wizualnie wszystkie strefy wnętrza.

W oddzielnych pomieszczeniach urządzono natomiast łazienkę, wc oraz praktyczny schowek. Wszystkie zostały zaplanowane w bliskim sąsiedztwie wejścia do mieszkania. Nietypowym i bardzo oryginalnym rozwiązaniem jest strefa mycia, w ramach której pod oknem niedaleko salonu zlokalizowano szafkę z umywalką, wyłączoną z przestrzeni salonu kąpielowego.

We wnętrzu dominują jasne, delikatne barwy. Królują tutaj biel i szarości, przełamane przez jasne, naturalne drewno. Obecność drewna na podłodze i w formie drewnianej ścianki ociepla wizualnie mieszkanie, nadając wnętrzu domowego klimatu. Pięknie komponuje się także z prostymi formami mebli i minimalistycznym wystrojem. 

Projekt: Chikara Ohno, Sinato.

Zdjęcia: Toshiyuki Yano.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • olka, 2014-11-20 17:40:38

    Pomysłowo.

POLECAMY W SERWISACH