Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Na granicy kuchni i salonu stanęła oryginalna wyspa z blatem, który można rozkładać, otrzymując stół jadalniany. Projekt: Radomír Minjarík. Fot. Juraj Hatina.

Na granicy kuchni i salonu stanęła oryginalna wyspa z blatem, który można rozkładać, otrzymując stół jadalniany. Projekt: Radomír Minjarík. Fot. Juraj Hatina.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 13 lip 2015 10:03 (aktualizacja: 16 lip 2015 09:36)

Nowoczesne mieszkanie w oryginalnym stylu

Mieszkanie niemal tonie w bieli, zaledwie gdzieniegdzie urozmaiconej ciemniejszymi akcentami. Monochromatyczna paleta barw i geometryczne formy tworzą ultra nowoczesne wnętrze.

Chcemy, aby wystrój mieszkania był czysty i minimalistyczny - tak brzmiały jasno postawione oczekiwania Pani domu, która na spotkanie z architektami przyniosła katalog niemieckich mebli ze zdjęciem sterylnie białego showroomu. 

Architekt Radomir Minjarik był jednak zachwycony tym wyzwaniem. Ujrzał bowiem szansę wypełnienia wnętrza futurystycznymi formami, które dzięki monochromatycznej oprawie, miały całkowicie zdominować wnętrze.

Na wejściu domowników wita biały tunel - korytarz, który został wizualnie przedłużony za pomocą białych, połyskujących płyt, płynnie przechodzących w jednorodną całość z wysoką zabudową garderoby. W tonącym w bieli wnętrzu wzrok przyciąga zielona, świetlista strefa. Tajemnicza plama zieleni okazuje się być kwietnikiem, schowanym we wnęce, skąpanej w lampach UV i stanowi przytulny akcent sterylnym wnętrzu. 

Właściciele to młodzi, dynamiczni ludzie, który kupili nowy, pusty apartament w jednym z prestiżowych budynków w Bratysławie. Dla nich najważniejsza była nowoczesność i dynamizm - marzyli, aby ich mieszkanie było przestronne, z otwartymi, "oddychającymi" przestrzeniami.

W odpowiedzi na życzenia klientów oraz w zgodzie z pewnymi ograniczeniami budżetowymi, architekci wyburzyli ścianę pomiędzy salonem i kuchnią, zostawiając jednocześnie inną ściankę działową, która oddziela oba pomieszczenia od loggi. We wnęce, prowadzącej do holu, zastosowano prześwitującą przesłonę, wpuszczającą do środka światło, rozświetlając strefę dzienną promieniami słonecznymi i dodając wnętrzu lekkości, wraz ze znajdującym się po przeciwnej stronie dużym oknem. 

Najbardziej imponującym elementem aranżacji jest jednak kuchnia, która za sprawą zrobionej na zamówienie efektownej zabudowy wygląda niczym wnętrze statku kosmicznego. Geometryczne, fantazyjne kształty i zaskakujące kąty sprawiają, że mimo minimalistycznego wystroju, przestrzeń jest nieprzewidywalna i bardzo ekscytująca. 

Projekt: Radomír Minjarík, pracownia Rado Rick (www.radorick.com).

Zdjęcia: Juraj Hatina .

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA