Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Ścianę w salonie, prostopadłą do wyspy kuchennej, pokrywa w całości obszerna, pojemna biblioteczka. Ustawione na niej książki, stają się barwnym akcentem w monochromatycznym wnętrzu. Projekt: Anne Sophie Goneau. Fot. Adrien Williams.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Ścianę w salonie, prostopadłą do wyspy kuchennej, pokrywa w całości obszerna, pojemna biblioteczka. Ustawione na niej książki, stają się barwnym akcentem w monochromatycznym wnętrzu. Projekt: Anne Sophie Goneau. Fot. Adrien Williams.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
25 paź 2016 10:49

Nowoczesne wnętrze: czarno-białe mieszkanie z cegłą na ścianie

Zabawa przestrzenią i kolorystyczna konsekwencja, przełamana czerwoną cegłą na ścianie. Tak w kilku słowach można opisać to niesamowite mieszkanie.

Jednopiętrowe, przestronne mieszkanie na parterze budynku w Montrealu, powstało po gruntownej rozbiórce, podczas której odsłonięte zostały elementy i materiały konstrukcyjne, jak czerwona cegła na ścianie czy stalowy szkielet konstrukcji. To co wyłoniło się podczas prac rozbiórkowych, okazało się być punktem zaczepnym do stworzenia aranżacji nowoczesnego i oryginalnego wnętrza.

Architekt Anne Sophie Goneau stanęła przed zadaniem stworzenia aranżacji wnętrza, która wyeksponowałaby wspomniane surowe elementy, a także podzieliła lokum na strefy użytkowe, zachowując jednocześnie integralność stylistyczną i architektoniczną. 

W centrum mieszkania znalazła się kuchnia, otwierająca się na jadalnię oraz salon z obszerną biblioteczką, pokrywającą ścianę prostopadłą do wyspy kuchennej. W sąsiedztwie strefy dziennej znalazła się duża master bedroom, usytuowana za przeszkloną, transparentną szybą z widokiem na jadalnię i kuchnię. Podłogę w strefie dziennej wykończono elegancką posadzką żywiczną w jasnoszarym kolorze i matowym lakierze. Z kolei strefę prywatną wyodrębniono poprzez zastosowanie posadzki żywicznej, tym razem w śnieżnym białym kolorze i połysku. 

We wnętrzu dominuje monochromatyczna kolorystyka, oparta o biel i czerń oraz odcień jasnej szarości. Żywszym akcentem kolorystycznym jest narożnik w salonie w kolorze butelkowej zieleni. Akcentami ocieplającymi wnętrze są ceglana ściana nad blatem w kuchni i za TV w pokoju dziennym oraz drewniana ściana w strefie łazienki. Przytulność i intymność buduje także ścieżka, wyznaczana przez ledowe oświetlenie w suficie w korytarzy prowadzącym do strefy relaksu, jaką jest łazienka. 

Mieszkanie mogłoby być książkowym przykładem nowoczesnego, minimalistycznego wnętrza. Na próżno szukać w nim bogatych dekoracji, miękkich tekstyliów czy babilotów. Dominują natomiast geometryczne formy i duże połacie gładkich powierzchni - od frontów zabudowy meblowej, przez taflę jednorodnej podłogi po duże, nieoprawione lustra. 

Projekt: Anne Sophie Goneau.

Zdjęcia: Adrien Williams.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH