Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nieskazitelna biel kuchni została zdecydowanie przełamana czernią blatu i ścian pomiędzy szafkami. Dzięki temu powstał wyraźny kontrast. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Nieskazitelna biel kuchni została zdecydowanie przełamana czernią blatu i ścian pomiędzy szafkami. Dzięki temu powstał wyraźny kontrast. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
03 marz 2017 14:33

Nowoczesne wnętrze: jasne i przestronne

Niczym nieograniczona przestrzeń sprawia, że w mieszkaniu można odetchnąć i poczuć wolność od zgiełku dnia codziennego. Już na pierwszy rzut oka widać, że mieszkają tu ludzie lubiący kontakt z naturą, jej ciepło i niepowtarzalny wygląd.

Właścicielom zależało na niezagraceniu powierzchni mieszkania, miało być minimalistycznie i koniecznie przestronnie – podkreśla Katarzyna Kiełek, współwłaścicielka pracowni, która zaprojektowała wnętrze. Najlepszym tego przykładem jest salon, który na pierwszy rzut oka może się wydać...nieskończony.

Duża sofa, kawowy stolik, telewizor na ścianie i koniec. Jednak brak innych mebli na widoku, wcale nie oznacza, że ich tam nie ma. Właściciele, którzy postawili na aranżację salonu w wersji niemalże sauté, zdecydowali się je ukryć. Wpływ na nieskrępowaną przestrzeń mają także jasne barwy ścian i sprytnie poprowadzone oświetlenie. Projektant zaproponował w salonie dużą ilość zasłon, które osłaniają okna i część ścian, a za nimi ukrył światło, które zapalone wieczorami dosłownie sączy się po tkaninie, tworząc relaksującą atmosferę.

Wyjątkowym elementem w salonie jest jednak ściana pokryta kamieniem. Ta świetlista, musztardowo-złota barwa to onyks, który właściciele sprowadzili aż z Kantonu, znajdującego się na odległych terytoriach Chin. Tylko tam znaleźli kruszec o tak pokaźnych wymiarach, który wypełnił całą ścianę bez najmniejszych łączeń czy spoin. Jego barwa doskonale współgra z deską Doussie leżącą na podłogach, charakteryzującą się wyrazistą pomarańczową barwą. W salonie przewidziano także miejsce na jadalnię, która wyróżnia się geometrycznymi oparciami krzeseł i lampami przypominającymi modele origami.

Kuchnia otwarta na salon podąża za tym, co dzieje się w całym wnętrzu mieszkania. Pozbawione uchwytów oraz przeszkleń fronty sprawiają, że aranżacja jest ascetyczna i spokojna. Pomiędzy szafkami zastosowano czarny konglomerat kwarcowy, który poprowadzony nie tylko w formie blatu, ale również na ścianach wokół niego, stworzył charakterystyczny kontrast. Elementem spajającym kuchnię z salonem jest palisandrowe drewno na frontach kuchennej szafy, w której umieszczono funkcjonalny sprzęt AGD.

Mieszkanie zostało zaprojektowane dla czteroosobowej rodziny. Ich dwoje i dwójka wesołych chłopców, z których każdy ma wyraźnie ugruntowane upodobania. W pokoju mniejszego dziecka projektant zdecydował się zbudować swoisty plac zabaw, który notabene okazał się miejscem uwielbianym dziś przez wszystkich jego kolegów. Nad łóżkiem zbudowano drewniany stelaż pokryty grubą siatką, w którym można fikać koziołki, spać i bawić się na najróżniejsze sposoby. Na górę prowadzi sznurowa drabinka. Ten element pokoju nie tylko sprzyja kreatywnej zabawie, ale pod-nosi także umiejętności sensoryczne dziecka i najzwyczajniej w świecie pozwala się „wyszaleć” – mówi Katarzyna Kiełek.

Cała aranżacja poprowadzona jest w duchu małego podróżnika i poszukiwacza przygód. Drzwi szafy pokryte zostały mapą świata, a wokół dominują dodatki w marynarskim stylu, np. pościel w kotwice. Równie przyjazna jest także sypialnia rodziców. Przestronna i niesamowicie jasna. Nad łóżkiem powieszono duże, artystycznie wykonane zdjęcie właścicieli, którzy na potrzeby aranżacji wnętrza zdecydowali się na specjalną sesję zdjęciową. Podobnie jak w salonie, tutaj także zasłony poprowadzono na oknach i ścianach, tworząc tym samym przytulną i słoneczną przestrzeń. Naprzeciw łóżka, w niewielkiej wnęce umieszczono szklany biokominek, który wieczorami wprowadza romantyczny nastrój.W mieszkaniu mieszczą się dwie łazienki, z czego jedna należy wyłącznie do właścicieli mieszkania i sąsiaduje z ich sypialnią.

Druga, przygotowana dla dzieci oraz gości, została urządzona w minimalistycznym stylu, w idealnym połączeniu bieli i złota. Pojawia się w niej widziany już w salonie onyks, który umieszczony na ścianie za drzwiami prysznicowymi dodaje przestrzeni łazienki luksusowej elegancji. Pralkę oraz wszelkie przedmioty ukryto w dyskretnie zabudowanej wnęce, której mleczne fronty nawiązują do bieli ścian i podłóg.

Tekst: Marta Ustymowicz

Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka, Livingbox

Zdjęcia: Bartosz Jarosz; Stylizacja: Ewa Kozioł

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH