Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wystrój wnętrza domu jest nowoczesny i bardzo oszczędny, wręcz minimalistyczny. Mimo wszystko w środku jest przytulnie, dzięki bogato zastosowanemu drewnu, w jasnych i ciemnych odcieniach. Projekt: Nature Humaine. Fot. Adrien Williams.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Wystrój wnętrza domu jest nowoczesny i bardzo oszczędny, wręcz minimalistyczny. Mimo wszystko w środku jest przytulnie, dzięki bogato zastosowanemu drewnu, w jasnych i ciemnych odcieniach. Projekt: Nature Humaine. Fot. Adrien Williams.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
17 paź 2016 08:58

Nowoczesne wnętrze: stary dom po remoncie

Stary dom z 1950 roku potrzebował gruntownego liftingu i powiększenia. Zobaczcie, jak z tym zadaniem poradzili sobie architekci.

Mimo, iż budynek był stary, architektura betonowej kostki była mocno osadzona w modernistycznej tradycji architektonicznej. Właściciele chcieli, aby dobudówka harmonizowała ze współczesnym klimatem starej części domu, a całość miała być utrzymana w nowoczesnej stylistyce.  

Oryginalny kształ bryły budynku opierał się o dwa prostokąty - jeden bardziej rozłożysty, drugi węższy i wyższy (w tej części bryły znajdowało się mniejsze, drugie piętro). Architekci z pracowni Nature Humaine stworzyli nowoczesny dom, powiększając jego powierzchnię o dodatkowy, prostokątny element bryły, wypełniający wolną przestrzeń nad parterem i przyjmujący formę prostopadłego do starej bryły, prostokąta, który rozciąga się w głąb działki i wyznacza przestrzeń znajdującego się tam tarasu.

Delikatnie asymetryczna bryła stworzyła idealną bazę do wykreowania ultra-nowoczesnego, minimalistycznego wnętrza, pełnego oryginalnych, nietuzinkowych rozwiązań. Dom ma w sumie trzy kondygnacje: parter, piętro i piwnicę. Pomieszczenia na parterze rozplanowano wokół centralnego rdzenia, wykończonego fornirowanymi płytami w ciemny, egzotycznym kolorze drewna i drobnym przeszkleniem, odsłaniającym znajdującą się wewnątrz rdzenia klatkę schodową. Ten efektowny i nietuzinkowy element architektoniczny stał się głównym punktem aranżacji wnętrza. 

 

Tak wyglądał dom przed przebudową.
Tak wyglądał dom przed przebudową.

Na pierwszej kondygnacji znalazły się: tradycyjny przedsionek, dwa salony, z czego jeden otwarty na dwie kondygnacje, jadalnia, wc, łazienka oraz duża, przestronna kuchnia z wyspą. Pomieszczenia są rozplanowane wokół wspomnianego centralnego rdzenia, który jednocześnie pełni funkcję oryginalnej ścianki działowej, wyznaczając granice pomiędzy poszczególnymi funkcjami.

Na przekór typowej aranżacji nowoczesnych wnętrz, salon z kuchnią nie stanowią wspólnej otwartej przestrzeni. Zamiast tego, dwa pokoje dzienne ulokowano w jednym rzędzie, większy salon otwiera się na jadalnię, a ta dopiero prowadzi do kuchni, pełniąc funkcję swoistego łącznika pomiędzy strefą wypoczynku a pracy. 

Na mocno rozbudowanym, w stosunku do starej bryły, piętrze, znalazły się: dwie sypialnie dziecięce, przestronna master bedroom, sąsiadująca z dużą łazienką dla dorosłych, mniejsza łazienka i usytuowana obok niej sypialnia gościnna. Na końcu korytarza, dzielącego część pani i pana domu od strefy z mniejszą łazienką i pokojami dzieci, usytuowano gabinet. Miejsce pracy, odseparowane za sprawą planu przestrzeni, od reszty pomieszczeń, zapewnia potrzebny spokój i skupienie.

Projekt: Nature Humaine.

Zdjęcia: Adrien Williams.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH