Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Widoczny z wnętrza domu dziedziniec stanowi integralny element dekoracyjny wnętrza. Dzięki kształtowi bryły budynku oraz sposobowi, w jaki rozmieszczono wielkowymiarowe przeszklenia, przyjmuje on formę kubika w rogu pomieszczenia. Fot. Aeon Architecten.

Widoczny z wnętrza domu dziedziniec stanowi integralny element dekoracyjny wnętrza. Dzięki kształtowi bryły budynku oraz sposobowi, w jaki rozmieszczono wielkowymiarowe przeszklenia, przyjmuje on formę kubika w rogu pomieszczenia. Fot. Aeon Architecten.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 03 paź 2014 11:32 (aktualizacja: 10 paź 2014 08:07)

Nowoczesne wnętrze. Tak mieszka małżeństwo architektów

Kevin i Valerie wraz z grupą znajomych architektów postanowili kupić starą fabrykę i urządzić w niej swój nowy dom.

Grupa zaprzyjaźnionych architektów postanowiła kupić stary budynek, w którym niegdyś mieściła się fabryka włókiennictwa. Celem było odrestaurowanie i urządzenie przestrzeni w taki sposób, aby mógła pełnić funkcję budynku mieszkalnego. A w jednym z mieszkań zamieszkać miało małżeństwo architektów Kevin i Valerie.

Ich mieszkanie, nazwane Loft 8, to nowoczesna, minimalistyczna przestrzeń, zlokalizowana wokół niewielkiego patio. W mieszkaniu do dyspozycji domowników są między innymi trzy sypialnie, łazienka, garderoba, a także domowa sauna.

Przestrzeń dzienna to przestronne, bogato oświetlone pomieszczenie, w którym zlokalizowano salon, kuchnię i jadalnię. Dwie równoległe ściany kuchni i jadalni pokryto w całości wielkowymiarowymi przeszkleniami, czyniąc z przestrzeni wnętrze na przestrzał - z obu stron obficie oświetlone światłem dziennym.

Patio w roli korytarza

Poszczególne pokoje w mieszkaniu zlokalizowano wokół niewielkiego patio. Architektom zależało na osiągnięciu wrażenia naturalnego przepływu pomiędzy pomieszczeniami i rzeczywiście otwarcie wnętrza na dziedziniec dodaje mu dynamizmu. Przyczyniają się do tego również bezprogowe przeszklenia, które tworzą wrażenie przenikania się przestrzeni i pozwalają bezproblemowo i wygodny sposób przedostać się z wnętrza budynku na patio.

Wewnątrz mieszkania z kolei ciągi komunikacyjne ograniczono do minimum. Salon i kuchnia z jadalnią stanowią jedną wspólną przestrzeń, sypialnie połączono z łazienkami, a domowa sauna została zaplanowana w kubiku, wkomponowanym w przestrzeń jednej z sypialni.

Kolorowe akcenty w monochromie

Całość wnętrza utrzymano w biało-czarnej kolorystyce. Królują minimalistyczne formy, oszczędne dekoracje i surowa stylistyka. Sterylne, industrialne wnętrze zostało ożywione delikatnymi akcentami kolorystycznymi. Są nimi turkusowa ściana w holu, czerwone meble w jadalni i tekstylia w sypialni, a także... zieleń porastająca patio.

Projekt: arch. Kevin Nechelput, arch. inż. budownictwa Valerie Van Gucht, Aeon Architecten.

Zdjęcia: Aeon Architecten.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA