Meble dopasowano kolorystyką do barw, w jakich wykończono wnętrze. Białe krzesło, lampy i stolik kawowy scalają się wizualnie w stanowiących dla nich tło, białej podłodze i ścianach. Projekt: i29 interior architects. Fot. Ewout Huibers.

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
30 sty 2015 14:17

Nowoczesne wnętrze w zabytkowej wieży

Nie trzeba być księżniczką z bajki, aby zamieszkać w wieży. W Amsterdamie powstało niesamowite wnętrze zlokalizowane właśnie w jednej z zabytkowych wież.

Zaprojektowane przez architektów z pracowni i29 architects wnętrze, zostało zrealizowane w ramach interesującego projektu, zainicjowanego przez ekskluzywny holenderski dom towarowy De Bijenkorf. Projekt miał swoją oficjalną inaugurację 27 stycznia, a do udziału zostali zaproszeni najróżniejsi międzynarodowi artyści. 

Pomysł jest prosty: każda z zaproszonych osób zamieszka w małej, zabytkowej wieży, mając okazję pracować nad swoją twórczością w tym niezwykłym miejscu. Ponieważ, jak wiadomo, artysta potrzebuje stymulującego środowiska, oprócz malowniczego widoku na Amsterdam, zadbano również o nietuzinkowe wnętrze.

Mając to na uwadze, architekci chcieli stworzyć wnętrze, które byłoby jednocześnie stymulujące, ale również funkcjonalne. Postawili na zabawę proporcjami i perspektywą, monochromatyczną kolorystykę i jeden mocny akcent, podkreślający bajkową atmosferę miejsca. Akcentem tym są spiralne schody, prowadzące krętą drogą na sam szczyt wnętrza, wyeksponowane czernią na tle białych i drewnianych powierzchni. 

To bowiem biel i drewniana zabudowa wiodą prym w tym wnętrzu. Pionowa drewniana zabudowa została poprowadzona po jednej stronie pomieszczenia, od samej podłogi aż po sufit. Pozostała strefa pozostała całkowicie biała. W kolorystykę ścian i podłóg wpisują się również meble - po białej stronie są białe, stojące na drewnianej zabudowie - drewniane. Takie potraktowanie przestrzeni sprawia, że wnętrze nabiera niezwykłego charakteru. 

Architektom zależało na tym, aby zapewnić artystom niezapomniane przeżycia, ale zatroszczyli się oni również o wygodę codziennego funkcjonowania. Dlatego też, przestrzeń wyposażono w spiżarnię, schowek, biurko i łóżko. Poszczególne funkcje rozplanowano na pionowym planie, jedna nad drugą, usytuowane w niewielkich kubikach. Rolę komunikacji między nimi pełnią drewniane drabiny. 

Projekt: i29 interior architects.

Zdjęcia: Ewout Huibers.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Kira, 2015-02-04 12:48:51

    Robi niesamowite wrażenie - chyba przedstawię parę pomysłów z tego projektu mojemu zaufanemu architektowi, może uda się nam stworzyć podobną stylizację w moim mieszkaniu. Też mam tam takie świetne kręte schody. Świetny pomysł!!!

POLECAMY W SERWISACH