Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Nieskazitelna biel kuchni została zdecydowanie przełamana czernią blatu i ścian pomiędzy szafkami. Dzięki temu powstał wyraźny kontrast. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz.

Nieskazitelna biel kuchni została zdecydowanie przełamana czernią blatu i ścian pomiędzy szafkami. Dzięki temu powstał wyraźny kontrast. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
  • 25 sie 2016 08:07 (aktualizacja: 26 sie 2016 08:13)

Nowoczesne wnętrze z drewnem

Niczym nieograniczona przestrzeń sprawia, że w mieszkaniu można odetchnąć i poczuć wolność od zgiełku dnia codziennego. Już na pierwszy rzut oka widać, że mieszkają tu ludzie lubiący kontakt z naturą, jej ciepło i niepowtarzalny wygląd.

Właścicielom zależało na niezagraceniu powierzchni mieszkania, miało być minimalistycznie i koniecznie przestronnie – podkreśla Katarzyna Kiełek, współwłaścicielka pracowni, która zaprojektowała wnętrze. Najlepszym tego przykładem jest salon, który na pierwszy rzut oka może się wydać...nieskończony.

Duża sofa, kawowy stolik, telewizor na ścianie i koniec. Jednak brak innych mebli na widoku, wcale nie oznacza, że ich tam nie ma. Właściciele, którzy postawili na aranżację salonu w wersji niemalże sauté, zdecydowali się je ukryć. Wpływ na nieskrępowaną przestrzeń mają także jasne barwy ścian i sprytnie poprowadzone oświetlenie. Projektant zaproponował w salonie dużą ilość zasłon, które osłaniają okna i część ścian, a za nimi ukrył światło, które zapalone wieczorami dosłownie sączy się po tkaninie, tworząc relaksującą atmosferę.

Wyjątkowym elementem w salonie jest jednak ściana pokryta kamieniem. Ta świetlista, musztardowo-złota barwa to onyks, który właściciele sprowadzili aż z Kantonu, znajdującego się na odległych terytoriach Chin. Tylko tam znaleźli kruszec o tak pokaźnych wymiarach, który wypełnił całą ścianę bez najmniejszych łączeń czy spoin. Jego barwa doskonale współgra z deską Doussie leżącą na podłogach, charakteryzującą się wyrazistą pomarańczową barwą. W salonie przewidziano także miejsce na jadalnię, która wyróżnia się geometrycznymi oparciami krzeseł i lampami przypominającymi modele origami.

Kuchnia otwarta na salon podąża za tym, co dzieje się w całym wnętrzu mieszkania. Pozbawione uchwytów oraz przeszkleń fronty sprawiają, że aranżacja jest ascetyczna i spokojna. Pomiędzy szafkami zastosowano czarny konglomerat kwarcowy, który poprowadzony nie tylko w formie blatu, ale również na ścianach wokół niego, stworzył charakterystyczny kontrast. Elementem spajającym kuchnię z salonem jest palisandrowe drewno na frontach kuchennej szafy, w której umieszczono funkcjonalny sprzęt AGD.

Mieszkanie zostało zaprojektowane dla czteroosobowej rodziny. Ich dwoje i dwójka wesołych chłopców, z których każdy ma wyraźnie ugruntowane upodobania. W pokoju mniejszego dziecka projektant zdecydował się zbudować swoisty plac zabaw, który notabene okazał się miejscem uwielbianym dziś przez wszystkich jego kolegów. Nad łóżkiem zbudowano drewniany stelaż pokryty grubą siatką, w którym można fikać koziołki, spać i bawić się na najróżniejsze sposoby. Na górę prowadzi sznurowa drabinka. Ten element pokoju nie tylko sprzyja kreatywnej zabawie, ale pod-nosi także umiejętności sensoryczne dziecka i najzwyczajniej w świecie pozwala się „wyszaleć” – mówi Katarzyna Kiełek.

Cała aranżacja poprowadzona jest w duchu małego podróżnika i poszukiwacza przygód. Drzwi szafy pokryte zostały mapą świata, a wokół dominują dodatki w marynarskim stylu, np. pościel w kotwice. Równie przyjazna jest także sypialnia rodziców. Przestronna i niesamowicie jasna. Nad łóżkiem powieszono duże, artystycznie wykonane zdjęcie właścicieli, którzy na potrzeby aranżacji wnętrza zdecydowali się na specjalną sesję zdjęciową. Podobnie jak w salonie, tutaj także zasłony poprowadzono na oknach i ścianach, tworząc tym samym przytulną i słoneczną przestrzeń. Naprzeciw łóżka, w niewielkiej wnęce umieszczono szklany biokominek, który wieczorami wprowadza romantyczny nastrój.W mieszkaniu mieszczą się dwie łazienki, z czego jedna należy wyłącznie do właścicieli mieszkania i sąsiaduje z ich sypialnią.

Druga, przygotowana dla dzieci oraz gości, została urządzona w minimalistycznym stylu, w idealnym połączeniu bieli i złota. Pojawia się w niej widziany już w salonie onyks, który umieszczony na ścianie za drzwiami prysznicowymi dodaje przestrzeni łazienki luksusowej elegancji. Pralkę oraz wszelkie przedmioty ukryto w dyskretnie zabudowanej wnęce, której mleczne fronty nawiązują do bieli ścian i podłóg.

Tekst: Marta Ustymowicz

Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka, Livingbox

Zdjęcia: Bartosz Jarosz; Stylizacja: Ewa Kozioł

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA