Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Bogato użyte drewno optycznie ociepla minimalistyczne, jasne wnętrze. Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environment. Fot. Steve Montpetit.

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Bogato użyte drewno optycznie ociepla minimalistyczne, jasne wnętrze. Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environment. Fot. Steve Montpetit.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
11 lut 2015 15:05

Nowoczesny dom na skraju lasu. Piękne wnętrze ocieplone drewnem

Ten niezwykły dom powstał jako nowoczesna interpretacja wiejskiej chatki. Minimalistyczne formy zamknięto w naturalne drewno, a całość usytuowano na ciekawym planie przestrzeni.

W malowniczej okolicy, na samym skraju lasu, usytuowany pomiędzy rozległą doliną a porośniętymi trawami bagniskami, stoi niepozorny domek. Prosta, prostokątna bryła formą i dużymi przeszkleniami prowadzi dialog z nowoczesną stylistyką, zdradzając co kryje wnętrze. 

A jest ono zaiste imponujące! Architekci z kanadyjskiej pracowni Blouin Tardif Architecture-Environnement, stworzyli wnętrze utrzymane w nowoczesnej stylistyce i o ciekawym układzie przestrzennym. Pierwszą z rzeczy, która zrywa z tradycyjnej podziałem przestrzeni, jest usytuowanie części nocnej-prywatnej, na parterze budynku, w sąsiedztwie garażu.

Choć pomysł ten może zastanawiać, twórcy projektu mieli ku temu powody. Przenosząc cała strefę dzienną na górną, hojnie przeszkloną kondygnację, zapewnili oni nieograniczony dopływ naturalnego światła do wnętrz, z których korzysta się w ciągu dnia. Tym samym, wszystkie pomieszczenia dzienne zyskały również malowniczy widok na okoliczny krajobraz, lepiej widoczny z wyższego piętra. 

Kondygnacja dzienna została urządzona na otwartej przestrzeni, w obrębie której znalazły się salon, jadalnia, kuchnia oraz zabudowany taras. Poszczególne funkcje usytuowano w rzędzie jedna z drugą, wzdłuż dużych, panoramicznych przeszkleń. Przestronną przestrzeń dodatkowo optycznie powiększa sufit w stylu katedralnym oraz jasna paleta barw, dominująca we wnętrzach. 

Projekt: Blouin Tardif Architecture-Environnement.

Zdjęcia: Steve Montpetit.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH