Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Minimalistyczna koncepcja kolorystyczna sprawiła, że w salonie dominuje biel, czerń i (w tle) brąz drewna. Starą sofę odnowiono, zaś meble dobrano pod kątem dopasowania pod dominujący, ażurowy wzór na ścianie (krzesło Chair One od Magis Constantin Grcic, stół Loop od Hay,  lampa GloBall zaprojektowana przez Jaspera Morrisona z Flos). Fot. i29 l interior architects.

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Minimalistyczna koncepcja kolorystyczna sprawiła, że w salonie dominuje biel, czerń i (w tle) brąz drewna. Starą sofę odnowiono, zaś meble dobrano pod kątem dopasowania pod dominujący, ażurowy wzór na ścianie (krzesło Chair One od Magis Constantin Grcic, stół Loop od Hay, lampa GloBall zaprojektowana przez Jaspera Morrisona z Flos). Fot. i29 l interior architects.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2012 11:40

Odnaleźć właściwy ton

Minimalistyczny apartament, w którym główną rolę odgrywa przestrzeń, cisza i sterylna biel.

Zaglądamy do Amsterdamu, w okolice Alei Roosevelta, gdzie na najwyższych piętrach jednego z tamtejszych budynków mieści się niezwykłe mieszkanie naszych bohaterów. 150m2 czekało na zagospodarowanie. 150m2 podzielone na dwa piętra, zamieszkane przez młode małżeństwo z dwójką (małych jeszcze) dzieci, a poddane gruntownej obróbce przez architektów z holenderskiego biura projektowego i29 - Jaspara Jansena i Jeroena Dellensena.

Totalna przebudowa

Projektancki duet, choć doświadczony i wielokrotnie nagradzany na całym świecie, wciąż tryska młodzieńczą energią i nieszablonowymi pomysłami. Apartament poddano szaleńczej metamorfozie. Po oryginalnym wnętrzu z wieloma pokojami, podwójnym holem oraz długimi korytarzami z masą drzwi nie ma już śladu. Stare mieszkanie było tak naprawdę dwoma, praktycznie ze sobą niepołączonymi lokalami.

Jaspar i Jeroen zintegrowali oba poziomy nowymi schodami (wyglądają, jakby zostały wykonane z surowego drewna sosnowego), a nadmiar pomieszczeń (10 pokojów na pierwszym piętrze, 5 na drugim) zamienili w większe, przestronne i pojedyncze przestrzenie (odpowiednio po 6 i 3). – W przeciwieństwie do innych, nie projektujemy rzeczy. Nie stylizujemy. To, do czego dążymy, to projektowanie przestrzeni. Dosłownie. Staramy się dostrzec jej kompozycję, tak jak to jest w muzyce. Cisza jest czymś niezbędnym dla istnienia muzyki, tak samo jest z pustką w przestrzeni. Pracujemy więc ze strukturami i rytmami na ich podstawowym i prawie abstrakcyjnym poziomie. Nie interesuje nas moda czy styl – opowiada Jaspar Jansen.

Sterylna biel

Cisza, która definiuje przestrzeń mieszkania, najmocniej zaznacza się w salonie, który wyłonił się z połączenia pięciu pomieszczeń. Dziś przestronna sala lśni sterylną bielą rozświetlaną przez słońce przebijające się do wnętrza dużymi oknami oraz szklany dach nad atrium ze schodami. Duża sofa, stół z kilkoma krzesłami, kilka obrazów na ścianach to w zasadzie wszystko, co się znajduje w salonie.

Jest jeszcze lampa – również biała. No i wysepka kuchenna - od strony jadalni skryta za szafkami (projekt autorski) z białymi frontami z MDF-u. Bielone fronty potraktowano brutalnie: laserowe cięcia wypaliły na ich powierzchni abstrakcyjny wzór, który łamie ciszę salonu. Przez powstałe tym sposobem otwory prześwituje jasny brąz drewna ze środków szafek.

Ażurowe wzory

Ażurowa ściana wprowadza dynamiczną mieszankę geometrycznych kształtów w jednolite wnętrze - wcięcia rozłożone są tak, jakby eksplodowały z jednego miejsca i roznosiły się po ścianie, aż do miejsca, w którym odsłaniają całkowicie kuchnię. Otwory pełnią też funkcje użytkowe, są bowiem uchwytami umożliwiającymi otwieranie drzwiczek od schowków. Przezroczystość salonu naruszają również meble – krzesła w jadalni to delikatne konstrukcje, które swoim wyglądem wgrywają się w wycinankowy wzór na ścianie.

– Cenimy sobie czyste materiały i zazwyczaj nie używamy więcej niż dwóch, trzech różnych tworzyw i kolorów w jednym projekcie. Choć nie odrzucamy niczego, to staramy się nie używać sztucznych materiałów, chyba że chcemy tym coś zasugerować. To, co tworzymy, powstaje z myślą o ludziach i staramy się pamiętać o tym na każdym kroku. Więc co „podnosi” ducha? Co przyśpiesza kreatywność? To może być cokolwiek, ale … w pierwszym rzędzie są to dla nas przejrzystość, przestrzeń i światło – stwierdza Jeroen Dellensen.

Jasne drewno sosnowe

Ściany w kuchni, przesuwane przegrody oddzielające hol od salony i schody wykonano z czystego, jasnego drewna sosnowego, które wygląda jakby było surowe, albo poddane co najwyżej minimalnej obróbce. Fragment przestrzeni zdominowanej przez ten materiał stanowi łącznik między dwoma poziomami (wcześniej schodów w tej przestrzeni nie było), przez który można dostać się do części z pokojem do pracy (po lewej) i sypialnią dorosłych z łazienką (po prawej). Tam prym wiodą już kamiennie płytki, szkło luster i przegród oraz drewno z którego wykonano schowki.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH