Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Ustawiony przy półwyspie stół oraz komplet tapicerowanych krzeseł to jednocześnie wygodna i formalna jadalnia. Fot. Bartosz Jarosz.

Ustawiony przy półwyspie stół oraz komplet tapicerowanych krzeseł to jednocześnie wygodna i formalna  jadalnia. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Justyna Łotowska
  • 16 sie 2016 08:28 (aktualizacja: 17 sie 2016 14:03)

Piękna i nowoczesna aranżacja domu

Właściciele tego domu włożyli całe serce w jego odrestaurowanie, projekt wnętrza oraz wykończenie. A dom odwdzięczył się ukazując pokłady przepięknego kamienia, na których kiedyś wzniesiony został budynek. W nowej odsłonie kamień zdobi jego wnętrze.

Zdjęcia zrobione przed przystąpieniem do prac renowacyjnych i remontu budynku zawisły w przeznaczonych na biuro pomieszczeniach najniższej kondygnacji. Porównując jego aktualny wygląd z tym na zdjęciach można by mieć wątpliwość czy to ten sam budynek, gdyby nie kamień, który czyni go wyjątkowym i rozpoznawalnym. A ostateczny wygląd wnętrza to efekt pracy i determinacji inwestorów oraz twórczej wizji właścicielki, która podjęła się zrealizowania własnego projektu wnętrza.

Bliżej natury

Jego kształt wyznacza z jednej strony zamiłowanie do stylu nowoczesnego, z drugiej - pragnienie bycia bliżej natury. Tak więc geometrii, prostym liniom, bieli oraz szarości towarzyszy duża ilość światła, lekkość formy, prostota, a także drewnopodobny dekor w wybarwieniu wiśnia malaga, którego obecność jest mocno zaakcentowana.

Styl wnętrza doskonale koresponduje z jego architekturą. Dwupoziomowe mieszkanie z antresolą, salon o wysokości dwóch kondygnacji – to idealne warunki do tego, aby swobodnie rozplanować zabudowę oraz z rozmachem wyeksponować okładziny.

Imponujący widok z antresoli

Pomimo, że klatka schodowa łącząca kondygnacje jest wydzielona z przestrzeni prywatnej, to dzięki antresoli została zachowana wizualna komunikacja między poziomami. A wysokie ściany wchodzącego także na piętro salonu stały się idealnym tłem dla kamiennej kompozycji.

Widok z antresoli jest imponujący, a za sprawą przeszkleń w balustradzie wysokość naprawdę robi wrażenie. Dookoła mocowane do ściany, surowe kamienie, a poniżej obraz z motywem kładki zatopionej we mgle, która w tych okolicznościach wydaje się być zawieszona nad prawdziwym urwiskiem...

Dwie sfery życia mieszkańców

Dwa poziomy mieszkania wyznaczają dwie sfery życia mieszkańców. Niższy poziom to przestrzeń dzienna, towarzyska i wypoczynkowa, wyższy – prywatna, z sypialnią, ale też gabinetem, który ma charakter studia i poza miejscem do pracy stwarza również warunki do odpoczynku i rozmowy.

Jednak podobnie jak życie prywatne i zawodowe właścicieli tak też strefy domu są ze sobą połączone. Wizualnie - za sprawą wysokiego, widocznego z antresoli salonu, stylistycznie - dzięki spójnej koncepcji.

Duet bieli i drewna

Mariaż bieli w matowym wykończeniu (lakierowany MDF) oraz dekoru odwzorowującego rysunek drewna (płyta laminowana) stanowi podstawę aranżacji całego domu, jednak w każdym pomieszczeniu materiały wykończeniowe zastosowano w różnych proporcjach, a dodatkowe elementy wyposażenia, materiały i barwy podkreśliły ich charakter i funkcje.

Biała kuchnia, szary salon

I tak w kuchni, zajmującej część otwartej przestrzeni, dominuje biel. Białe są wszystkie fronty szafek, a fragmenty zabudowy wykończone drewnopodobną płytą stanowią dodatek. Dolna część zabudowy została zwieńczona granitowym blatem; jego czarna barwa to niezbędny, mocny akcent, który świetnie koresponduje także z tapicerką krzeseł w jadalni.

Kierując się ku salonowi kompozycja barw i materiałów płynnie zmienia swoje natężenie. Tutaj dominują ciepłe, drewnopodobne okładziny ścian, podłogi oraz wykończenia mebli. Biel ustępuje miejsca szarości, która rozsiadła się wygodnie na kanapie.

Sypialniana geometria
Piętro wyżej podobnej stylistyce towarzyszy atmosfera wyciszenia. Sprzyjają temu otwarta w znacznej części przestrzeń oraz okna, przez które światło i otaczająca dom zieleń niemal wchodzą do środka. Kojarzącą się ze światłem dziennym oraz aktywnością biel wykorzystano jedynie w przestrzeni pracy; w części stricte prywatnej – sypialni i łazience – jej miejsce zajmują szarości, grafit oraz czerń, które z powodzeniem budują adekwatny nastrój.

Wspólnym mianownikiem całego projektu jest geometria, która narzuca stylistyczną dyscyplinę oraz nakreśla kształt zabudowy. Zabawa formą w połączeniu z naturalną stylistyką dała wyjątkowy efekt. Lekkie i nowoczesne wnętrze niepozbawione jest również swoistej magii za sprawą natury - tej w otoczeniu domu, jak i tej zaproszonej do środka.

Tekst: Anna Usakiewicz.

PROJEKTANT

Małgorzata Błaszczak

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA