Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W jednym pomieszczeniu połączono wiele odrębnych funkcji. Fot. Koichi Torimura.

W jednym pomieszczeniu połączono wiele odrębnych funkcji. Fot. Koichi Torimura.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 15 paź 2014 12:39 (aktualizacja: 20 paź 2014 08:13)

40 metrów kwadratowych - sposób na małe wnętrze

Wanna z widokiem na kuchnię? To niecodzienne rozwiązanie architektoniczne możemy podziwiać w mieszkaniu stworzonym według projektu Takeshiego Shikauchi.

W 40-letnim mieszkaniu były 2 pokoje w tradycyjnym japońskim stylu, łazienka, toaleta, kuchnia i schowek. Nie trudno wyobrazić sobie jaki ścisk panował w tym niewielkim 40-metrowym wnętrzu. W 2012 mieszkanie poddano renowacji, której podjął się architekt Takeshi Shikauchi.

Zgodnie z życzeniami klientów oraz swoją wizją, postawił on na stworzenie we wnętrzu jednej przestrzeni, która może pełnić wielorakie funkcje, w zależności od pory dnia i potrzeb domowników. Rezultatem tego założenia jest projekt Bath Kitchen House, który zaskakuje całkowicie świeżym nastawieniem do przestrzeni mieszkalnej.

Jedna przestrzeń, wiele funkcji

W obrębie jednego pomieszczenia zlokalizowano salon, kuchnię i... wannę. W miejscu, gdzie niegdyś była łazienka i toaleta, zmieszczono toaletę oraz schowek. Uzyskano przestronną, rozświetloną światłem dziennym multifunkcjonalną przestrzeń. Ściany w otoczeniu wanny pokryto wodoodpornym tynkiem cementowym, komponującym się kolorystycznie ze ścianami w całym pomieszczeniu. Podłogę wykończono drewnem teakowym – jej jednorodna powierzchnia wizualnie spaja wszystkie funkcje wnętrza i powiększa je optycznie. Kuchnię od reszty pomieszczenia oddzielono półwyspem w kształcie litery L. 

Mieszkanie powstało z założeniem, że 4-osobowa rodzina z kotem będzie w nim mieszkać do czasu, aż dzieci osiągną wiek gimnazjalny. Na ten moment, stworzenie osobnych pokoi dla maluchów nie było zatem konieczne.

Co istotne, jeżeli domownicy biorący kąpiel potrzebują intymności, mogą odgrodzić tę część mieszkania przesuwnymi drzwiczkami, pokrytymi matowym szkłem. Z kolei odsłonięta przestrzeń może pełnić funkcję bawialni, w której chlapiące się wodą dzieci pozostają pod stałym czujnym okiem mamy.

Mieszkanie urządzono w oszczędnej stylistyce. Szare ściany, stalowe kuchenne meble i blat wprowadzają surowy, nowoczesny charakter, podczas gdy naturalne drewno na podłodze i przytulne meble wypoczynkowe ocieplają wnętrze.

Projekt: Takeshi Shikauchi Architect Office.

Zdjęcia: Koichi Torimura. 

 

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA